Stinapa
19 mei 2020

Minder toerisme, meer zeeschildpadden op Sint-Eustatius

Het legseizoen voor schildpadden is op veel plekken wereldwijd weer begonnen. Zo ook in Nederland Cariben, op Sint Eustatius. De rustige en lege stranden door de coronacrisis zijn ideaal voor leggende en opgroeiende schildpadden. Doordat er weinig kunstlicht van hotels langs de kust meer brandt, kunnen moederschildpadden makkelijker legplaatsen vinden en de kleine schildpadjes vinden makkelijker hun weg naar zee.

Warmer nest betekent meer vrouwtjes

Schildpadliefhebbers zijn enthousiast over een mogelijke groei van schildpadpopulaties, aangezien de meeste van de zeven soorten zeeschildpadden worden bedreigd. Elk succes is van groot belang, aangezien het aantal zeeschildpadden jaarlijks afneemt. Voorbeelden van hun grootste bedreigingen zijn: bijvangst in visnetten, stroperij van de eieren en van de dieren zelf, vervuiling van zowel zee als stranden, kustontwikkeling door bevolkte of overbelichte stranden en warmere temperaturen in het nest door klimaatverandering. Dat laatste zorgt ervoor dat alle jongen uitgroeien tot vrouwtjes aangezien het geslacht wordt bepaald door de temperatuur. Dit vormt een grote bedreiging voor de soort op lange termijn. Ook zorgt de zeespiegelstijging ervoor dat belangrijke legstranden verdwijnen.

 

Jarenlang onderzoek helpt het beschermingswerk

WWF’s partnerorganisatie op Sint Eutatius, STENAPA,  houdt sinds 2002 toezicht op de zeeschildpadden die de stranden van Sint-Eustatius en het omliggende Marine Park bezoeken. Nachtelijke patrouilles brengen de sporen van karetschildpadden, groene schildpadden en lederschildpadden in kaart. Gegevens die overeenkomen met het WIDECAST-protocol worden genoteerd en het nest wordt verborgen om te voorkomen dat ermee kan worden geknoeid. 40 tot 60 dagen later, afhankelijk van de soort, wanneer de jongen uitkomen, worden aanvullende gegevens verzameld. Na verloop van tijd vormen alle gegevens samen een verhaal dat ons de trend in voortplantingssucces, verwachte geslachten en andere ontwikkelingen laat zien. Door halfjaarlijkse onderzoeken van schildpadden wordt informatie verzameld over de populatie jonge en volwassen schildpadden in een leefgebied. Dit zijn de schildpadden die een tijdje in de wateren van Sint Eustatius blijven, om daar voedsel te vinden.




 

Schildpad in de plastic soep

In de loop der jaren is men volop bezig geweest met het beschermen van de neststranden van schildpadden door het afval, zoals plastic, op de stranden te verwijderen. Zo worden de moeder, maar ook de kleintjes niet belemmerd tijdens hun reis van het strand naar de zee en wordt voorkomen dat het afval weer in de zee terechtkomt en daar nog meer problemen veroorzaakt.

 

Schadelijk sargassum

Ook sargassum vormt een groeiende bedreiging voor de legstranden van zeeschildpadden. Sargassum is een zeewier afkomstig uit de Sargassozee, ten oosten van Bermuda. Door wisselingen in zeestromingen en temperatuurstijging in de Atlantische Oceaan – mogelijk veroorzaakt door klimaatverandering – spoelen hele eilanden van dit wier met regelmaat aan op de eilanden in de regio. In zee is het wier een uitstekend leefgebied voor zeediertjes, maar langs de kust gaat het rotten en verstikt het zeedieren. Babyschildpadden, kreeften, vissen en koralen kunnen hierdoor worden gedood. Op Sint Eustatius verwijderen mensen van het herbebossingsproject en van het landbouwcentrum zoveel mogelijk van het sargassum en ze gebruiken het vervolgens als meststof en hakselhout.

  

Eerste hulp voor zeeschildpadden

STENAPA helpt naast al het onderzoekswerk ook de gewonde schildpadden, bijvoorbeeld wanneer ze worden gevangen in visnetten of verwondingen hebben van een stuk plastic of een vishaak.

De vorm van schildpadstranden kan door stroming, extreem weer, kliffen en hevige regenval veranderen, waardoor de al bestaande nesten in gevaar worden gebracht. Wanneer dit gebeurt, worden deze bedreigde nesten heel voorzichtig verplaatst naar een veilige locatie. Verder wordt meerdere er meerdere keren per jaar aan ‘beachmapping’ gedaan om de veranderingen van de standen bij te houden. Dit helpt om mogelijke nestgebieden te voorspellen en te bepalen welke locaties veilig zijn.

Samen met bewoners

Het is cruciaal om de lokale bewoners te betrekken bij het beschermen van de bedreigde zeeschildpadden. Als we begrijpen hoe wij invloed uitoefenen op de zeeschildpadpopulaties, kunnen we onze acties aanpassen om een ​​win-win-scenario voor mensen en dier te creëren.

Lees hier meer over zeeschildpadden

Lees hier meer over het werk van WWF in Nederlandse Cariben

Gerelateerde artikelen

Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Richard Barrett

Migratieroutes voor walvissen in de Grote Oceaan moeten snel beschermd worden

Er is spoedige samenwerking nodig om migrerende walvissen in de oostelijke Stille Oceaan te beschermen. We moeten de bedreigingen voor deze dieren beperken en snel actie ondernemen in deze hele regio. Dit roept een nieuw rapport van WWF en partners op.
Meer info
Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
Day's Edge Productions

Colombia beschermt 32 miljoen hectare natuur

Van bergen met gletsjers tot kleurige koraalriffen, en van dichte regenwouden tot golvende zandduinen aan de kust. Rivierdolfijnen, jaguars, een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen en diverse inheemse gemeenschappen. Colombia is een land van uitersten, met prachtige én onmisbare natuur: deze zorgt voor schone lucht, schoon water, voedsel, medicijnen en de opslag van CO2. Het beschermen en behouden van die natuur is dan ook ontzettend belangrijk. Heritage Colombia kondigt aan 32 miljoen hectare natuur te beschermen, waarvan 15 miljoen hectare mariene gebied en 3 miljoen hectare land de komende tien jaar toegevoegd worden aan de al bestaande beschermde gebieden. Ter vergelijking: de totale oppervlakte van Nederland is 4,2 miljoen hectare!
Meer info
Oliver Scholey / Hector Skevington-Postles / Silverback / Netflix

Negen landen gaan samen de oostkust van de Stille Oceaan beschermen

Negen landen hebben afgesproken om een netwerk van beschermde zeegebieden langs de oostkust van de Stille Oceaan op te zetten, van Noord- en Zuid-Amerika, helemaal van Alaska tot aan Patagonië. Dit is besloten op de negende topconferentie van de Amerika’s. Deze ‘Amerika’s voor de bescherming van de oceaan-coalitie’, werd ondertekend door Canada, de Verenigde Staten, Mexico, Costa Rica, Panama, Colombia, Ecuador, Chili en Peru, met de steun van WWF en andere ngos.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).