Ons bezoek aan Nederlandse Cariben
Na twee weekjes kerstvakantie in de sneeuw ben ik afgelopen week doorgereisd naar ons natuurbeschermingsprogramma in de Nederlandse Cariben. De directe aanleiding was een werkbezoek aan de regio van een Nederlandse delegatie van het Ministerie van I&W, inclusief Minister van Nieuwenhuizen - een mooie lobbykans voor ons en perfect voorbereid door onze Oceanen en Public Affairs teams. Het feit dat de Minister op het laatste moment af moest zeggen, deed daar niets aan af – twee staatssecretarissen en een team van maar liefst 10 ambtenaren is ook een mooie kans. De BES eilanden – Bonaire, Sint Eustatius en Sabah – zijn sinds 2010 bijzondere Nederlandse gemeenten, en een belangrijk onderdeel van onze WWF Nederland-strategie. Met name de prachtige en rijke mariene biodiversiteit is voor ons een belangrijke reden om ons op dit laatste stukje tropisch Nederland te richten. Dit doen wij met een team van drie fantastische collega’s – Arjan vanuit Zeist, Pieter vanuit Curacao en Sharon vanuit Bonaire.
Mijn reis begon op Sint Eustatius, waar ik samen met Arjan en onze lokale partner Stinapa twee dagen ben opgetrokken. Een prachtig groen, vulkanisch eiland. Klein en rustig, met een idem vulkaan, waar de economie vooral draait op duiktoeristen. Naast veel gesprekken met Stinapa over de natuurbeschermingsuitdagingen op Sint Eustatius, hebben we goede eerste gesprekken gevoerd met de Nederlandse delegatie over het belang van gezond koraal voor Sint Eustatius en de vele bedreigingen die aanwezig zijn. Zo is er geen afvalwaterzuivering, waardoor veel afvalwater de zee in wordt geloosd met alle negatieve gevolgen van dien voor het koraal. Ook hebben we gesproken met de waarnemend regeringscommissaris – Sint Eustatius is sinds een paar jaar onder speciaal toezicht gesteld van de Nederlandse overheid, wat betekent dat Haagse ambtenaren het roer tijdelijk hebben overgenomen om bestuurlijk orde op zaken te stellen. Omdat de nadruk vooral ligt op sociaal-economische ontwikkeling, is het risico aanwezig dat de mooie mariene natuur het kind van de rekening wordt.
Zo verbaasde het mij dat er geen milieu- en natuurvisie ligt voor het eiland. WWF zou ook wat betreft de overheid de komende periode een belangrijke rol kunnen spelen om deze visie helpen neer te zetten. Op een verloren ochtend beklommen we samen met een geweldige rasta de Quill vulkaan, een vulkaan zoals een kind hem zou tekenen, met een prachtig uitzicht over de Caribische zee vanaf de krater.
Na Sint Eustatius reisden we door naar Bonaire, via Sint Maarten en Curacao. Op Bonaire bezochten we direct na aankomst het rif in een glass bottom boat met de Nederlandse delegatie, waardoor ze met eigen ogen konden zien hoe mooi het rif is, maar ook wat er gebeurt als het koraal wordt aangetast. We spraken af in Nederland verdere gesprekken te voeren over hoe we er samen voor gaan zorgen dat ook op Bonaire het rif goed beschermd blijft. Van ’s ochtends tot ‘s avonds op Bonaire een mooi vol programma – van een receptie met al onze stakeholders, naar de nieuwjaarsreceptie van de gezaghebber; van gesprekken met lokale partners naar bier drinken met vissers. We hebben gedoken op Klein Bonaire om het mooie rif te bewonderen, en met lokale partners gesnorkeld om een koraal herstel project te bekijken. Een afspraak met de gezaghebber eindigde met een intentie voor een milieutop voor Bonaire. En tot slot een bezoek met een lokale partner naar een strand waar gigantisch veel plastic aanspoelt en waar beach cleanup betekent elke honderd meter duizenden stukjes plastic opruimen met honderden vrijwilligers - van schoenen tot flesjes, van medisch afval tot speelgoedautootjes. Allemaal meegezogen in de zeestroming vanuit Zuid-Amerika.
Onder de indruk van het werk dat onze drie collega’s daar vol enthousiasme uitvoeren, reis ik vol motivatie terug om voor de Nederlandse Cariben de kansen te pakken die er nu liggen om de prachtige natuur te helpen beschermen.
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).