02 februari 2021

Neushoornstroperij in Zuid-Afrika afgenomen, met ‘dank’ aan corona

Afgelopen jaar zijn er in Zuid-Afrika 394 neushoorns gedood om hun hoorn, een afname van 33  procent vergeleken met de 594 in 2019. Het is het zesde jaar op rij dat er minder neushoorns zijn gestroopt in het land. Hoewel dit welkom nieuws is, is het duidelijk dat dit komt door de strenge lockdowns die ook de bewegingsvrijheid van stropers en smokkelaars beperkten. 

WWF waarschuwt dan ook dat dit slechts een pauze is in de stroperijdruk op neushoorns die, met name in het Kruger Park, onveranderlijk hoog blijft. In de afgelopen 10 jaar is 70 procent van het aantal neushoorns in Kruger verloren gegaan, door een combinatie van ernstige droogte en stroperij.

De situatie had nog veel erger kunnen zijn zonder de inzet en het harde werk van rangers en handhavende instanties in de parken om stroperij te voorkomen en op te sporen en de wildlife criminelen in het veld te vervolgen en voor het gerecht te brengen.

Corruptie aanpakken

Dr. Jo Shaw van WWF in Zuid-Afrika: “Om het stropen van neushoorns te stoppen, moeten we de factoren aanpakken die maken dat de syndicaten die achter de handel in wilde dieren zitten kunnen opereren. We moeten ervoor zorgen dat rangers en handhavers de vaardigheden, uitrusting, gereedschappen en middelen krijgen om op een geïntegreerde manier deze illegale handel te bestrijden. We moeten af van de corruptie en de corrupte ambtenaren die alles wat we doen om de illegale handel te breken, onderuit halen. Tegelijkertijd moeten we de factoren aanpakken waarvan bekend is dat ze crimineel gedrag op lokaal niveau aanjagen, zoals gebrek aan kansen, grote ongelijkheid en afbrokkelende sociale normen en waarden."

Neushoornstroperij lucratief

In Zuid-Afrika leven verreweg de meeste neushoorns van het Afrikaanse continent, zo’n 80 procent. In totaal zijn er nog 18.000 witte en 5600 zwarte neushoorns in Afrika, die alle worden bedreigd door stroperij voor de illegale handel naar Azië. De hoorn wordt daar verwerkt in traditionele geneesmiddelen of tot statusverhogende prullaria waar men heel veel geld voor over heeft. De illegale handel in neushoornhoorns is dan ook een zeer lucratieve en hardnekkige business.

Gerelateerde artikelen

Zwarte neushoorn-project verhuist 200e neushoorn

Voor de twaalfde keer is een aantal zwarte neushoorns in Zuid-Afrika verhuisd naar een nieuw leefgebied. Onder deze 20 verhuisde neushoorns bevond zich de 200e die sinds de start van het programma 16 jaar geleden is ‘getransloceerd’. BRREP, het Black Rhino Range Expansion Project van WWF, zoekt actief naar nieuwe leefgebieden waar de ernstig bedreigde zwarte neushoorn genoeg ruimte en voedsel heeft om de populatie te laten groeien.
Meer info
Emmanuel Rondeau / WWF France

Latijns-Amerikaanse regeringen moeten aan de bak voor de jaguar

WWF lanceerde op 3 februari de internationale #JaguarKing-campagne om 14 regeringen in Latijns-Amerika aan te sporen om hun belofte over de Jaguar Roadmap 2030 na te komen. Deze routekaart werd in 2018 van kracht om de grootste katachtige van Amerika en zijn leefgebied beter te beschermen en om gemeenschappen in jaguargebieden te helpen om samen te leven met de jaguar. Drie jaar na het commitment van de landen zijn echter nog nauwelijks vorderingen gemaakt.
Meer info

Global Tiger Day 2020: gemengde geluiden

In vijf landen neemt het aantal tijgers toe, maar elders in Zuidoost-Azië hebben tijgers geen schijn van kans om zich van hun dieptepunt te herstellen door de miljoenen strikken die in de bossen verstopt liggen.
Meer info

Strikken decimeren dierenpopulaties in Zuidoost-Azië

Valstrikken richten een slachting aan onder wilde dieren in Zuidoost-Azië en verhogen het risico dat besmettelijke ziektes van dieren op mensen overgaan. Met het rapport Silence of the Snares: Southeast Asia's Snaring Crisis slaat WWF alarm dat het steeds stiller wordt in de bossen van Zuidoost-Azië door de gevaarlijke, stiekeme strikken. Naar schatting 12,3 miljoen valstrikken bedreigen het wild in de beschermde gebieden van Cambodja, Laos en Vietnam, de landen in het hart van de strikkencrisis.
Meer info
Sharon Haussmann

Goed nieuws over de zwarte neushoorn

In 2003 ging het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF van start en nu, bijna 20 jaar later, is goed te zien dat al het harde werk niet voor niets is geweest. De Internationale Unie voor Natuurbescherming IUCN heeft onlangs laten weten dat het aantal zwarte neushoorns is gestegen van 2500 in de jaren ’90 tot 5600 anno 2020.
Meer info
Kyle de Nobrega

Populatie zwarte neushoorns in Malawi krijgt impuls

17 zwarte neushoorns zijn deze week verhuisd van Zuid-Afrika naar Liwonde National Park in Malawi. Dit was de eerste internationale verhuizing, samen met African Parks, de Malawiaanse overheid en partners uit Zuid-Afrika. De bedoeling is om de aanwas van de populatie zwarte neushoorns in Malawi een impuls te geven.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.