08 juni 2020

Schubdier in China krijgt betere bescherming

Eind vorige week kondigde de Chinese regering aan dat de bescherming van het Chinese schubdier strenger wordt. Het schubdier, of pangolin, is het meest illegaal verhandelde zoogdier ter wereld en heeft deze strengere bescherming hard nodig. De beslissing komt op een moment dat de wereldwijde COVID-19-pandemie scherp in beeld heeft gebracht welke risico’s kleven aan het consumeren van pangolins en andere wilde dieren, die vaak op illegale en ongereguleerde markten worden verkocht.

Op vrijdag 5 juni kondigde het ministerie dat over natuurbescherming gaat aan dat het de bescherming van inheemse Chinese schubdieren opwaardeert van de tweede klasse naar de eerste, waardoor de pangolin hetzelfde beschermingsniveau krijgt als de reuzenpanda. WWF, dat al jaren pleit voor aanscherping van de beschermingsmaatregelen voor de pangolin, is heel blij met deze stap.
 
Pangolins stonden de afgelopen maanden in de schijnwerpers als gevolg van verschillende onderzoeken die suggereren dat ze COVID-19 mogelijk hebben overgedragen van vleermuizen op mensen omdat ze coronavirussen bevatten die lijken op het virus dat de huidige wereldwijde pandemie veroorzaakte. Deze links zijn echter niet afdoende bewezen.
 

Meer dan een miljoen schubdieren in 10 jaar verloren

In het afgelopen decennium zijn op illegale wijze meer dan een miljoen schubdieren uit het wild gehaald om te kunnen voldoen aan de vraag uit Azië. Het vlees wordt beschouwd als een delicatesse en de schubben worden gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunst. Dit omdat men gelooft dat de schubben een reeks van aandoeningen kunnen genezen, variërend van astma tot reuma en artritis.
 

Ernstig door uitsterving bedreigd

Alle acht soorten schubdieren die in Azië en Afrika leven worden bedreigd doordat er overmatig op ze gejaagd wordt. De Chinese, Maleisische en Filipijnse pangolins staan op de IUCN Rode Lijst zelfs als ‘ernstig bedreigd’ te boek. Pangolins worden gedood of levend gevangen voor de handel. Het aantal populaties Aziatische schubdieren is de afgelopen tien jaar naar schatting met 80 procent afgenomen. Naarmate ze in Azië steeds lastiger te vinden zijn, richten handelaren steeds vaker hun blik op Afrika om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.
 
Alle acht schubdiersoorten worden beschermd door nationale en internationale wetten en de handel is sinds 2016 voor alle soorten pangolins verboden. Maar dit heeft de massale internationale illegale handel in deze diersoort helaas niet tegengehouden.
Schubdier in een kooi Vickey Chauhan

Stop de illegale handel in wilde dieren

Onze wereld staat stil, maar voor veel wildlife is het juist extra gevaarlijk. De handel in wilde dieren gaat namelijk gewoon door. Stropers zien hun kans schoon door de corona-maatregelen. WWF werkt aan een wereld zonder stroperij en illegale wildlifemarkten. Zo kunnen we ook de kans op nieuwe virussen verkleinen. 

Kom in actie

Gerelateerde artikelen

Door de mazen van de wet - de rol van EU en VK in de handel in tijgers

Door zwakke wetgeving en beperkte controles op faciliteiten met in gevangenschap levende tijgers in de EU en het VK, is er een aanzienlijke kans dat delen van tijgers, zoals huiden en botten, in de illegale handel terechtkomen. De vraag naar tijgerproducten wordt daardoor in stand gehouden, of versterkt.
Dat is de conclusie van het rapport Falling Through the System: The role of the European Union captive tiger population in the trade in tigers van WWF en TRAFFIC.
Meer info
Ami Vitale / WWF-UK

Dit is de impact van de coronacrisis op rangers

Op Internationale Ranger Dag - 31 juli - eren we de mannen en vrouwen die onze kwetsbare natuur, dag en nacht, beschermen. Zij zijn de eersten die pandemieën helpen voorkomen door stroperij en ontbossing tegen te gaan.
Meer info

Global Tiger Day 2020: gemengde geluiden

In vijf landen neemt het aantal tijgers toe, maar elders in Zuidoost-Azië hebben tijgers geen schijn van kans om zich van hun dieptepunt te herstellen door de miljoenen strikken die in de bossen verstopt liggen.
Meer info

Strikken decimeren dierenpopulaties in Zuidoost-Azië

Valstrikken richten een slachting aan onder wilde dieren in Zuidoost-Azië en verhogen het risico dat besmettelijke ziektes van dieren op mensen overgaan. Met het rapport Silence of the Snares: Southeast Asia's Snaring Crisis slaat WWF alarm dat het steeds stiller wordt in de bossen van Zuidoost-Azië door de gevaarlijke, stiekeme strikken. Naar schatting 12,3 miljoen valstrikken bedreigen het wild in de beschermde gebieden van Cambodja, Laos en Vietnam, de landen in het hart van de strikkencrisis.
Meer info

Wat als de toeristen wegblijven

Het wegvallen van toeristische inkomsten door de lockdowns is voor mensen in lokale gemeenschappen die afhankelijk zijn van ecotoerisme een enorme dreun. De op wildlife gebaseerde toerismesector levert een zeer grote bijdrage aan de verlichting van armoede en aan het behoud van biodiversiteit. Door de coronacrisis is het risico groot dat veel van wat in de afgelopen tientallen jaren voor de natuur en mensen is bereikt, verloren gaat door toename van de armoede en illegale activiteiten.
Meer info

Online handel wilde dieren in Nederland niet altijd legaal

Samen met TRAFFIC, IFAW en Interpol deed het Wereld Natuur Fonds vorig jaar onderzoek naar illegale online handel van zeldzame vogels en reptielen in Nederland en België. De resultaten van het zogeheten Wildlife Cybercrime project zijn vandaag naar buiten gebracht.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).