Cor Kuyvenhoven / WWF
toekomstkunde

Duikers halen afval uit de Noordzee

Les 2: Toekomstkunde over de expeditie waarbij duikers afval halen uit de Noordzee.

Deze week gaat Toekomstkunde over afval dat je niet ziet. Afval op de bodem van de Noordzee! Het ligt er soms al tientallen jaren. Het is afval van boten en van mensen. Duikers zijn begin september op expeditie om het afval in zee op te ruimen, want veel dieren hebben er last van. Ook doen ze onderzoek naar het leven in de Noordzee, het grootste natuurgebied van ons land!

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen leren dat het belangrijk is om de Noordzee schoon te houden. Ze ontdekken hoe lastig het is om afval van de zeebodem te halen en leren over de verschillende dieren die in de Noordzee leven.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen leren dat de Noordzeebodem veel afval bevat en dat dit schadelijk is voor de natuur. Ze gaan aan de slag met een actieposter om aandacht te vragen voor een schonere Noordzee.

Tip voor bij de les: videomateriaal resultaat duikactie

Op zondag 15 september hebben de duikers de expeditie afgerond. Ze haalden 2500 kilo afval uit de Noordzee. Stichting Duik de Noordzee Schoon heeft onderwaterbeelden van de expeditie gemaakt. Tip: gebruik deze video als introductie of afsluiting van de Toekomstkunde-les!

Klik hier om naar de video te gaan.

Achtergrondinformatie van WWF

Verslag uit de diepte van de Noordzee

Het nieuwe monitoringrapport van de oesterbanken bij de Borkumse Stenen toont de veelbelovende resultaten van de onderzoeksexpeditie van september 2019. Ooit werd 30% van de bodem van het Nederlandse deel van de Noordzee bedekt met schelpdierbanken. Dat zijn banken gevormd door schelpdieren zoals platte oesters en mosselen. Deze banken vormen riffen die vergelijkbaar zijn met koraalriffen. Ze zorgen voor voedsel en schuilplekken voor zeedieren en ze filteren het zeewater en beschermen de kust.
Meer info

Een akkoord voor de Noordzee: winst voor de natuur

Vandaag is het Noordzeeakkoord gepresenteerd. De visserij, energiesector, overheid en natuurorganisaties hebben ruim een jaar gewerkt aan een pakket afspraken hoe de Noordzee te gebruiken en in te richten. De Noordzee is een van de meest intensief gebruikte zeeën waardoor de natuur achterop is geraakt.
Meer info

Laatste roggen uitgezet in de Noordzee op Dierendag

Op 4 oktober worden de laatste zeventien gemerkte roggen uitgezet in de Noordzee. De uitzet is onderdeel van het project “Haaien en roggen terug in de Noordzee”. Hiermee wordt belangrijke informatie opgehaald die bij moet dragen aan betere bescherming van haaien en roggen in Nederlandse wateren.
Meer info

Voor het eerst baby-oesters in de Noordzee

De oesters die vorig jaar zijn uitgezet op de Borkumse Stenen, ten noorden van Schiermonnikoog, hebben nakomelingen gekregen!
Meer info

Nog steeds 800 ton afval in Waddenzee na containerramp MSC Zoe

Ruim acht maanden na het overboord slaan van 342 zeecontainers van containerschip MSC Zoe, ligt er nog steeds 800.000 kg afval in de zee boven de Waddeneilanden. Een negendaagse duikexpeditie op de Noordzee van Stichting Duik de Noordzee Schoon bracht ook woensdag weer bergen afval van het schip naar boven.
Meer info

Bemoedigende resultaten oesters Brouwersdam

De oesterbroedjes in de Voordelta zijn flink gegroeid! Dat bleek uit twee monitoringsdagen bij de Brouwersdam. Dit voorjaar zijn er voor het eerst kleine oesterbroedjes op schelpen in de Noordzee geplaatst om te onderzoeken of dit een succesvolle manier is om nieuwe schelpdierbanken te ontwikkelen.
Meer info

Andere Toekomstkunde-lessen

Iedere week verschijnt er een nieuwe les, bekijk het overzicht!