Antonio Olmos / WWF-UK
23 januari 2018

Rehabilitatiecentrum Rusland krijgt mobiele unit

Sinds kort is een mobiele unit beschikbaar voor de behandeling van onder andere tijgers en amoerpanters in het verre oosten van Rusland. De unit is uitgerust als kleine dierenkliniek. Met behulp van WWF Rusland is de bouw van de unit afgerond en nu klaar om in gebruik te worden genomen.

 

Droom die uitkomt

De module is uitgerust om ter plaatse medische hulp te bieden aan gewonde, wilde dieren. Viktor Kuzmenko, de directeur van het Alekseevka Rehabilitation Center, vertelt: “We dromen al lang van zo’n mobiele unit. Nu kunnen we de eerste zorg aan dieren geven die het dringend nodig hebben. We kunnen nu zelfs ter plaatse opereren! Verder biedt de unit transportmogelijkheden, een watersysteem en airconditioner en een lift voor grote dieren.”

Conflicten

Pavel Fomenko is natuurbeschermer van zeldzame soorten bij WWF Rusland, Amoer-Heilong regio. “Elk jaar komen wel er wel 500 mens-dier conflicten voor in deze regio. Zo’n 60 daarvan zijn met Siberische tijgers en amoerpanters. We ontwikkelen een systeem om deze conflicten met grote roofdieren te minimaliseren. Dat doen we onder andere door het dier te vangen, te rehabiliteren en te blijven volgen na zijn of haar loslating. Het Alekseevka Rehabilitation Center is heel belangrijk geweest is het ontwikkelen van dit systeem, we werken graag met ze samen.”

Snel actie

Bij dit soort conflicten is het belangrijk dat er snel en professioneel wordt opgetreden. Deze manier van werken vraagt veel van de lokale bevolking en de organisaties in de regio. Samenwerking is onmisbaar bij het beperken van de conflicten.

Trainingen

De ‘Conflict Resolution Group’ is zo klaar om aan de slag te gaan. Nu zijn vooral trainingen nodig voor de medische medewerkers en de Rangers, om goed om te kunnen gaan met dit soort conflictsituaties.

 

 

Gerelateerde artikelen

Klein & Hubert / WWF

Ex-opvangtijger Pavlik gedood door stropers

Een tijgerwelp die vorig jaar in de wildernis van het Russische verre oosten werd vrijgelaten na een verblijf in een opvangcentrum, is in september dood aangetroffen, gedood door stropers. Twee mensen zijn aangehouden.
Meer info

Door de mazen van de wet - de rol van EU en VK in de handel in tijgers

Door zwakke wetgeving en beperkte controles op faciliteiten met in gevangenschap levende tijgers in de EU en het VK, is er een aanzienlijke kans dat delen van tijgers, zoals huiden en botten, in de illegale handel terechtkomen. De vraag naar tijgerproducten wordt daardoor in stand gehouden, of versterkt.
Dat is de conclusie van het rapport Falling Through the System: The role of the European Union captive tiger population in the trade in tigers van WWF en TRAFFIC.
Meer info

Global Tiger Day 2020: gemengde geluiden

In vijf landen neemt het aantal tijgers toe, maar elders in Zuidoost-Azië hebben tijgers geen schijn van kans om zich van hun dieptepunt te herstellen door de miljoenen strikken die in de bossen verstopt liggen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.