Oleg Kabalik
01 februari 2018

In beeld: de ereronde van tijger Vladik

In oktober 2016 joeg tijger Vladik op de snelweg van Vladivostok in Rusland mensen de stuipen op het lijf. En hij bracht ook zichzelf in gevaar. Een rapid response team van tijgerspecialisten werd opgetrommeld, verdoofde Vladik en bracht hem naar een rehabilitatiecentrum. Daar werd hij medisch onderzocht en kreeg hij de tijd om bij te komen van zijn avontuur.

 
 

Toen Vladik voldoende aangesterkt was kreeg hij een speciale halsband waarmee tijgerexperts hem kunnen volgen en in de gaten kunnen houden of hij niet opnieuw in de problemen raakt.

In mei 2017 werd de gezonde Vladik - met halsband - weer vrijgelaten in het Russische Bikin Nationaal Park.

Tijgerspecialisten van WWF-Rusland volgen Vladik sinds zijn vrijlating op de voet en ontdekten zo dat Vladik een wel heel bijzondere reiziger is…de tijger liep na zijn uitzetting namelijk het hele eind weer terug (700 kilometer!) naar de stad en het opvangcentrum waar hij vandaan kwam. Hij liep een ronde om het opvangcentrum heen om vervolgens weer verder te trekken, terug de natuur in. Een echte ereronde dus!

Het gaat goed met Vladik

Door het volgen van de bijzondere reis van Vladik kunnen de tijgerexperts nu al een aantal conclusies trekken over het gedrag van de gerehabiliteerde tijger: nergens langs zijn route viel hij mensen of dieren aan, hij bleek zelfs mensenschuw – dit is normaal gedrag voor een tijger in het wild – hieruit konden de experts opmaken dat Vladik niet langer gevaarlijk is voor mensen. Hij bleek eens per week een groot prooidier te vangen en te eten – gezond gedrag voor een Siberische mannetjestijger - het gaat dus tot nu toe goed met zijn gezondheid. Voorlopig houdt Vladik zijn speciale halsband nog even om: “De observaties van het team zijn heel nuttig als we willen leren over het gedrag van gerehabiliteerde tijgers. Daarom blijven we Vladik op de voet volgen”, aldus Pavel Fomenko van WWF Rusland.

Gerelateerde artikelen

Hoe de Afrikaanse varkenspest de Siberische tijger bedreigt

Op een Russische boerderij aan de grens met China is Afrikaanse varkenspest geconstateerd. WWF waarschuwt ervoor dat de preventiemethodes die van toepassing zijn in Europa niet werken in het leefgebied van de Siberische tijger.
Meer info

Afghaanse edelherten uitgezet in natuurreservaat Kazachstan voor tijgerproject

Na meer dan honderd jaar lopen er weer vijf Afghaanse edelherten in het Ili-Balkhash natuurreservaat in Kazachstan. Het is de bedoeling dat hier de komende jaren honderden Afghaanse edelherten uitgezet worden, als deel van het tijgerproject.
Meer info

India meldt nieuwe tijgercijfers

India maakt goed nieuws bekend op Wereld Tijger Dag: resultaten van de laatste telling leveren een nieuw geschat aantal op van bijna 3.000 tijgers. Dat is een stijging van 30 procent ten opzichte van de laatste telling in 2014.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).