Michel Roggo / WWF
28 mei 2020

WWF Actieagenda: COVID-19 pandemie is wake-up call voor beleidsmakers

De COVID-19 pandemie is een wake-up call voor politici en beleidsmakers van onze dramatische manier van omgaan met de natuur. Nu is het moment om kwetsbare natuurgebieden beter te beschermen, de illegale en niet-gecontroleerde handel in wilde dieren te stoppen, het evenwicht in natuur te herstellen en klimaatverandering tegen te gaan. WWF publiceert vandaag een Actieagenda met belangrijke keuzes in het nationale en internationale beleid van het Nederlandse kabinet om de zorg voor natuur beter te verankeren. Het beschermen en versterken van natuur wereldwijd én in Nederland is belangrijker dan ooit. Goed zorgen voor de natuur, is goed zorgen voor onszelf.

De oproep van WWF:

1) Investeer in gezonde natuur

• Investeer in herstel van bos en voorkom ontbossing
• Stop stroperij en de illegale handel in wildlife producten
• Investeer in heel Nederland in meer natuur

2) Veranker natuur in andere maatschappelijke opgaven 

• Zet natuuroplossingen in voor waterveiligheid
• Versnel de transitie naar natuurvriendelijke kringlooplandbouw
• Maak zorgdragen voor natuur economisch rendabel

3) Stimuleer internationale ambitie en samenwerking 

• Maak wereldwijd stevige afspraken voor het herstel van natuur
• Heb oog voor lokaal
• Pak als Europa een voortrekkersrol

Download de WWF Actieagenda: goed zorgen voor natuur is goed zorgen voor onszelf.  

Gerelateerde artikelen

Ami Vitale / WWF-UK

Dit is de impact van de coronacrisis op rangers

Op Internationale Ranger Dag - 31 juli - eren we de mannen en vrouwen die onze kwetsbare natuur, dag en nacht, beschermen. Zij zijn de eersten die pandemieën helpen voorkomen door stroperij en ontbossing tegen te gaan.
Meer info

Wat als de toeristen wegblijven

Het wegvallen van toeristische inkomsten door de lockdowns is voor mensen in lokale gemeenschappen die afhankelijk zijn van ecotoerisme een enorme dreun. De op wildlife gebaseerde toerismesector levert een zeer grote bijdrage aan de verlichting van armoede en aan het behoud van biodiversiteit. Door de coronacrisis is het risico groot dat veel van wat in de afgelopen tientallen jaren voor de natuur en mensen is bereikt, verloren gaat door toename van de armoede en illegale activiteiten.
Meer info

Schubdier in China krijgt betere bescherming

Eind vorige week kondigde de Chinese regering aan dat de bescherming van het Chinese schubdier strenger wordt. Het schubdier, of pangolin, is het meest illegaal verhandelde zoogdier ter wereld en heeft deze strengere bescherming hard nodig. De beslissing komt op een moment dat de wereldwijde COVID-19-pandemie scherp in beeld heeft gebracht welke risico’s kleven aan het consumeren van pangolins en andere wilde dieren, die vaak op illegale en ongereguleerde markten worden verkocht.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).