Red de dieren!

Toekomstkunde les 51

Martin Harvey / WWF

1 op de 4 zoogdieren wordt met uitsterven bedreigd. Onder andere klimaatverandering, verlies van leefgebied, maar ook stroperij spelen hierbij een grote rol.

Met deze les doen kinderen zelf onderzoek naar de oplossingen die er zijn om wilde dieren te beschermen én gaan ze zelf creatief aan de slag voor hun favoriete diersoorten!

Groep 5 en 6

Kinderen bedenken wat ze al weten over bedreigde dieren. Ze leren over een nieuw plan om bedreigde dieren te beschermen in een nieuw reusachtig dierenpark. Daarna denken ze na over de bedreigingen waar dieren mee te maken hebben. Vervolgens maken ze een informatieboekje over 6 bedreigde dieren.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 1

Kinderen kunnen bij deze opdracht vrij opschrijven wat hun associaties zijn. Welke diersoorten kennen ze? Welke bedreigingen kennen ze? Blijf niet te lang in deze opdracht hangen indien er al het een en ander is ingevuld in het vak.

Opdracht 2

De bron is hier te vinden. Of laat de kinderen naar de pagina www.wwf.nl/bron gaan. Lees het artikel van Kidsweek eventueel samen.

Opdracht 4

Er zijn veel oplossingen voor de bedreigingen. Kinderen kunnen hier ook voor op internet zoeken. Het kan waardevol zijn om eerst een mini-brainstorm te houden over de verschillende oplossingen, alvorens een oplossing te omschrijven op de lijntjes.

Opdracht 5

Voor deze opdracht is het printblad nodig. Dat is de derde pagina van de les. Hier vult het kind 6 dierenpaspoortjes in met weetjes en een tekening of foto. Op internet is veel informatie te vinden, maar de kans is groot dat kinderen zelf al veel weten. Het is de bedoeling dat de kinderen ook zelf 2 bedreigde dieren kiezen en hier informatie over opschrijven.

Nadat alles is ingevuld, kan de pagina eenvoudig tot boekje gevouwen worden. Knip hiervoor eerst de buitenste rand eraf en vouw het volgens de instructies van het werkblad. Onder de bron van opdracht 2 staat ook een filmpje met een vouwinstructie.

Tip: bekijk samen de Rangers-website van WWF voor weetjes over bedreigde dieren.

Cheryl Ramalho

Groep 7 en 8

Kinderen bedenken wat ze al weten over bedreigde dieren. Ze leren over een nieuw plan om bedreigde dieren te beschermen in een reusachtig dierenpark en doen een onderzoek naar de vele bedreidingen waar wilde dieren mee te maken hebben. Vervolgens maken ze een informatieboekje over 6 bedreigde diersoorten en bedenken ze oplossingen om dieren te beschermen.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 2

De bron is hier te vinden. Of laat de kinderen naar de pagina www.wwf.nl/bron gaan. Lees het artikel van Kidsweek eventueel samen.

Opdracht 4

Er zijn veel bedreigingen en oplossingen. Kinderen weten vaak al veel. Een aantal bedreigingen waar aan te denken valt: stroperij, verlies van leefgebied door bebouwing of (illegale) houtkap/ontbossing, overbevissing, plastic soep, dammen en stuwen in rivieren, mens-dier-conflicten.

Opdracht 5

Voor deze opdracht is het printblad nodig. Dat is de derde pagina van de les. Hier vult het kind 6 dierenpaspoortjes in met weetjes en een tekening of foto. Op internet is veel informatie te vinden, maar de kans is groot dat kinderen zelf al veel weten. Het is de bedoeling dat de kinderen ook zelf 3 bedreigde dieren kiezen en hier informatie over opschrijven.

Nadat alles is ingevuld, kan de pagina eenvoudig tot boekje gevouwen worden. Knip hiervoor eerst de buitenste rand eraf en vouw het volgens de instructies van het werkblad. Onder de bron van opdracht 2 staat ook een filmpje met een vouwinstructie.

Tip: bekijk samen de Rangers-website van WWF voor weetjes over bedreigde dieren.

Toekomst-vraag

Hoe denken kinderen over de toekomst van bedreigde dieren? Is alle dieren in een nieuw park plaatsen de enige oplossing? Praat er samen over.

Andere berichten van WWF over dit onderwerp

Karine Aigner / WWF-US

Wildlife

We delen deze planeet met majestueuze dieren, zoals olifanten, neushoorns en tijgers. WWF wil er voor zorgen dat we deze iconische dieren en hun leefgebieden beschermen en herstellen.
Meer info
naturepl.com / Francois Savigny / WWF

Verdubbeling aantal tijgers in Nepal

Goed nieuws voor tijger in Nepal! Dankzij goede bescherming van de belangrijkste leefgebieden van tijgers, samenwerking met lokale gemeenschappen en aanpak van stroperij en illegale handel in wilde dieren is het aantal tijgers in het wild meer dan verdubbeld.
Meer info
Shutterstock / Paco Como

Nepal verdubbelt het aantal wilde tijgers

Op 29 juli, de internationale Dag van de Tijger, maakt Nepal bekend dat het is gelukt om hun aantal tijgers in het wild te verdubbelen. In 2009 had Nepal een wilde tijgerpopulatie van ongeveer 121 en het aantal was aan het afnemen. In 2010, het vorige jaar van de tijger, had de tijgerpopulatie in Azië een dieptepunt bereikt van 3200. Om verdere daling en mogelijk uitsterven te voorkomen maakten tijgerlanden en natuurbeschermers de afspraak om de wilde populatie tijgers wereldwijd tegen 2022 te verdubbelen.
Meer info
naturepl.com / Andy Rouse / WWF

Vier tijgerwelpjes gespot in Maleisië

Tijgerbeschermers in Maleisië maakten onlangs een sprong van blijdschap: op de geheugenkaart van één van de cameravallen die in het Maleisische regenwoud waren opgesteld, stonden nieuwe beelden van een tijgerin met maar liefst 4 welpen!
Meer info
naturepl.com / Andy Rouse / WWF

Het zal je maar gebeuren... een jaguar in je achtertuin

In de Braziliaanse Amazone ontstaan steeds vaker conflicten tussen grote roofdieren als de jaguar en de lokale bevolking. WWF geeft daarom workshops om mens en dier vredig te laten samenleven.
Meer info

Doorbraak in herstel Kafue National Park als een van Afrika's grootste natuurgebieden

De regering van Zambia en de natuurbeschermingsorganisatie African Parks gaan samenwerken om Kafue National Park in Zambia te beschermen en herstellen. De overeenkomst zal grote vooruitgang teweegbrengen in de bescherming en het effectieve beheer van Kafue, een van de tien grootste nationale parken van Afrika.
Meer info

Lessenoverzicht

Bekijk de andere lessen van Toekomstkunde.