Michel Roggo / WWF
28 mei 2020

WWF Actieagenda: COVID-19 pandemie is wake-up call voor beleidsmakers

De COVID-19 pandemie is een wake-up call voor politici en beleidsmakers van onze dramatische manier van omgaan met de natuur. Nu is het moment om kwetsbare natuurgebieden beter te beschermen, de illegale en niet-gecontroleerde handel in wilde dieren te stoppen, het evenwicht in natuur te herstellen en klimaatverandering tegen te gaan. WWF publiceert vandaag een Actieagenda met belangrijke keuzes in het nationale en internationale beleid van het Nederlandse kabinet om de zorg voor natuur beter te verankeren. Het beschermen en versterken van natuur wereldwijd én in Nederland is belangrijker dan ooit. Goed zorgen voor de natuur, is goed zorgen voor onszelf.

De oproep van WWF:

1) Investeer in gezonde natuur

• Investeer in herstel van bos en voorkom ontbossing
• Stop stroperij en de illegale handel in wildlife producten
• Investeer in heel Nederland in meer natuur

2) Veranker natuur in andere maatschappelijke opgaven 

• Zet natuuroplossingen in voor waterveiligheid
• Versnel de transitie naar natuurvriendelijke kringlooplandbouw
• Maak zorgdragen voor natuur economisch rendabel

3) Stimuleer internationale ambitie en samenwerking 

• Maak wereldwijd stevige afspraken voor het herstel van natuur
• Heb oog voor lokaal
• Pak als Europa een voortrekkersrol

Download de WWF Actieagenda: goed zorgen voor natuur is goed zorgen voor onszelf.  

Gerelateerde artikelen

Neushoornstroperij in Zuid-Afrika afgenomen, met ‘dank’ aan corona

In 2020 zijn er in Zuid-Afrika 394 neushoorns gedood om hun hoorn, een afname van 33 procent vergeleken met de 594 in 2019. Het is het zesde jaar op rij dat er minder neushoorns zijn gestroopt in het land. Hoewel dit welkom nieuws is, is het duidelijk dat dit komt door de strenge lockdowns die ook de bewegingsvrijheid van stropers en smokkelaars beperkten.
Meer info
Greg Armfield / WWF-UK

WWF roept premier Rutte op voortouw te nemen op One Planet Summit over biodiversiteit en klimaat

Minister-president Rutte neemt maandag 11 januari deel aan de One Planet Summit in Parijs. Deze top is een initiatief van de Franse president Macron en wordt mede georganiseerd door de VN en de Wereldbank. Het belang van natuur en biodiversiteit heeft niet eerder zo hoog op de internationale agenda gestaan. WWF roept premier Rutte op om namens Nederland alle deelnemers aan te sporen om in actie te komen om vernietiging van natuur eindelijk te stoppen. “Dit is essentieel als we toekomstige pandemieën willen voorkomen”.
Meer info
Ami Vitale / WWF-UK

Dit is de impact van de coronacrisis op rangers

Op Internationale Ranger Dag - 31 juli - eren we de mannen en vrouwen die onze kwetsbare natuur, dag en nacht, beschermen. Zij zijn de eersten die pandemieën helpen voorkomen door stroperij en ontbossing tegen te gaan.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).