Emieck de Goede / Boneiru Duradero
06 april 2021

Bonaire lanceert een gratis online lesprogramma over wegwerpplastic

Plasticvervuiling is een wereldwijd probleem en er wordt mondiaal gewerkt aan het verbieden van wegwerpproducten zoals plastic tasjes, rietjes en Styrofoam maaltijdverpakkingen. Ook de overheid op Bonaire is voorstander van plasticreductie en werkt daarom actief aan de implementatie van een plasticverbod.

Verbod met impact op hotels restaurants en inwoners

Een dergelijk verbod heeft in de toekomst niet alleen gevolgen voor lokale bedrijven zoals restaurants en hotels, maar voor alle inwoners van Bonaire. Om die reden introduceert WWF’s partnerorganisatie Boneiru Duradero (Duurzaam Bonaire) een gratis Online Learning Programma . Het heet Beyond Plastics. Dit lesrogramma werd ontwikkeld samen met duurzaamheidsconsultant Travel Without Plastic. Nu kan iedereen op Bonaire leren waarom we het gebruik van wegwerpplastics moeten verminderen en hoe we dit gaan doen.

 

Handige tools en tips

Een aantal modules van het Beyond Plastics lesprogramma is specifiek gericht op hotels, accommodaties en excursies. Er zijn handige tools die bedrijven kunnen gebruiken:

  1. De tool voor zelfbeoordeling maakt het makkelijk voor hotels om te inventariseren welke wegwerpplastics zij gebruiken.
  2. De tabel met aanbevelingen biedt praktische tips om direct te starten met plasticreductie en kan de ondernemers zelfs geld besparen.
  3. Ook is er een module die ondernemers helpt bij hun eigen communicatie rondom het thema wegwerpplastics.

 

Toegankelijk voor alle Bonairianen

Beyond Plastics focust zich verder op het brede publiek met educatieve modules over de negatieve gevolgen van wegwerpplastic voor de natuur en onze gezondheid. Het lesprogramma is gebruikersvriendelijk en er is rekening gehouden met laaggeletterden. Met één klik kun je de informatie beluisteren in Papiaments of Engels. De modules zijn kort en makkelijk te volgen waardoor jong en oud kan leren waarom het voor Bonaire belangrijk is om minder wegplastics te gebruiken.  De website is visueel aantrekkelijk dankzij de mooie beelden van fotografen Casper Douma, Marcel van der Kamp en Emieck de Goede. De beelden laten goed zien hoe uitzonderlijk mooi Bonaire is.

 

 

Sushi of Dushi

In november 2020 startte Boneiru Duradero met een bewustwordingscampagne voor een schoner Bonaire genaamd ‘Sushi òf Dushi’ (Sushi betekent vuil in het Papiaments en dushi betekent hier mooi). Wegwerpplastics zijn namelijk een enorme bron van vervuiling op Bonaire. In theorie is iedereen vóór een schoon Bonaire, maar in de praktijk vinden mensen het lastig om te stoppen met het gebruik van wegwerpproducten, zoals ‘take out boxes’ die je bij de afhaalrestaurants krijgt. Boneiru Duradero hoopt dat er door het Online Learning Programma meer draagvlak ontstaat voor het verbod op wegwerpplastics.

 

Samenwerking

Het Beyond Plastics Online Learning Programma is ontwikkeld door Boneiru Duradero in samenwerking met Travel Without Plastic en werd mogelijk gemaakt door het Wereld Natuur Fonds. Het programma wordt ondersteund door het Openbaar Lichaam Bonaire, Selibon, de Kamer van Koophandel, BONHATA en Tourism Corporation Bonaire.

 

Neem hier een kijkje in het  Beyond Plastics Online Learning Programma

Gerelateerde artikelen

Ploggen langs de Nederlandse kust levert ruim 1500 kilo afval op

Daan en Steef hebben met hun Beach Clean-up 'The Wave' in 11 dagen de hele Nederlandse kust afgeplogd, oftewel tijdens het joggen en flink doorstappen, zwerfafval opgeruimd. En dat heeft, naast veel mooie verhalen en bijzondere vondsten, ook ruim 1500 kilo afval opgeleverd, dat nu niet meer in zee kan komen.
Meer info
Anthony B. Rath / WWF

WWF webshop bestaat 1 jaar

Op 1 juli 2021 bestond de huidige WWF webshop 1 jaar. In dat jaar hebben we dankzij vele Nederlanders die WWF een warm hart toe dragen enorm veel plastic bespaard met de aankopen die zij in onze webshop hebben gedaan. Bekijk hier hoeveel plastic het om gaat.
Meer info
Reinier van Oorsouw

Actie tegen plastic peuken in de natuur

Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.