Wil Luiijf / WWF
19 mei 2020

Voorkom pandemieën: 300 experts roepen op om illegale dierenhandel te stoppen

Wereldwijd hebben al 300 gezondheids- en dierenwetenschappers, experts en maatschappelijke organisaties de open brief ondertekend die de WHO en politici oproept om zo snel mogelijk illegale dierenhandel te stoppen en risicovolle markten te sluiten. Hiermee wordt de kans op een volgende pandemie aanzienlijk verkleind. Ook Nederlandse experts tekenen de oproep.

“In onze hypermoderne wereld waarin we allemaal zo nauw met elkaar verbonden zijn, kan een nieuw virus mensen over de hele planeet treffen. COVID-19 moet echt een wake-up call zijn. Ik ben er enorm trots op dat we vanuit verschillende disciplines nu samen een vuist maken. Extreem risicovolle en desastreuze handel in wilde dieren mag nooit meer tot een pandemie leiden. Het dringt steeds meer door dat goed zorgen voor de natuur betekent dat we goed voor onszelf als mensen zorgen”, zegt Kirsten Schuijt namens WWF, de natuurorganisatie die initiatiefnemer is van de open brief.

Handel in wilde dieren en corona-crisis

Het is zeer waarschijnlijk dat de legale en illegale handel in wilde dieren aan de oorsprong ligt van COVID-19. De handel in wilde dieren is een bewezen vehikel voor oude en nieuwe zoönosen, die jaarlijks ongeveer een miljard ziektegevallen en miljoenen sterfgevallen veroorzaken. 75 procent van de tot dusver bekende ziekten bij de mens zijn afkomstig van dieren en 60 procent van de opkomende ziekten wordt overgedragen door wilde dieren.

Bevolking in Azië wil eind aan illegale markten

De oproep aan van wetenschappers en experts aan de WHO en beleidsmakers is ook een steun in de rug voor meer dan 90 procent van de bevolking in Azië, die naar aanleiding van de corona-crisis wil dat de overheden van hun landen een eind maken aan illegale markten waar dieren uit het wild worden verkocht. Dat blijkt uit recent onderzoek door Globescan in opdracht van WWF.

Experts uit Nederland steunen oproep

Nederlandse experts en wetenschappers die hebben getekend zijn onder anderen Daan van Uhm, criminoloog en wildlife crime-expert van de Universiteit Utrecht, Pauline Verheij van Ecojust, Olivia Swaak-Goldman van de Wildlife Justice Commission, Laurens de Groot van SmartParks. Ook Philip Elders, jeugdgedelegeerde voor de WHO namens Nederland, vindt het belangrijk om snel beleidsveranderingen door te voeren: “Door COVID-19 maken we wereldwijd momenteel de grootste gezondheidscrisis mee sinds decennia. Door toenemende ontbossing, veehouderij en illegale handel in wilde dieren op markten neemt het risico op dit soort zoönotische infecties alleen maar toe. Door de illegale handel beter te reguleren bescherm je de gezondheid van mensen wereldwijd en zorg je ook voor vermindering van het verlies van bedreigde diersoorten.”

Gerelateerde artikelen

Neushoornstroperij in Zuid-Afrika afgenomen, met ‘dank’ aan corona

In 2020 zijn er in Zuid-Afrika 394 neushoorns gedood om hun hoorn, een afname van 33 procent vergeleken met de 594 in 2019. Het is het zesde jaar op rij dat er minder neushoorns zijn gestroopt in het land. Hoewel dit welkom nieuws is, is het duidelijk dat dit komt door de strenge lockdowns die ook de bewegingsvrijheid van stropers en smokkelaars beperkten.
Meer info
Greg Armfield / WWF-UK

WWF roept premier Rutte op voortouw te nemen op One Planet Summit over biodiversiteit en klimaat

Minister-president Rutte neemt maandag 11 januari deel aan de One Planet Summit in Parijs. Deze top is een initiatief van de Franse president Macron en wordt mede georganiseerd door de VN en de Wereldbank. Het belang van natuur en biodiversiteit heeft niet eerder zo hoog op de internationale agenda gestaan. WWF roept premier Rutte op om namens Nederland alle deelnemers aan te sporen om in actie te komen om vernietiging van natuur eindelijk te stoppen. “Dit is essentieel als we toekomstige pandemieën willen voorkomen”.
Meer info
Ami Vitale / WWF-UK

Dit is de impact van de coronacrisis op rangers

Op Internationale Ranger Dag - 31 juli - eren we de mannen en vrouwen die onze kwetsbare natuur, dag en nacht, beschermen. Zij zijn de eersten die pandemieën helpen voorkomen door stroperij en ontbossing tegen te gaan.
Meer info

Wat als de toeristen wegblijven

Het wegvallen van toeristische inkomsten door de lockdowns is voor mensen in lokale gemeenschappen die afhankelijk zijn van ecotoerisme een enorme dreun. De op wildlife gebaseerde toerismesector levert een zeer grote bijdrage aan de verlichting van armoede en aan het behoud van biodiversiteit. Door de coronacrisis is het risico groot dat veel van wat in de afgelopen tientallen jaren voor de natuur en mensen is bereikt, verloren gaat door toename van de armoede en illegale activiteiten.
Meer info

Schubdier in China krijgt betere bescherming

Eind vorige week kondigde de Chinese regering aan dat de bescherming van het Chinese schubdier strenger wordt. Het schubdier, of pangolin, is het meest illegaal verhandelde zoogdier ter wereld en heeft deze strengere bescherming hard nodig. De beslissing komt op een moment dat de wereldwijde COVID-19-pandemie scherp in beeld heeft gebracht welke risico’s kleven aan het consumeren van pangolins en andere wilde dieren, die vaak op illegale en ongereguleerde markten worden verkocht.
Meer info
Michel Roggo / WWF

WWF Actieagenda: COVID-19 pandemie is wake-up call voor beleidsmakers

De COVID-19 pandemie is een wake-up call voor politici en beleidsmakers van onze dramatische manier van omgaan met de natuur. Nu is het moment om kwetsbare natuurgebieden beter te beschermen, de illegale en niet-gecontroleerde handel in wilde dieren te stoppen, het evenwicht in natuur te herstellen en klimaatverandering tegen te gaan
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).