Zeven diersoorten die een comeback maken
Door ze goed te beschermen gaat het met 7 diersoorten weer goed. En dat is natuurlijk ook dankzij jou, omdat jij WWF YOUTH-member bent!
Soms wordt je moedeloos van al het nieuws dat je leest over natuur en klimaatverandering. Maar gelukkig gaan er ook dingen wél goed!
Al zestig jaar werkt WWF aan het beschermen van dieren en hun leefgebieden. En met succes! Met deze zeven dieren gaat het weer goed. Ze maken hun comeback.
En dat natuurlijk ook allemaal dankzij jouw steun. Want zonder onze YOUTH-members en andere donateurs, zouden we dit mooie werk niet kunnen doen.
De reuzenpanda
De reuzenpanda was ooit bijna uitgestorven. Nu staat deze zwart-witte beer symbool voor natuurbehoud! Zijn leefgebied werd beschermd en de strijd met stroperij aangepakt. Resultaat: in China zijn er meer en meer reuzenpanda's. Vroeger was hij bedreigd met uitsterven, nu staat de reuzenpanda in de Rode Lijst van Bedreigde Soorten beschreven als kwetsbaar.
De tijger
Ook de tijger wist het noodlot te ontkomen. In 2010 begon wereldwijd een ambitieus project om het aantal tijgers te verdubbelen. Door ze goed te beschermen en door de strijd tegen stroperij aan te gaan is dat gelukt! In Nepal verdubbelde het aantal tijgers in 12 jaar tijd. Er is nog werk aan de winkel, maar onze inspanningen lonen.
De Indische neushoorn
Het leek er bijna op dat de Indische neushoorn uit zou sterven. Stropers hadden het voorzien op zijn hoorn. Gelukkig ziet zijn toekomst er nu rooskleuriger uit. In Azië groet de populatie Indische neushoorns dankzij strenge maatregelen tegen stroperij en de aanleg van beschermde natuurgebieden.
De berggorilla
Ook met de berggorilla gaat het de goede kant op. Zijn leefgebied wordt goed beschermd en het ecotoerisme werd ontzettend populair. Daardoor groeide de groep berggorilla's enorm in verschillende Centraal-Afrikaanse gebieden. Goed nieuws, vooral omdat er veel onrust in dat gebied is.
De Afrikaanse zwarte neushoorn
Er zijn meer zwarte neushoorns in Afrika. Het totale aantal van de ernstig bedreigde zwarte neushoorn is tussen 2018 en 2021 met 3% per jaar toegenomen tot 6.200 dieren. Dat is bemoedigend. De groei komt onder andere door bescherming en de ‘translocatie’ van neushoorns naar nieuw leefgebied. Zo hebben ze meer ruimte om zich voort te planten en te gedijen.
De Europese bizon
In 1927 werd de allerlaatste wilde Europese bizon gespot. Zijn leefgebied verdween snel en er werd veel op hem gejaagd.
Gelukkig leefden er nog wel Europese bizons in gevangenschap. Sinds 2013 worden de bizons weer uitgezet in hun oorspronkelijke leefgebied: de Roemeense Karpaten. Elk jaar zet WWF kleine kuddes uit in het Țarcu-gebergte. En dat werkt goed, want nu kan je er weer wilde bizons spotten – alsof je terug in de tijd reist!
De bultrug
Lang werd er intensief gejaagd op de bultrug. Commerciële walvisjacht werd verboden, maar dat was helaas niet genoeg om de bultrug te redden.
Het goede nieuws? Dankzij talloze inspanningen om ongewenste walvisvangst te vermijden en aanvaringen tussen schepen en dieren te voorkomen, gaat het op verschillende plaatsen in de oceaan weer beter met de bultrug. In Australië alleen al verdubbelden de populaties aan de oost- en westkust sinds het einde van de walvisjacht!