Vincent Kneefel WWF
19 juli 2019

Caribisch Nederland stopt met wegwerpplastic

De eilanden Saba, Sint-Eustatius en Bonaire willen uiterlijk in 2021 stoppen met het gebruik van plastic bekers, rietjes, wegwerpbestek, tasjes en deksels. Saba ondertekende vorige week als eerste de intentieverklaring met de Nederlandse overheid.

WWF noemt het een belangrijke stap om de eilanden schoon te houden, plastic soep te voorkomen en daarmee ook de onderwaternatuur te beschermen.

De koraalriffen lijden door plastic afval en dat gaat uiteindelijk ook ten koste van het toerisme, één van de belangrijkste inkomstenbronnen van de eilanden. De lokale bestuurders zijn dan ook eensgezind over het uitbannen van plastic ­afval. In een interview met Trouw zei eilandsecretaris Tim Muller op Saba: “Als je hier landt, zie je als eerste een bord met: ‘Saba, the unspoiled queen’ (‘Saba, de onbedorven koningin’). Wij leven van het ecotoerisme: mensen die komen duiken, wandelen en van de natuur genieten. We willen zo min mogelijk plastic troep.” Saba wil het verbod daarom al in 2020 invoeren.

Het Nederlandse kabinet ondersteunt de drie eilanden bij het terugdringen van het plastic afval. Zo komt op Saba onder meer een waterbottelfabriek, waarvandaan herbruikbare waterflessen over het ­eiland verspreid gaan worden. Op die manier hoopt het eiland de import van plastic flesjes een halt toe te roepen.

Kijk op freethesea.nl wat jij kunt doen voor een plasticvrije zee.

Gerelateerde artikelen

©WWF NL - Capser Douma

Aangespoelde olie: "Op Bonaire dreigt een natuurramp"

Het Wereld Natuur Fonds maakt zich grote zorgen over de olie die aanspoelt aan de oostkust van Bonaire. "Het is een beschermd natuurgebied. De olie is een grote bedreiging voor de koraalriffen en ook voor het zeegras en de mangroven en dus ook voor de mens.
Meer info
© Dos Winkel / WWF

Gevaar olieramp Bonaire geweken

Op en rond Bonaire is men opgelucht dat de olieramp die vorige week de kust van Bonaire bereikte, minimale schade heeft veroorzaakt.
Meer info

Natuurlijke oplossingen op Bonaire voor een veiligere en gezondere leefomgeving

Meer groen en waterbeheer zorgt voor een veiligere en gezondere leefomgeving in het benedenstroomse stedelijk gebied in Kralendijk. Dat blijkt uit onderzoek van WUR dat is uitgevoerd in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL)
Meer info
Istockphoto.com / WWF

Wat kan ik nog meer doen?

Geef een eenmalige gift

Doneer

Help ons de afvalstroom van plastic te stoppen. Elk bedrag, hoe klein ook, helpt!