James Morgan / WWF-UK
11 maart 2021

Plastic soep West-Groenland blijkt van lokale oorsprong

Groenland is een bijzonder gebied. Het ligt afgelegen, is ontzettend groot en er wonen nauwelijks mensen. Toch worden de stranden in deze prachtige regio geteisterd door grote hoeveelheden plastic afval. Al dit plastic afval vormt een bedreiging voor de dieren, de mensen en de scheepvaart in het gebied. Hoe komt het daar terecht?

De onderzoekers van het Arctic Marine Litter Project van Wageningen University & Research zoeken naar het antwoord op deze vraag. Een manier om te achterhalen waar plastic afval vandaan komt, is het grondig analyseren. Tijdens beach clean-ups worden stapels plastic verzameld. Het afval wordt gegroepeerd en vervolgens minutieus geanalyseerd. Door het afval te onderzoeken, kan bijvoorbeeld vastgesteld worden waar het vandaan komt, hoe het in zee is beland en wat gedaan kan worden om dit te voorkomen.  

Deze aanpak werd ook gebruikt in West-Groenland, en wat bleek? Bijna al het zwerfafval was van lokale oorsprong! De afvalberg bestond uit visnetten, jerrycans, chipszakken en frisdrankflessen: spullen die lokale bewoners gebruiken tijdens het vissen, de jacht of tochtjes op het water. Dit is het gevolg van een niet goed functionerend afvalverwerkingssysteem, een veel voorkomend probleem in het hele Noordpoolgebied.


Opruimen van afval

De onderzoekers van het Arctic Marine Litter Project, een samenwerking met WWF, adviseerden lokale en nationale beleidsmakers om eerst in gesprek te gaan met lokale bewoners, jagers en vissers en te overleggen welke oplossingen zij zien om het plastic probleem aan te pakken. De overheid van Groenland onderneemt inmiddels ook actie om de afvalverwerking te verbeteren. Het afval wordt nu goed gescheiden en verpakt, en vervoerd naar de verbrandingsovens.

Het Arctic Marine Litter Project voert ook beach clean ups en onderzoeken uit op Spitsbergen, daar blijkt het afval voornamelijk afkomstig te zijn uit Europa. Het plastic dat hier in zee belandt, komt via de oceaanstromingen terecht op de stranden van Spitsbergen. Diezelfde stroming komt ook langs de oostkust van Groenland. We verwachten dan ook dat het afval daar niet van lokale oorsprong is. Het project gaat zich richten op deze oostkust, en wordt later uitgebreid naar Rusland en hopelijk Canada.

Gerelateerde artikelen

WJ Strietman

De ‘onbereikbare’ Noordpool

De Noordpool; een ruig maar prachtig wit landschap, met veel sneeuw, ijs en temperaturen ver beneden het vriespunt. Een ongerept gebied waar fascinerende dieren leven, zoals de ijsbeer, de narwal en de walrus. We kennen de beelden, maar slechts enkelen zijn er ooit geweest. De Noordpool is immers ver weg en onbereikbaar, toch?
Meer info
Sam Hobson / WWF-UK

Extra aandacht voor plastic op World Cities Day

Op 31 oktober is het World Cities Day. Een dag om stil te staan bij de plasticvervuiling in steden en vooral bij de oplossingen die daarvoor zijn. Meer en meer steden spreken zich uit om in 2030 geen plastic meer in de natuur te veroorzaken. Deze steden doen mee met het Plastic Smart Cities-initiatief van WWF.
Meer info
Fredrik Myhre/WWF Noorwegen

Verloren vistuig dodelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren

Wereldwijd is meer dan de helft (66%) van de zeezoogdieren, de helft (50%) van de zeevogels en ook alle zeven soorten zeeschildpadden zijn slachtoffer van plastic afval in zee. Uit een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) Stop Ghost Gear: The most deadly form of marine plastic debris blijkt ‘spookvistuig’ de schadelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren. Verloren vistuig is een relatief onbekende vorm van plastic afval. De natuurorganisatie roept overheden op om snel te komen tot een bindend VN-verdrag om plasticvervuiling op zee te stoppen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).