Anja G. Burns / WWF-US
11 januari 2019

Den Haag op Bonaire: koraaladoptie

 
 
 
 
 

Staatssecretarissen Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) en Tamara van Ark (Werkgelegenheid) hebben deze week tijdens hun bezoek aan Bonaire een stukje koraalrif geadopteerd. Met deze symbolische actie willen het Wereld Natuur Fonds en de lokale natuurorganisatie STINAPA meer aandacht vragen voor bescherming van de waardevolle koraalriffen rond het eiland.

Bezoek aan Bonaire

Bij het bezoek, dat werd georganiseerd door natuurbeheerder STINAPA op Bonaire, was ook WWF-directeur Kirsten Schuijt aanwezig. WWF ondersteunt al decennia lang bescherming van de unieke onderwaternatuur rond Bonaire. De twee staatssecretarissen kregen uitleg over koraalriffen en waarom deze bescherming hard nodig is. Zo werden zij rondgeleid door Bonaire National Marine Park om de mooie, kleurrijke natuur hier kunnen bekijken. Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn ‘bijzondere gemeentes’ van Nederland, wat betekent dat de overheid ook verantwoordelijkheden heeft over natuurbeheer, klimaatverandering en milieu in die regio.

Belangrijk koraal

Caren Ekrich, teamleider marine biologie van STINAPA, en Arjen de Wolff, algemeen directeur, benadrukte het belang van koraalriffen op het eiland. Zo werken de riffen als golfbrekers, en beschermen zo de kust tegen impact van golven. Ook zijn ze belangrijk voor vissen en andere dieren, die tussen het koraal opgroeien. Verder draagt koraal ook bij aan de economische zelfstandigheid van het eiland. Toerisme is de belangrijkste inkomstenbron voor het eiland en de reden dat de toeristen het eiland bezoeken is de bijzondere onderwaternatuur. Het is dus erg belangrijk dat het koraal behouden blijft, want veel toeristen komen naar Bonaire om te duiken of te snorkelen, wat geld oplevert.

Bedreigingen van koraalriffen

Echter, het koraal wordt bedreigd. Afvalwater van het eiland wordt nog steeds ongezuiverd in zee geloost, waardoor het koraal afsterft. Ook scheepvaart heeft invloed op het koraal, doordat ankers van schepen delen van het koraal kapot maken. Daarnaast kent het toerisme een keerzijde. Niet alle toeristen weten hoe ze voorzichtig om moeten gaan met het koraal. Regels rondom koraalbescherming zijn dus van belang om het koraal in leven te houden.

Gerelateerde artikelen

Casper Douma

In beeld: Caribische koraalriffen toen en nu

WWF lanceert een online tentoonstelling over de geschiedenis van koralen in het Nederlands Caribisch gebied.
Meer info
©Vincent Kneefel / WWF Nederland

5e massale koraalverbleking op het Great Barrier Reef in 8 jaar

WWF-Australië is zeer bezorgd over de nieuwe massale koraalverbleking op het Groot Barrièrerif. Het is al de 5e sinds 2016.Er is sprake van massale koraalverbleking als door hittestress koralen in een groot gebied verbleken.
Meer info
© Dos Winkel / WWF

Gevaar olieramp Bonaire geweken

Op en rond Bonaire is men opgelucht dat de olieramp die vorige week de kust van Bonaire bereikte, minimale schade heeft veroorzaakt.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).