Oleg Kabalik
01 februari 2018

In beeld: de ereronde van tijger Vladik

In oktober 2016 joeg tijger Vladik op de snelweg van Vladivostok in Rusland mensen de stuipen op het lijf. En hij bracht ook zichzelf in gevaar. Een rapid response team van tijgerspecialisten werd opgetrommeld, verdoofde Vladik en bracht hem naar een rehabilitatiecentrum. Daar werd hij medisch onderzocht en kreeg hij de tijd om bij te komen van zijn avontuur.

 
 

Toen Vladik voldoende aangesterkt was kreeg hij een speciale halsband waarmee tijgerexperts hem kunnen volgen en in de gaten kunnen houden of hij niet opnieuw in de problemen raakt.

In mei 2017 werd de gezonde Vladik - met halsband - weer vrijgelaten in het Russische Bikin Nationaal Park.

Tijgerspecialisten van WWF-Rusland volgen Vladik sinds zijn vrijlating op de voet en ontdekten zo dat Vladik een wel heel bijzondere reiziger is…de tijger liep na zijn uitzetting namelijk het hele eind weer terug (700 kilometer!) naar de stad en het opvangcentrum waar hij vandaan kwam. Hij liep een ronde om het opvangcentrum heen om vervolgens weer verder te trekken, terug de natuur in. Een echte ereronde dus!

Het gaat goed met Vladik

Door het volgen van de bijzondere reis van Vladik kunnen de tijgerexperts nu al een aantal conclusies trekken over het gedrag van de gerehabiliteerde tijger: nergens langs zijn route viel hij mensen of dieren aan, hij bleek zelfs mensenschuw – dit is normaal gedrag voor een tijger in het wild – hieruit konden de experts opmaken dat Vladik niet langer gevaarlijk is voor mensen. Hij bleek eens per week een groot prooidier te vangen en te eten – gezond gedrag voor een Siberische mannetjestijger - het gaat dus tot nu toe goed met zijn gezondheid. Voorlopig houdt Vladik zijn speciale halsband nog even om: “De observaties van het team zijn heel nuttig als we willen leren over het gedrag van gerehabiliteerde tijgers. Daarom blijven we Vladik op de voet volgen”, aldus Pavel Fomenko van WWF Rusland.

Gerelateerde artikelen

Klein & Hubert / WWF

Ex-opvangtijger Pavlik gedood door stropers

Een tijgerwelp die vorig jaar in de wildernis van het Russische verre oosten werd vrijgelaten na een verblijf in een opvangcentrum, is in september dood aangetroffen, gedood door stropers. Twee mensen zijn aangehouden.
Meer info

Door de mazen van de wet - de rol van EU en VK in de handel in tijgers

Door zwakke wetgeving en beperkte controles op faciliteiten met in gevangenschap levende tijgers in de EU en het VK, is er een aanzienlijke kans dat delen van tijgers, zoals huiden en botten, in de illegale handel terechtkomen. De vraag naar tijgerproducten wordt daardoor in stand gehouden, of versterkt.
Dat is de conclusie van het rapport Falling Through the System: The role of the European Union captive tiger population in the trade in tigers van WWF en TRAFFIC.
Meer info

Global Tiger Day 2020: gemengde geluiden

In vijf landen neemt het aantal tijgers toe, maar elders in Zuidoost-Azië hebben tijgers geen schijn van kans om zich van hun dieptepunt te herstellen door de miljoenen strikken die in de bossen verstopt liggen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.