Een nieuw plan om dieren te redden

Toekomstkunde les 51

Sarah Gold

1 op de 4 zoogdieren wordt met uitsterven bedreigd. Onder andere klimaatverandering, verlies van leefgebied, maar ook stroperij spelen hierbij een grote rol.

Met deze les doen kinderen zelf onderzoek naar de oplossingen die er zijn om wilde dieren te beschermen én gaan ze zelf creatief aan de slag voor hun favoriete diersoorten!

Groep 5 en 6

Kinderen bedenken wat ze al weten over bedreigde dieren. Ze leren over een nieuw plan om bedreigde dieren te beschermen in een nieuw reusachtig dierenpark. Daarna denken ze na over de bedreigingen waar dieren mee te maken hebben. Vervolgens maken ze een informatieboekje over 6 bedreigde dieren.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 1

Kinderen kunnen bij deze opdracht vrij opschrijven wat hun associaties zijn. Welke diersoorten kennen ze? Welke bedreigingen kennen ze? Blijf niet te lang in deze opdracht hangen indien er al het een en ander is ingevuld in het vak.

Opdracht 2

De bron is hier te vinden. Of laat de kinderen naar de pagina www.wwf.nl/bron gaan. Lees het artikel van Kidsweek eventueel samen.

Opdracht 4

Er zijn veel oplossingen voor de bedreigingen. Kinderen kunnen hier ook voor op internet zoeken. Het kan waardevol zijn om eerst een mini-brainstorm te houden over de verschillende oplossingen, alvorens een oplossing te omschrijven op de lijntjes.

Opdracht 5

Voor deze opdracht is het printblad nodig. Dat is de derde pagina van de les. Hier vult het kind 6 dierenpaspoortjes in met weetjes en een tekening of foto. Op internet is veel informatie te vinden, maar de kans is groot dat kinderen zelf al veel weten. Het is de bedoeling dat de kinderen ook zelf 2 bedreigde dieren kiezen en hier informatie over opschrijven.

Nadat alles is ingevuld, kan de pagina eenvoudig tot boekje gevouwen worden. Knip hiervoor eerst de buitenste rand eraf en vouw het volgens de instructies van het werkblad. Onder de bron van opdracht 2 staat ook een filmpje met een vouwinstructie.

Tip: bekijk samen de Rangers-website van WWF voor weetjes over bedreigde dieren.

Cheryl Ramalho

Groep 7 en 8

Kinderen bedenken wat ze al weten over bedreigde dieren. Ze leren over een nieuw plan om bedreigde dieren te beschermen in een reusachtig dierenpark en doen een onderzoek naar de vele bedreidingen waar wilde dieren mee te maken hebben. Vervolgens maken ze een informatieboekje over 6 bedreigde diersoorten en bedenken ze oplossingen om dieren te beschermen.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 2

De bron is hier te vinden. Of laat de kinderen naar de pagina www.wwf.nl/bron gaan. Lees het artikel van Kidsweek eventueel samen.

Opdracht 4

Er zijn veel bedreigingen en oplossingen. Kinderen weten vaak al veel. Een aantal bedreigingen waar aan te denken valt: stroperij, verlies van leefgebied door bebouwing of (illegale) houtkap/ontbossing, overbevissing, plastic soep, dammen en stuwen in rivieren, mens-dier-conflicten.

Opdracht 5

Voor deze opdracht is het printblad nodig. Dat is de derde pagina van de les. Hier vult het kind 6 dierenpaspoortjes in met weetjes en een tekening of foto. Op internet is veel informatie te vinden, maar de kans is groot dat kinderen zelf al veel weten. Het is de bedoeling dat de kinderen ook zelf 3 bedreigde dieren kiezen en hier informatie over opschrijven.

Nadat alles is ingevuld, kan de pagina eenvoudig tot boekje gevouwen worden. Knip hiervoor eerst de buitenste rand eraf en vouw het volgens de instructies van het werkblad. Onder de bron van opdracht 2 staat ook een filmpje met een vouwinstructie.

Tip: bekijk samen de Rangers-website van WWF voor weetjes over bedreigde dieren.

Toekomst-vraag

Hoe denken kinderen over de toekomst van bedreigde dieren? Is alle dieren in een nieuw park plaatsen de enige oplossing? Praat er samen over.

Andere berichten van WWF over dit onderwerp

Karine Aigner / WWF-US

Wildlife

We delen deze planeet met majestueuze dieren, zoals olifanten, neushoorns en tijgers. WWF wil er voor zorgen dat we deze iconische dieren en hun leefgebieden beschermen en herstellen.
Meer info
Christiaan van der Hoeven / WWF-Netherlands

Interview Thomas Breuer

Lees het persoonlijke verhaal van Thomas Breuer, die dagelijks met en voor deze indrukwekkende dieren werkt.
Meer info

Les 89: De mierenegel laat zich weer zien

Kinderen leren over de schuwe langsnavelige mierenegel
Meer info
Peter Chadwick

Flying rhinos: de 250e zwarte neushoorn verhuisd

Het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF en partners in Zuid-Afrika voltooide onlangs met succes de translocatie van 20 zwarte neushoorns naar een nieuw leefgebied. Daaronder bevond zich de 250e neushoorn die veranderde van leefgebied. De 20e verjaardag van dit succesvolle project kreeg daarmee een feestelijk tintje.
Meer info

Onze kleine dushi walvissen en dolfijnen

WWF-medewerker Stacey neemt je mee op walvisexpeditie op de ABC-eilanden.
Meer info
naturepl.com / Kevin Schafer / WWF

Droom vervuld: de wereld komt samen voor rivierdolfijnen en hun rivieren

Expert rivierdolfijnen Daphne over een belangrijke verklaring voor de bescherming van rivierdolfijnen, één waar WWF een erg belangrijke rol in heeft gespeeld. Door samenwerking van 11 landen kunnen we de dieren beter beschermen!
Meer info

Lessenoverzicht

Bekijk de andere lessen van Toekomstkunde.