Oleg Kabalik
01 februari 2018

In beeld: de ereronde van tijger Vladik

In oktober 2016 joeg tijger Vladik op de snelweg van Vladivostok in Rusland mensen de stuipen op het lijf. En hij bracht ook zichzelf in gevaar. Een rapid response team van tijgerspecialisten werd opgetrommeld, verdoofde Vladik en bracht hem naar een rehabilitatiecentrum. Daar werd hij medisch onderzocht en kreeg hij de tijd om bij te komen van zijn avontuur.

 
 

Toen Vladik voldoende aangesterkt was kreeg hij een speciale halsband waarmee tijgerexperts hem kunnen volgen en in de gaten kunnen houden of hij niet opnieuw in de problemen raakt.

In mei 2017 werd de gezonde Vladik - met halsband - weer vrijgelaten in het Russische Bikin Nationaal Park.

Tijgerspecialisten van WWF-Rusland volgen Vladik sinds zijn vrijlating op de voet en ontdekten zo dat Vladik een wel heel bijzondere reiziger is…de tijger liep na zijn uitzetting namelijk het hele eind weer terug (700 kilometer!) naar de stad en het opvangcentrum waar hij vandaan kwam. Hij liep een ronde om het opvangcentrum heen om vervolgens weer verder te trekken, terug de natuur in. Een echte ereronde dus!

Het gaat goed met Vladik

Door het volgen van de bijzondere reis van Vladik kunnen de tijgerexperts nu al een aantal conclusies trekken over het gedrag van de gerehabiliteerde tijger: nergens langs zijn route viel hij mensen of dieren aan, hij bleek zelfs mensenschuw – dit is normaal gedrag voor een tijger in het wild – hieruit konden de experts opmaken dat Vladik niet langer gevaarlijk is voor mensen. Hij bleek eens per week een groot prooidier te vangen en te eten – gezond gedrag voor een Siberische mannetjestijger - het gaat dus tot nu toe goed met zijn gezondheid. Voorlopig houdt Vladik zijn speciale halsband nog even om: “De observaties van het team zijn heel nuttig als we willen leren over het gedrag van gerehabiliteerde tijgers. Daarom blijven we Vladik op de voet volgen”, aldus Pavel Fomenko van WWF Rusland.

Gerelateerde artikelen

Global Tiger Day 2020: gemengde geluiden

In vijf landen neemt het aantal tijgers toe, maar elders in Zuidoost-Azië hebben tijgers geen schijn van kans om zich van hun dieptepunt te herstellen door de miljoenen strikken die in de bossen verstopt liggen.
Meer info

Strikken decimeren dierenpopulaties in Zuidoost-Azië

Valstrikken richten een slachting aan onder wilde dieren in Zuidoost-Azië en verhogen het risico dat besmettelijke ziektes van dieren op mensen overgaan. Met het rapport Silence of the Snares: Southeast Asia's Snaring Crisis slaat WWF alarm dat het steeds stiller wordt in de bossen van Zuidoost-Azië door de gevaarlijke, stiekeme strikken. Naar schatting 12,3 miljoen valstrikken bedreigen het wild in de beschermde gebieden van Cambodja, Laos en Vietnam, de landen in het hart van de strikkencrisis.
Meer info

WWF-India helpt lokale bevolking rond tijgerreservaat tijdens lockdown

De Indiase overheid heeft de lockdown in het land tot zeker half mei verlengd. Dat heeft ook grote gevolgen voor de mensen die rond de nationale parken leven. Honderden lokale vissers en honingverzamelaars mogen al sinds maart vanwege het coronavirus niet meer het beroemde Sundarbans Tijger Reservaat in. Dit is een ramp voor de mensen die voor hun inkomsten en voedsel afhankelijk zijn van het mangrovegebied. WWF-India en partners hebben daarom eerste levensbehoeften geregeld voor zeker 1400 huishoudens.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).