Emieck de Goede / Boneiru Duradero
06 april 2021

Bonaire lanceert een gratis online lesprogramma over wegwerpplastic

Plasticvervuiling is een wereldwijd probleem en er wordt mondiaal gewerkt aan het verbieden van wegwerpproducten zoals plastic tasjes, rietjes en Styrofoam maaltijdverpakkingen. Ook de overheid op Bonaire is voorstander van plasticreductie en werkt daarom actief aan de implementatie van een plasticverbod.

Verbod met impact op hotels restaurants en inwoners

Een dergelijk verbod heeft in de toekomst niet alleen gevolgen voor lokale bedrijven zoals restaurants en hotels, maar voor alle inwoners van Bonaire. Om die reden introduceert WWF’s partnerorganisatie Boneiru Duradero (Duurzaam Bonaire) een gratis Online Learning Programma . Het heet Beyond Plastics. Dit lesrogramma werd ontwikkeld samen met duurzaamheidsconsultant Travel Without Plastic. Nu kan iedereen op Bonaire leren waarom we het gebruik van wegwerpplastics moeten verminderen en hoe we dit gaan doen.

 

Handige tools en tips

Een aantal modules van het Beyond Plastics lesprogramma is specifiek gericht op hotels, accommodaties en excursies. Er zijn handige tools die bedrijven kunnen gebruiken:

  1. De tool voor zelfbeoordeling maakt het makkelijk voor hotels om te inventariseren welke wegwerpplastics zij gebruiken.
  2. De tabel met aanbevelingen biedt praktische tips om direct te starten met plasticreductie en kan de ondernemers zelfs geld besparen.
  3. Ook is er een module die ondernemers helpt bij hun eigen communicatie rondom het thema wegwerpplastics.

 

Toegankelijk voor alle Bonairianen

Beyond Plastics focust zich verder op het brede publiek met educatieve modules over de negatieve gevolgen van wegwerpplastic voor de natuur en onze gezondheid. Het lesprogramma is gebruikersvriendelijk en er is rekening gehouden met laaggeletterden. Met één klik kun je de informatie beluisteren in Papiaments of Engels. De modules zijn kort en makkelijk te volgen waardoor jong en oud kan leren waarom het voor Bonaire belangrijk is om minder wegplastics te gebruiken.  De website is visueel aantrekkelijk dankzij de mooie beelden van fotografen Casper Douma, Marcel van der Kamp en Emieck de Goede. De beelden laten goed zien hoe uitzonderlijk mooi Bonaire is.

 

 

Sushi of Dushi

In november 2020 startte Boneiru Duradero met een bewustwordingscampagne voor een schoner Bonaire genaamd ‘Sushi òf Dushi’ (Sushi betekent vuil in het Papiaments en dushi betekent hier mooi). Wegwerpplastics zijn namelijk een enorme bron van vervuiling op Bonaire. In theorie is iedereen vóór een schoon Bonaire, maar in de praktijk vinden mensen het lastig om te stoppen met het gebruik van wegwerpproducten, zoals ‘take out boxes’ die je bij de afhaalrestaurants krijgt. Boneiru Duradero hoopt dat er door het Online Learning Programma meer draagvlak ontstaat voor het verbod op wegwerpplastics.

 

Samenwerking

Het Beyond Plastics Online Learning Programma is ontwikkeld door Boneiru Duradero in samenwerking met Travel Without Plastic en werd mogelijk gemaakt door het Wereld Natuur Fonds. Het programma wordt ondersteund door het Openbaar Lichaam Bonaire, Selibon, de Kamer van Koophandel, BONHATA en Tourism Corporation Bonaire.

 

Neem hier een kijkje in het  Beyond Plastics Online Learning Programma

Gerelateerde artikelen

James Morgan / WWF-UK

Plastic soep West-Groenland blijkt van lokale oorsprong

Groenland is een bijzonder gebied. Het ligt afgelegen, is ontzettend groot en er wonen nauwelijks mensen. Toch worden de stranden in deze prachtige regio geteisterd door grote hoeveelheden plastic afval. Al dit plastic afval vormt een bedreiging voor de dieren, de mensen en de scheepvaart in het gebied. Hoe komt het daar terecht?
Meer info
Sabine Bos / WWF-NL

Texel wordt als eerste Nederlandse eiland Plastic Smart

Toeristische gebieden dragen enorm bij aan de mondiale plasticvervuiling Maar zij kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de oplossing van dit wereldwijde probleem. Texel, inmiddels een internationale vakantiebestemming, wil korte metten maken met wegwerpplastic in de natuur. Daarom ondertekent burgemeester Michiel Uitdehaag vandaag de intentieverklaring ‘Plastic Smart Cities’, een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF) voor steden en vakantiebestemmingen in de strijd tegen plasticvervuiling. Samen met WWF en Stichting Texel Plastic Vrij gaat de gemeente Texel plasticvervuiling aanpakken. Burgemeester Uitdehaag: “Het zou fantastisch zijn als er straks in onze prachtige natuur geen plastic meer te vinden is, dat vind ik een mooi streven”.
Meer info
© WWF-Aus Veronica Joseph

Een wereldwijde oproep voor creatievelingen en innovators: No Waste Challenge

Onze afvalcrisis heeft een omslagpunt bereikt. Volgens het VN-Milieuprogramma wordt er wereldwijd jaarlijks naar schatting 11,2 miljard ton vast afval ingezameld, maar wat gebeurt er met het afval dat niet wordt ingezameld en verwerkt? De realiteit is dat niet-ingezameld afval zijn weg vindt naar de natuur, naar onze rivieren, naar onze oceanen en naar onze voedselketen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.