Cor Kuyvenhoven / WWF
toekomstkunde19-20

Duikers halen afval uit de Noordzee

Les 2: Toekomstkunde over de expeditie waarbij duikers afval halen uit de Noordzee.

Deze les gaat over afval dat je niet ziet. Afval op de bodem van de Noordzee! Het ligt er soms al tientallen jaren. Het is afval van boten en van mensen. Duikers ruimen het afval in de zee op want veel dieren hebben er last van. Ook doen ze onderzoek naar het leven in de Noordzee, het grootste natuurgebied van ons land!

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen leren dat het belangrijk is om de Noordzee schoon te houden. Ze ontdekken hoe lastig het is om afval van de zeebodem te halen en leren over de verschillende dieren die in de Noordzee leven.

Opdracht 1

De kinderen schrijven op waar ze aan denken bij ‘de Noordzee’. Dit kan gaan over een belevenis op het strand, zeedieren, strandjutten, over meeuwen of iets totaal anders. Je kunt een staafdiagram of woordwolk maken bij de associaties van de kinderen over de Noordzee.

Opdracht 2

De bron is hier te vinden. Bekijk de video eventueel samen. Kinderen kunnen ook zelf naar de pagina wwf.nl/bron gaan en op de juiste les klikken.

Opdracht 4

De kinderen praten in tweetallen over de vragen. Laat enkele duo’s hun antwoorden presenteren aan de klas. Stel vragen als hoe lang is een vuilnisman (op het land) bezig om afval op te halen? Hoe bereidt een vuilnisman zijn dag voor? Hoe werkt dat onder water, welke voorbereidingen moet een duikteam treffen?

Opdracht 5

De kinderen maken een weetjeskaart over de Noordzee. Misschien kunnen jullie met de groep ook een kwartetspel maken over vissen, schaaldieren, planten, etc.

Opdracht 6

Wijs een plek aan in de klas waar de kinderen hun Noordzeeweetjeskaartje kunnen neerleggen en die van anderen kunnen bekijken.

Als je nog niet klaar bent met de Noordzee:

Als kinderen informatie op internet willen zoeken, laat ze dan bij bronnen kijken als Schooltv.
Tip: https://www.zozitdat.nl/2020/07/17/10-x-deze-dieren-kom-je-tegen-in-de-noordzee/

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen leren dat de Noordzeebodem veel afval bevat en dat dit schadelijk is voor de natuur. Ze gaan aan de slag met een actieposter om aandacht te vragen voor een schonere Noordzee.

Opdracht 1

De kinderen bedenken allerlei redenen waarom mensen naar de Noorzee op vakantie moeten gaan. Dat kan gaan over vriendjes maken, vliegeren, natuur, zwemmen in de zee of iets totaal anders. Je kunt een staafdiagram of woordwolk maken bij de redenen van de kinderen. Welke reden wordt het vaakst benoemd?

Opdracht 2

De bron is hier te vinden. Bekijk de video eventueel samen. Kinderen kunnen ook zelf naar de pagina wwf.nl/bron gaan en op de juiste les klikken.

Opdracht 4

Help de kinderen op weg die het lastig vinden. Op zee zijn er geen vuilniswagens of containers. Hoe moet je het afval dan opruimen? Denk aan robots, onderwaterdrones duikteams, metaaldetectors en afvalnetten.

Opdracht 5

Het is belangrijk dat kinderen duidelijk kunnen maken waarom het belangrijk is dat we de Noordzee schoonhouden, ook als we het afval op de zeebodem niet zien. De kinderen bedenken tips hoe je de zee schoon kunt houden, laat ze ook de gevolgen van een vervuilde Noordzee opschrijven en waarom dat erg is.

Opdracht 6

Wijs een plek aan in de klas of op school waar de kinderen hun poster kunnen ophangen.

Als je nog niet klaar bent met de Noordzee:

Als kinderen informatie op internet willen zoeken, laat ze dan bij bronnen kijken als Schooltv.
Tip: https://www.zozitdat.nl/2020/07/17/10-x-deze-dieren-kom-je-tegen-in-de-noordzee/

Achtergrondinformatie van WWF

Goofy Aquavideo WWF

Kwetsbaar schelpdierrif bij Schiermonnikoog bedreigd door geplande aardgaswinning

Op nog geen 20 kilometer boven Schiermonnikoog dreigt een uniek en net hersteld schelpdierrif te verdwijnen door aardgaswinning. Mijnbouwbedrijf ONE-Dyas is van plan pal naast het rif en midden op unieke stenenriffen een boorplatform te bouwen. Het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL), ARK Natuurontwikkeling, de Waddenvereniging, Greenpeace, Natuurmonumenten en Vrije Horizon Schiermonnikoog hebben de handen ineengeslagen om dit te voorkomen en hebben een gezamenlijke visie geschreven waarmee het plan van tafel moet. Een boorplatform is een grote bedreiging voor de natuur en helemaal in dit unieke gebied met bedreigde leefgebieden en soorten. Gaswinning op deze plek zal vrijwel zeker het einde betekenen van het onlangs door WWF-NL en ARK herstelde schelpdierrif.
Meer info
WWF, Ark, onderwaterbeelden.nl

Eerste stap bescherming wilde oesterrif in Zeeland

Het oesterrif in de Voordelta is met ingang van 2 juni 2021 tijdelijk beschermd tegen bevissing door een wijziging van de Uitvoeringsregeling visserij. De aanwijzing als onderzoeksgebied is een kleine eerste stap in extra bescherming van deze bijzondere onderwaternatuur.
Meer info
WWF Sabine Bos

Het is er: het Akkoord van de Noordzee!

De Tweede Kamer steunt het ‘Akkoord van de Noordzee’. Na een lange periode van overleg, onderzoek en onderhandeling kan het plan voor de toekomst van de Noordzee uitgevoerd worden. Het Akkoord gaat over drie grote thema’s: natuur, energie en voedsel. De natuur in de Noordzee is hiermee nog niet gered, maar het is wel een stap in de goede richting. De onderhandelingen vonden plaats tussen de Nederlandse overheid, sectoren zoals de scheepvaart-, visserij- en energiesector én natuur-en milieuorganisaties.
Meer info
Floor Driessen / Bureau Waardenburg

‘s Werelds eerste oesterwieg vormt basis voor meer Noordzeenatuur

Afbreekbaar kippengaas als huls, vier houten balken als poten en honderden lege oesterschelpen om het gevaarte mee vol te stoppen. Het vergt wat knutselwerk, maar dan heb je ook wat: de eerste oesterwieg ter wereld is een feit. Deze afbreekbare ‘wieg’ vol oesterschelpen is de eerste van vele wiegen die samen een belangrijk doel dienen: de Noordzeenatuur een boost geven.
Meer info
Floor Driessen / Bureau Waardenburg

Tweede Kamer vraagt om beschermde status voor oesterriffen

Goed nieuws voor oesterriffen in de Noordzee! Op 17 december heeft de tweede kamer een motie aangenomen die de regering vraagt om bestaande én toekomstige (platte) oesterriffen een beschermde status toe te kennen. Een mooi succes waar het Wereld Natuur Fonds en Ark Natuurontwikkeling zich de afgelopen jaren hard voor hebben gemaakt.
Meer info
Peter Verhoog / WWF

Stekelrogonderzoek biedt hoop voor verdwenen reuzenmanta van de Noordzee

Een tiental stekelroggen wordt zaterdag 3 oktober in de Westerschelde uitgezet door WWF-NL, Sportvisserij Nederland en Blue Linked. Deze roggen zijn de laatsten van een bijzonder en innovatief onderzoek. Hierin werd gekeken of het kweken en uitzetten van haaien en roggen zou kunnen bijdragen aan het herstel van populaties in de Noordzee. De stekelroggen zijn van een zendertje voorzien, om meer te weten te komen over hun verplaatsingsgedrag en overleving na uitzetting in het wild. Dit onderzoek is de basis voor de volgende stap, om verdwenen soorten zoals de vleet en zee-engel weer in de Noordzee terug te krijgen.
Meer info

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!