Antonio Olmos / WWF-UK
23 januari 2018

Rehabilitatiecentrum Rusland krijgt mobiele unit

Sinds kort is een mobiele unit beschikbaar voor de behandeling van onder andere tijgers en amoerpanters in het verre oosten van Rusland. De unit is uitgerust als kleine dierenkliniek. Met behulp van WWF Rusland is de bouw van de unit afgerond en nu klaar om in gebruik te worden genomen.

 

Droom die uitkomt

De module is uitgerust om ter plaatse medische hulp te bieden aan gewonde, wilde dieren. Viktor Kuzmenko, de directeur van het Alekseevka Rehabilitation Center, vertelt: “We dromen al lang van zo’n mobiele unit. Nu kunnen we de eerste zorg aan dieren geven die het dringend nodig hebben. We kunnen nu zelfs ter plaatse opereren! Verder biedt de unit transportmogelijkheden, een watersysteem en airconditioner en een lift voor grote dieren.”

Conflicten

Pavel Fomenko is natuurbeschermer van zeldzame soorten bij WWF Rusland, Amoer-Heilong regio. “Elk jaar komen wel er wel 500 mens-dier conflicten voor in deze regio. Zo’n 60 daarvan zijn met Siberische tijgers en amoerpanters. We ontwikkelen een systeem om deze conflicten met grote roofdieren te minimaliseren. Dat doen we onder andere door het dier te vangen, te rehabiliteren en te blijven volgen na zijn of haar loslating. Het Alekseevka Rehabilitation Center is heel belangrijk geweest is het ontwikkelen van dit systeem, we werken graag met ze samen.”

Snel actie

Bij dit soort conflicten is het belangrijk dat er snel en professioneel wordt opgetreden. Deze manier van werken vraagt veel van de lokale bevolking en de organisaties in de regio. Samenwerking is onmisbaar bij het beperken van de conflicten.

Trainingen

De ‘Conflict Resolution Group’ is zo klaar om aan de slag te gaan. Nu zijn vooral trainingen nodig voor de medische medewerkers en de Rangers, om goed om te kunnen gaan met dit soort conflictsituaties.

 

 

Gerelateerde artikelen

Siberisch dorp kampt met ijsbeerinvasie

De bewoners van het dorp Ryrkaypiy in het uiterste noordoosten van Rusland hebben te kampen met een ware invasie van ijsberen in hun omgeving. De ijsbeerpatrouille van WWF helpt om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren.
Meer info

Hoe de Afrikaanse varkenspest de Siberische tijger bedreigt

Op een Russische boerderij aan de grens met China is Afrikaanse varkenspest geconstateerd. WWF waarschuwt ervoor dat de preventiemethodes die van toepassing zijn in Europa niet werken in het leefgebied van de Siberische tijger.
Meer info

Afghaanse edelherten uitgezet in natuurreservaat Kazachstan voor tijgerproject

Na meer dan honderd jaar lopen er weer vijf Afghaanse edelherten in het Ili-Balkhash natuurreservaat in Kazachstan. Het is de bedoeling dat hier de komende jaren honderden Afghaanse edelherten uitgezet worden, als deel van het tijgerproject.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).