James Morgan / WWF-UK
11 maart 2021

Plastic soep West-Groenland blijkt van lokale oorsprong

Groenland is een bijzonder gebied. Het ligt afgelegen, is ontzettend groot en er wonen nauwelijks mensen. Toch worden de stranden in deze prachtige regio geteisterd door grote hoeveelheden plastic afval. Al dit plastic afval vormt een bedreiging voor de dieren, de mensen en de scheepvaart in het gebied. Hoe komt het daar terecht?

De onderzoekers van het Arctic Marine Litter Project van Wageningen University & Research zoeken naar het antwoord op deze vraag. Een manier om te achterhalen waar plastic afval vandaan komt, is het grondig analyseren. Tijdens beach clean-ups worden stapels plastic verzameld. Het afval wordt gegroepeerd en vervolgens minutieus geanalyseerd. Door het afval te onderzoeken, kan bijvoorbeeld vastgesteld worden waar het vandaan komt, hoe het in zee is beland en wat gedaan kan worden om dit te voorkomen.  

Deze aanpak werd ook gebruikt in West-Groenland, en wat bleek? Bijna al het zwerfafval was van lokale oorsprong! De afvalberg bestond uit visnetten, jerrycans, chipszakken en frisdrankflessen: spullen die lokale bewoners gebruiken tijdens het vissen, de jacht of tochtjes op het water. Dit is het gevolg van een niet goed functionerend afvalverwerkingssysteem, een veel voorkomend probleem in het hele Noordpoolgebied.


Opruimen van afval

De onderzoekers van het Arctic Marine Litter Project, een samenwerking met WWF, adviseerden lokale en nationale beleidsmakers om eerst in gesprek te gaan met lokale bewoners, jagers en vissers en te overleggen welke oplossingen zij zien om het plastic probleem aan te pakken. De overheid van Groenland onderneemt inmiddels ook actie om de afvalverwerking te verbeteren. Het afval wordt nu goed gescheiden en verpakt, en vervoerd naar de verbrandingsovens.

Het Arctic Marine Litter Project voert ook beach clean ups en onderzoeken uit op Spitsbergen, daar blijkt het afval voornamelijk afkomstig te zijn uit Europa. Het plastic dat hier in zee belandt, komt via de oceaanstromingen terecht op de stranden van Spitsbergen. Diezelfde stroming komt ook langs de oostkust van Groenland. We verwachten dan ook dat het afval daar niet van lokale oorsprong is. Het project gaat zich richten op deze oostkust, en wordt later uitgebreid naar Rusland en hopelijk Canada.

Gerelateerde artikelen

WJ Strietman

De ‘onbereikbare’ Noordpool

De Noordpool; een ruig maar prachtig wit landschap, met veel sneeuw, ijs en temperaturen ver beneden het vriespunt. Een ongerept gebied waar fascinerende dieren leven, zoals de ijsbeer, de narwal en de walrus. We kennen de beelden, maar slechts enkelen zijn er ooit geweest. De Noordpool is immers ver weg en onbereikbaar, toch?
Meer info
naturepl.com / Doug Allan / WWF

Op zoek naar ijswalvissen in het Noordpoolgebied

WWF-medewerker Gert vertelt over het Arctic Blue Corridors rapport: een mijlpaal voor een goed beheer van het Noordpoolgebied.
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).