Oleg Kabalik
01 februari 2018

In beeld: de ereronde van tijger Vladik

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

In oktober 2016 joeg tijger Vladik op de snelweg van Vladivostok in Rusland mensen de stuipen op het lijf. En hij bracht ook zichzelf in gevaar. Een rapid response team van tijgerspecialisten werd opgetrommeld, verdoofde Vladik en bracht hem naar een rehabilitatiecentrum. Daar werd hij medisch onderzocht en kreeg hij de tijd om bij te komen van zijn avontuur.

 
 

Toen Vladik voldoende aangesterkt was kreeg hij een speciale halsband waarmee tijgerexperts hem kunnen volgen en in de gaten kunnen houden of hij niet opnieuw in de problemen raakt.

In mei 2017 werd de gezonde Vladik - met halsband - weer vrijgelaten in het Russische Bikin Nationaal Park.

Tijgerspecialisten van WWF-Rusland volgen Vladik sinds zijn vrijlating op de voet en ontdekten zo dat Vladik een wel heel bijzondere reiziger is…de tijger liep na zijn uitzetting namelijk het hele eind weer terug (700 kilometer!) naar de stad en het opvangcentrum waar hij vandaan kwam. Hij liep een ronde om het opvangcentrum heen om vervolgens weer verder te trekken, terug de natuur in. Een echte ereronde dus!

Het gaat goed met Vladik

Door het volgen van de bijzondere reis van Vladik kunnen de tijgerexperts nu al een aantal conclusies trekken over het gedrag van de gerehabiliteerde tijger: nergens langs zijn route viel hij mensen of dieren aan, hij bleek zelfs mensenschuw – dit is normaal gedrag voor een tijger in het wild – hieruit konden de experts opmaken dat Vladik niet langer gevaarlijk is voor mensen. Hij bleek eens per week een groot prooidier te vangen en te eten – gezond gedrag voor een Siberische mannetjestijger - het gaat dus tot nu toe goed met zijn gezondheid. Voorlopig houdt Vladik zijn speciale halsband nog even om: “De observaties van het team zijn heel nuttig als we willen leren over het gedrag van gerehabiliteerde tijgers. Daarom blijven we Vladik op de voet volgen”, aldus Pavel Fomenko van WWF Rusland.

Gerelateerde artikelen

Smokkelaars veroordeeld tot lange straffen

Vorig jaar is een criminele bende opgepakt bij de grens tussen Rusland en China. De smokkelaars hadden veel dierlijke producten bij zich, zoals tijgervachten en berenpoten. Ze zijn nu veroordeeld tot gevangenisstraffen.
Meer info

Blije tijgers in Rusland!

In Rusland hebben de twee Siberische tijgers Boris en Svetlaya het naar hun zin met hun twee welpen. In 2014 zijn ze na opvang vrijgelaten in de natuur en hebben elkaar na een tijd van alleen rondzwerven ontmoet. Nu hebben ze voor de tweede keer een nest jonge tijgers voortgebracht.
Meer info

China stelt toestaan binnenlandse handel in tijgerbotten en neushoornhoorn uit

China wilde de handel in tijgerbotten en neushoornhoorn weer toestaan. Maar na alle geschokte internationale reacties die meteen na die aankondiging op 29 oktober opkwamen, hebben ze het opheffen van het verbod op de binnenlandse handel uitgesteld. WWF is daar erg blij mee.
Meer info

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Nieuws en inspiratie in je mailbox