Wil Luiijf / WWF
19 mei 2020

Voorkom pandemieën: 300 experts roepen op om illegale dierenhandel te stoppen

Wereldwijd hebben al 300 gezondheids- en dierenwetenschappers, experts en maatschappelijke organisaties de open brief ondertekend die de WHO en politici oproept om zo snel mogelijk illegale dierenhandel te stoppen en risicovolle markten te sluiten. Hiermee wordt de kans op een volgende pandemie aanzienlijk verkleind. Ook Nederlandse experts tekenen de oproep.

“In onze hypermoderne wereld waarin we allemaal zo nauw met elkaar verbonden zijn, kan een nieuw virus mensen over de hele planeet treffen. COVID-19 moet echt een wake-up call zijn. Ik ben er enorm trots op dat we vanuit verschillende disciplines nu samen een vuist maken. Extreem risicovolle en desastreuze handel in wilde dieren mag nooit meer tot een pandemie leiden. Het dringt steeds meer door dat goed zorgen voor de natuur betekent dat we goed voor onszelf als mensen zorgen”, zegt Kirsten Schuijt namens WWF, de natuurorganisatie die initiatiefnemer is van de open brief.

Handel in wilde dieren en corona-crisis

Het is zeer waarschijnlijk dat de legale en illegale handel in wilde dieren aan de oorsprong ligt van COVID-19. De handel in wilde dieren is een bewezen vehikel voor oude en nieuwe zoönosen, die jaarlijks ongeveer een miljard ziektegevallen en miljoenen sterfgevallen veroorzaken. 75 procent van de tot dusver bekende ziekten bij de mens zijn afkomstig van dieren en 60 procent van de opkomende ziekten wordt overgedragen door wilde dieren.

Bevolking in Azië wil eind aan illegale markten

De oproep aan van wetenschappers en experts aan de WHO en beleidsmakers is ook een steun in de rug voor meer dan 90 procent van de bevolking in Azië, die naar aanleiding van de corona-crisis wil dat de overheden van hun landen een eind maken aan illegale markten waar dieren uit het wild worden verkocht. Dat blijkt uit recent onderzoek door Globescan in opdracht van WWF.

Experts uit Nederland steunen oproep

Nederlandse experts en wetenschappers die hebben getekend zijn onder anderen Daan van Uhm, criminoloog en wildlife crime-expert van de Universiteit Utrecht, Pauline Verheij van Ecojust, Olivia Swaak-Goldman van de Wildlife Justice Commission, Laurens de Groot van SmartParks. Ook Philip Elders, jeugdgedelegeerde voor de WHO namens Nederland, vindt het belangrijk om snel beleidsveranderingen door te voeren: “Door COVID-19 maken we wereldwijd momenteel de grootste gezondheidscrisis mee sinds decennia. Door toenemende ontbossing, veehouderij en illegale handel in wilde dieren op markten neemt het risico op dit soort zoönotische infecties alleen maar toe. Door de illegale handel beter te reguleren bescherm je de gezondheid van mensen wereldwijd en zorg je ook voor vermindering van het verlies van bedreigde diersoorten.”

Gerelateerde artikelen

WWF-India helpt lokale bevolking rond tijgerreservaat tijdens lockdown

De Indiase overheid heeft de lockdown in het land tot zeker half mei verlengd. Dat heeft ook grote gevolgen voor de mensen die rond de nationale parken leven. Honderden lokale vissers en honingverzamelaars mogen al sinds maart vanwege het coronavirus niet meer het beroemde Sundarbans Tijger Reservaat in. Dit is een ramp voor de mensen die voor hun inkomsten en voedsel afhankelijk zijn van het mangrovegebied. WWF-India en partners hebben daarom eerste levensbehoeften geregeld voor zeker 1400 huishoudens.
Meer info

Wereld Tonijn Dag: meer vraag naar tonijn door corona

Vandaag is het Wereld Tonijn Dag! Niet gek dat er een speciale dag voor deze vissoort bestaat, want deze dieren zijn erg waardevol. We zetten ze graag in de spotlight. Er bestaan tientallen tonijnsoorten die je over de hele wereld kunt vinden. Ze vertegenwoordigen zo’n 20% van de waarde van de totale vangst van alle zeevisserijen samen en meer dan 8% van alle wereldwijd verhandelde zeevruchten.
Meer info

Evenwicht tussen natuur en mens voorkomt ziektes

Bossen: we kunnen niet zonder ze. Ze zuiveren de lucht en het water, ze verlagen de omgevingstemperatuur, verlagen ons stressniveau, bieden onderdak en leveren bouwmateriaal. Ook zorgen ze voor voedsel en medicijnen, en daarmee zijn ze cruciaal voor onze gezondheid. Helaas verdwijnen bossen in hoog tempo, dit brengt grote risico’s met zich mee. Er bestaat namelijk een grote samenhang tussen het verdwijnen van bossen en het ontstaan van nieuwe ziektes.
Meer info

Covid-19 en de handel in wilde dieren

COVID-19 houdt iedereen nog altijd in zijn greep door de wereldwijde pandemie die deze nieuwe ziekte heeft veroorzaakt. Nu de effecten van dit verband op de gezondheid van de mens en economie duidelijk zijn geworden, is er veel aandacht voor de handel in wilde dieren. Er wordt vaak gevraagd aan WWF wat wij hieraan gaan doen. Onze standpunten en voorgestelde acties zijn als volgt.
Meer info

Illegale handel in wilde dieren, bushmeat en pandemieën

In het rapport De vernietiging van de natuur en de opkomst van pandemieën onderzocht WWF de oorzaken van de COVID-19 pandemie. De onderzoekers beschrijven hoe de vernietiging van ecosystemen en de overexploitatie van dierlijke hulpbronnen, zoals de handel in wilde dieren, een belangrijk aandeel hebben in het ontstaan van deze ziekten. Zolang er nog dagelijks veel mensen ziek worden en overlijden heeft de volksgezondheid de allerhoogste prioriteit. Ondertussen wordt er nagedacht over de onderliggende factoren die de opkomst van epidemieën mogelijk maken. Het is van levensbelang dat we beter begrijpen wat de rol van natuurlijke ecosystemen is als verdediging tegen de verspreiding van ziekten.
Meer info

Het coronavirus: hoe bossen de bron én oplossing zijn

‘s Werelds oudste bossen: ze vormen het hart van de natuur en herbergen miljoenen soorten. Het grootste deel van deze diversiteit is onbekend en microscopisch klein. Voor een bioloog vormen deze oude bossen natuurlijke schatten, waar nog ontelbare nieuwe soorten te ontdekken zijn. Voor een epidemioloog vormen ze een mogelijke bron van nieuwe en gevaarlijke ziekteverwekkers. Biodiversiteit gaat namelijk niet alleen over de schattige of mooie dieren.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).