WWF-Brazilië
16 november 2022

Bosherstel: voor dier, natuur en mens

Meer bos betekent meer biodiversiteit, meer bescherming tegen klimaatverandering en meer leefgebied voor mens en dier. Onze collega’s in Brazilië werken daarom hard aan het herstellen van het Atlantisch Regenwoud. 

Ooit was dit prachtige woud dertig keer zo groot als Nederland, daar is nog slechts vijf keer van over. Samen kunnen we het tij keren. Voor 2030 wil WWF 12 miljoen hectare natuur herstellen in verschillende natuurgebieden in Brazilië. Dat is bijna drie keer Nederland!

Hoe herstel je een bos?

Het herstellen van bos is veel meer dan alleen het planten van een boom. Er wordt gezocht naar geschikte locaties, de grond wordt vrijgemaakt, zaden worden verzameld in het regenwoud, de zaailingen worden opgekweekt, de kleine boompjes geplant en de eerste tijd verzorgd om ze een goede start te geven.

Bosherstel levert naast meer natuur ook meer werkgelegenheid, meer inkomsten, een hogere betrokkenheid vanuit de samenleving en een betere levenskwaliteit op. Ook zorg het voor een betere bodemkwaliteit, wordt water beter vastgehouden en draagt meer bos bij aan minder klimaatverandering. Een win-win-win situatie dus!

IMG_8137.jpg

Sociale impact

Tussen oktober 2021 en maart 2022 (het regenseizoen én het beste plantseizoen) werden maar liefst 200.000 zaailingen geplant. De herstelprojecten in het Atlantisch Regenwoud zorgden tussen 2020 en nu voor 112 banen.

Ook sluiten steeds meer producenten zich aan bij het initiatief om bos te herstellen en hun productie te verduurzamen. Mariana Mota kocht haar land in 2012 en startte met natuurlijke en biologische landbouw. Ze verbouwt koffie, macademia, Australische ceder en banaan. In 2018 stapte ze over naar agroforestry: een combinatie van bos en commercieel aantrekkelijke soorten.

“Het bos heeft een natuurlijk onderhoudssysteem, hierdoor zijn bijvoorbeeld geen meststoffen nodig. We passen agroforestry toe op een stuk land van nog geen drie hectare, maar de bodemkwaliteit is bijna gelijkwaardig als die in hersteld bosgebied,” vertelt Mariana.

Bosherstel tussen 2020 en maart 2022

  • Aantal hectare: 317
  • Aantal zaailingen: 271.902
  • Inheemse boomsoorten: 432
  • Kilo zaad: 1.295
  • Veiliggesteld waterbronnen: 100
  • Nieuwe banen: 112
  • Begunstigde families: 87

3. Cedrela fissilis (Cedro-rosa).jpg

Betere gewassen

Ellen Fontana is de vijfde generatie in een lijn van vrouwen die de koffieproductie leidt op het platteland in de staat São Paolo. Haar familie verbouwt naast koffie ook bananen, avocado en eucalyptus. Sinds 2020 herstelden ze een hectare land met in totaal 1.400 zaailingen.

“Hoe groter het evenwicht, hoe beter het gewas, hoe minder plagen en ziekten, hoe minder gebruik van pesticiden en hoe meer diversiteit en harmonie. Dat alles heeft invloed op de natuurlijke smaak van de gewassen”, zegt Ellen.

Ook dit plantseizoen (dat nog loopt tot en met maart) wordt er weer bos hersteld in het Atlantisch Regenwoud. Help jij ook mee?

Gerelateerde artikelen

Global Warming Images / WWF

Brazilië, Indonesië en Congo tekenen verdrag om hun regenwouden te redden

"We vechten voor 'een ontbossing van nul' in de Amazone. Brazilië en de wereld hebben een levend Amazonewoud nodig”, zei de kersverse Braziliaanse president Lula in zijn overwinningsspeech. Lula richt zich niet alleen op bosbescherming in Brazilië, hij maakte ook afspraken met Indonesië en Congo. De drie landen - die samen ruim de helft van al het regenwoud op aarde bevatten – tekenden een verdrag om hun regenwouden te beschermen.
Meer info
Day's Edge Productions / WWF-US

Nieuwe hoop voor Braziliaanse Amazone

Na een spannende nek-aan-nek-race is de Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva als winnaar uit de bus gekomen. "Deze verkiezingsuitslag is een opluchting voor Brazilië, het Amazone-regenwoud en voor de hele wereld", zegt het Wereld Natuur Fonds in een reactie.
Meer info
Adriano Gambarini / WWF-Brazil

Belangrijke stap voor de natuur: Europa stemt voor sterke wet tegen wereldwijde ontbossing

1,2 miljoen mensen deden een oproep via #together4forest en hun stem is gehoord! Het Europees parlement heeft gestemd voor een sterke Europese bossenwet. Een belangrijke stap om producten waarvoor natuur vernietigd is van de Europese markt te weren.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).