Antonio Olmos / WWF-UK
23 januari 2018

Rehabilitatiecentrum Rusland krijgt mobiele unit

Sinds kort is een mobiele unit beschikbaar voor de behandeling van onder andere tijgers en amoerpanters in het verre oosten van Rusland. De unit is uitgerust als kleine dierenkliniek. Met behulp van WWF Rusland is de bouw van de unit afgerond en nu klaar om in gebruik te worden genomen.

 

Droom die uitkomt

De module is uitgerust om ter plaatse medische hulp te bieden aan gewonde, wilde dieren. Viktor Kuzmenko, de directeur van het Alekseevka Rehabilitation Center, vertelt: “We dromen al lang van zo’n mobiele unit. Nu kunnen we de eerste zorg aan dieren geven die het dringend nodig hebben. We kunnen nu zelfs ter plaatse opereren! Verder biedt de unit transportmogelijkheden, een watersysteem en airconditioner en een lift voor grote dieren.”

Conflicten

Pavel Fomenko is natuurbeschermer van zeldzame soorten bij WWF Rusland, Amoer-Heilong regio. “Elk jaar komen wel er wel 500 mens-dier conflicten voor in deze regio. Zo’n 60 daarvan zijn met Siberische tijgers en amoerpanters. We ontwikkelen een systeem om deze conflicten met grote roofdieren te minimaliseren. Dat doen we onder andere door het dier te vangen, te rehabiliteren en te blijven volgen na zijn of haar loslating. Het Alekseevka Rehabilitation Center is heel belangrijk geweest is het ontwikkelen van dit systeem, we werken graag met ze samen.”

Snel actie

Bij dit soort conflicten is het belangrijk dat er snel en professioneel wordt opgetreden. Deze manier van werken vraagt veel van de lokale bevolking en de organisaties in de regio. Samenwerking is onmisbaar bij het beperken van de conflicten.

Trainingen

De ‘Conflict Resolution Group’ is zo klaar om aan de slag te gaan. Nu zijn vooral trainingen nodig voor de medische medewerkers en de Rangers, om goed om te kunnen gaan met dit soort conflictsituaties.

 

 

Gerelateerde artikelen

Strikken decimeren dierenpopulaties in Zuidoost-Azië

Valstrikken richten een slachting aan onder wilde dieren in Zuidoost-Azië en verhogen het risico dat besmettelijke ziektes van dieren op mensen overgaan. Met het rapport Silence of the Snares: Southeast Asia's Snaring Crisis slaat WWF alarm dat het steeds stiller wordt in de bossen van Zuidoost-Azië door de gevaarlijke, stiekeme strikken. Naar schatting 12,3 miljoen valstrikken bedreigen het wild in de beschermde gebieden van Cambodja, Laos en Vietnam, de landen in het hart van de strikkencrisis.
Meer info

WWF-India helpt lokale bevolking rond tijgerreservaat tijdens lockdown

De Indiase overheid heeft de lockdown in het land tot zeker half mei verlengd. Dat heeft ook grote gevolgen voor de mensen die rond de nationale parken leven. Honderden lokale vissers en honingverzamelaars mogen al sinds maart vanwege het coronavirus niet meer het beroemde Sundarbans Tijger Reservaat in. Dit is een ramp voor de mensen die voor hun inkomsten en voedsel afhankelijk zijn van het mangrovegebied. WWF-India en partners hebben daarom eerste levensbehoeften geregeld voor zeker 1400 huishoudens.
Meer info

Siberisch dorp kampt met ijsbeerinvasie

De bewoners van het dorp Ryrkaypiy in het uiterste noordoosten van Rusland hebben te kampen met een ware invasie van ijsberen in hun omgeving. De ijsbeerpatrouille van WWF helpt om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).