WWF-Brazilië
16 november 2022

Bosherstel: voor dier, natuur en mens

Meer bos betekent meer biodiversiteit, meer bescherming tegen klimaatverandering en meer leefgebied voor mens en dier. Onze collega’s in Brazilië werken daarom hard aan het herstellen van het Atlantisch Regenwoud. 

Ooit was dit prachtige woud dertig keer zo groot als Nederland, daar is nog slechts vijf keer van over. Samen kunnen we het tij keren. Voor 2030 wil WWF 12 miljoen hectare natuur herstellen in verschillende natuurgebieden in Brazilië. Dat is bijna drie keer Nederland!

Hoe herstel je een bos?

Het herstellen van bos is veel meer dan alleen het planten van een boom. Er wordt gezocht naar geschikte locaties, de grond wordt vrijgemaakt, zaden worden verzameld in het regenwoud, de zaailingen worden opgekweekt, de kleine boompjes geplant en de eerste tijd verzorgd om ze een goede start te geven.

Bosherstel levert naast meer natuur ook meer werkgelegenheid, meer inkomsten, een hogere betrokkenheid vanuit de samenleving en een betere levenskwaliteit op. Ook zorg het voor een betere bodemkwaliteit, wordt water beter vastgehouden en draagt meer bos bij aan minder klimaatverandering. Een win-win-win situatie dus!

IMG_8137.jpg

Sociale impact

Tussen oktober 2021 en maart 2022 (het regenseizoen én het beste plantseizoen) werden maar liefst 200.000 zaailingen geplant. De herstelprojecten in het Atlantisch Regenwoud zorgden tussen 2020 en nu voor 112 banen.

Ook sluiten steeds meer producenten zich aan bij het initiatief om bos te herstellen en hun productie te verduurzamen. Mariana Mota kocht haar land in 2012 en startte met natuurlijke en biologische landbouw. Ze verbouwt koffie, macademia, Australische ceder en banaan. In 2018 stapte ze over naar agroforestry: een combinatie van bos en commercieel aantrekkelijke soorten.

“Het bos heeft een natuurlijk onderhoudssysteem, hierdoor zijn bijvoorbeeld geen meststoffen nodig. We passen agroforestry toe op een stuk land van nog geen drie hectare, maar de bodemkwaliteit is bijna gelijkwaardig als die in hersteld bosgebied,” vertelt Mariana.

Bosherstel tussen 2020 en maart 2022

  • Aantal hectare: 317
  • Aantal zaailingen: 271.902
  • Inheemse boomsoorten: 432
  • Kilo zaad: 1.295
  • Veiliggesteld waterbronnen: 100
  • Nieuwe banen: 112
  • Begunstigde families: 87

3. Cedrela fissilis (Cedro-rosa).jpg

Betere gewassen

Ellen Fontana is de vijfde generatie in een lijn van vrouwen die de koffieproductie leidt op het platteland in de staat São Paolo. Haar familie verbouwt naast koffie ook bananen, avocado en eucalyptus. Sinds 2020 herstelden ze een hectare land met in totaal 1.400 zaailingen.

“Hoe groter het evenwicht, hoe beter het gewas, hoe minder plagen en ziekten, hoe minder gebruik van pesticiden en hoe meer diversiteit en harmonie. Dat alles heeft invloed op de natuurlijke smaak van de gewassen”, zegt Ellen.

Ook dit plantseizoen (dat nog loopt tot en met maart) wordt er weer bos hersteld in het Atlantisch Regenwoud. Help jij ook mee?

Gerelateerde artikelen

Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK

Wereld Natuur Fonds gaat illegale ontbossing tegen met AI-systeem

WWF-NL gaat illegale ontbossing tegen met de ontwikkeling van Forest Foresight. Dit intelligente systeem voorspelt met big data, waaronder satellietbeelden, houtkap in tropische bossen waarop overheden en lokale organisaties op tijd kunnen ingrijpen.
Meer info
Andre Dib / WWF-Brazil

Uitkomst Amazonetop: wel beschermen, geen jaartal

In Brazilië vindt van 4 tot en met 9 augustus een bijzondere Top plaats. Alle acht Amazonelanden schuiven aan voor overleg over het stoppen van ontbossing van het grootste regenwoud ter wereld. De verwachtingen zijn hooggespannen, want het is voor het eerst sinds 2008 dat de Amazonelanden bijeen komen. Directe actie is hard nodig, want op dit moment is al 17% van het woud vernietigd. Volgens WWF is het essentieel dat houtkap en illegale goudwinning zo snel mogelijk (uiterlijk per 2030) worden gestopt en dat 80% beschermd wordt, om een kantelpunt te voorkomen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).