02 februari 2021

Neushoornstroperij in Zuid-Afrika afgenomen, met ‘dank’ aan corona

Afgelopen jaar zijn er in Zuid-Afrika 394 neushoorns gedood om hun hoorn, een afname van 33  procent vergeleken met de 594 in 2019. Het is het zesde jaar op rij dat er minder neushoorns zijn gestroopt in het land. Hoewel dit welkom nieuws is, is het duidelijk dat dit komt door de strenge lockdowns die ook de bewegingsvrijheid van stropers en smokkelaars beperkten. 

WWF waarschuwt dan ook dat dit slechts een pauze is in de stroperijdruk op neushoorns die, met name in het Kruger Park, onveranderlijk hoog blijft. In de afgelopen 10 jaar is 70 procent van het aantal neushoorns in Kruger verloren gegaan, door een combinatie van ernstige droogte en stroperij.

De situatie had nog veel erger kunnen zijn zonder de inzet en het harde werk van rangers en handhavende instanties in de parken om stroperij te voorkomen en op te sporen en de wildlife criminelen in het veld te vervolgen en voor het gerecht te brengen.

Corruptie aanpakken

Dr. Jo Shaw van WWF in Zuid-Afrika: “Om het stropen van neushoorns te stoppen, moeten we de factoren aanpakken die maken dat de syndicaten die achter de handel in wilde dieren zitten kunnen opereren. We moeten ervoor zorgen dat rangers en handhavers de vaardigheden, uitrusting, gereedschappen en middelen krijgen om op een geïntegreerde manier deze illegale handel te bestrijden. We moeten af van de corruptie en de corrupte ambtenaren die alles wat we doen om de illegale handel te breken, onderuit halen. Tegelijkertijd moeten we de factoren aanpakken waarvan bekend is dat ze crimineel gedrag op lokaal niveau aanjagen, zoals gebrek aan kansen, grote ongelijkheid en afbrokkelende sociale normen en waarden."

Neushoornstroperij lucratief

In Zuid-Afrika leven verreweg de meeste neushoorns van het Afrikaanse continent, zo’n 80 procent. In totaal zijn er nog 18.000 witte en 5600 zwarte neushoorns in Afrika, die alle worden bedreigd door stroperij voor de illegale handel naar Azië. De hoorn wordt daar verwerkt in traditionele geneesmiddelen of tot statusverhogende prullaria waar men heel veel geld voor over heeft. De illegale handel in neushoornhoorns is dan ook een zeer lucratieve en hardnekkige business.

Gerelateerde artikelen

Zwarte neushoorn-project verhuist 200e neushoorn

Voor de twaalfde keer is een aantal zwarte neushoorns in Zuid-Afrika verhuisd naar een nieuw leefgebied. Onder deze 20 verhuisde neushoorns bevond zich de 200e die sinds de start van het programma 16 jaar geleden is ‘getransloceerd’. BRREP, het Black Rhino Range Expansion Project van WWF, zoekt actief naar nieuwe leefgebieden waar de ernstig bedreigde zwarte neushoorn genoeg ruimte en voedsel heeft om de populatie te laten groeien.
Meer info
Peter Chadwick

Flying rhinos: de 250e zwarte neushoorn verhuisd

Het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF en partners in Zuid-Afrika voltooide onlangs met succes de translocatie van 20 zwarte neushoorns naar een nieuw leefgebied. Daaronder bevond zich de 250e neushoorn die veranderde van leefgebied. De 20e verjaardag van dit succesvolle project kreeg daarmee een feestelijk tintje.
Meer info
Kyle de Nobrega

Neushoornstroperij Zuid-Afrika licht gedaald

Zuid-Afrika maakte vandaag de jaarlijkse cijfers bekend van het aantal gestroopte neushoorns in het land. Er is sprake van een lichte daling. In 2021 werden 451 neushoorns gedood om hun kostbare hoorn, in 2022 waren het er 448.
Meer info

Meer zwarte maar minder witte neushoorns in Afrika

IUCN onderzocht de populatie neushoorns in Afrika. Zwarte en witte neushoorns vertonen verschillende trends terwijl illegale handel een grote bedreiging blijft.
Meer info
naturepl.com / Andy Rouse / WWF

Vier tijgerwelpjes gespot in Maleisië

Tijgerbeschermers in Maleisië maakten onlangs een sprong van blijdschap: op de geheugenkaart van één van de cameravallen die in het Maleisische regenwoud waren opgesteld, stonden nieuwe beelden van een tijgerin met maar liefst 4 welpen!
Meer info
Elke van Gils

Vier zwarte neushoorns verhuizen naar nieuw leefgebied

Vier zwarte neushoornstieren zijn in noordelijk Kwa-Zulu Natal in Zuid-Afrika verhuisd naar een nieuw leefgebied.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).