James Morgan / WWF-UK
11 maart 2021

Plastic soep West-Groenland blijkt van lokale oorsprong

Groenland is een bijzonder gebied. Het ligt afgelegen, is ontzettend groot en er wonen nauwelijks mensen. Toch worden de stranden in deze prachtige regio geteisterd door grote hoeveelheden plastic afval. Al dit plastic afval vormt een bedreiging voor de dieren, de mensen en de scheepvaart in het gebied. Hoe komt het daar terecht?

De onderzoekers van het Arctic Marine Litter Project van Wageningen University & Research zoeken naar het antwoord op deze vraag. Een manier om te achterhalen waar plastic afval vandaan komt, is het grondig analyseren. Tijdens beach clean-ups worden stapels plastic verzameld. Het afval wordt gegroepeerd en vervolgens minutieus geanalyseerd. Door het afval te onderzoeken, kan bijvoorbeeld vastgesteld worden waar het vandaan komt, hoe het in zee is beland en wat gedaan kan worden om dit te voorkomen.  

Deze aanpak werd ook gebruikt in West-Groenland, en wat bleek? Bijna al het zwerfafval was van lokale oorsprong! De afvalberg bestond uit visnetten, jerrycans, chipszakken en frisdrankflessen: spullen die lokale bewoners gebruiken tijdens het vissen, de jacht of tochtjes op het water. Dit is het gevolg van een niet goed functionerend afvalverwerkingssysteem, een veel voorkomend probleem in het hele Noordpoolgebied.


Opruimen van afval

De onderzoekers van het Arctic Marine Litter Project, een samenwerking met WWF, adviseerden lokale en nationale beleidsmakers om eerst in gesprek te gaan met lokale bewoners, jagers en vissers en te overleggen welke oplossingen zij zien om het plastic probleem aan te pakken. De overheid van Groenland onderneemt inmiddels ook actie om de afvalverwerking te verbeteren. Het afval wordt nu goed gescheiden en verpakt, en vervoerd naar de verbrandingsovens.

Het Arctic Marine Litter Project voert ook beach clean ups en onderzoeken uit op Spitsbergen, daar blijkt het afval voornamelijk afkomstig te zijn uit Europa. Het plastic dat hier in zee belandt, komt via de oceaanstromingen terecht op de stranden van Spitsbergen. Diezelfde stroming komt ook langs de oostkust van Groenland. We verwachten dan ook dat het afval daar niet van lokale oorsprong is. Het project gaat zich richten op deze oostkust, en wordt later uitgebreid naar Rusland en hopelijk Canada.

Gerelateerde artikelen

WJ Strietman

De ‘onbereikbare’ Noordpool

De Noordpool; een ruig maar prachtig wit landschap, met veel sneeuw, ijs en temperaturen ver beneden het vriespunt. Een ongerept gebied waar fascinerende dieren leven, zoals de ijsbeer, de narwal en de walrus. We kennen de beelden, maar slechts enkelen zijn er ooit geweest. De Noordpool is immers ver weg en onbereikbaar, toch?
Meer info
WWF / Clive Tesar

30 jaar op de Noordpool

Het Noordpoolgebied: een magische witte wereld, met ijsberen, walrussen, temperaturen ver onder nul, afgelegen gemeenschappen en een dik pak ijs. Dit bijzondere gebied mag niet verloren gaan. Daarom werkt WWF hard aan de bescherming en het behoud van het Noordpoolgebied. Het Arctisch Programma van WWF viert dit jaar zijn 30ste verjaardag. Benieuwd wat we zoal bereikt hebben sinds 1992? We hebben een paar successen op een rij gezet.
Meer info
Oliver Scholey/Hector Skevington-Postles/Silverback/Netflix

Negen landen gaan samen de oostkust van de Stille Oceaan beschermen

Negen landen hebben afgesproken om een netwerk van beschermde zeegebieden langs de oostkust van de Stille Oceaan op te zetten, van Noord- en Zuid-Amerika, helemaal van Alaska tot aan Patagonië. Dit is besloten op de negende topconferentie van de Amerika’s. Deze ‘Amerika’s voor de bescherming van de oceaan-coalitie’, werd ondertekend door Canada, de Verenigde Staten, Mexico, Costa Rica, Panama, Colombia, Ecuador, Chili en Peru, met de steun van WWF en andere ngos.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).