Cheryl-Samantha Owen WWF
09 maart 2019

Import van haaienvinnen in Hong Kong is met 50% gedaald

 

Het Wereld Natuur Fonds vraagt het publiek in Hong Kong al meer dan tien jaar om te stoppen met het eten van haaienvinnen. En de laatste tijd zien we veelbelovende resultaten: de invoer van haaienvinnen in Hong Kong vertoont sinds 2007 een aanzienlijke daling. Het volume haaienvinnen dat in Hong Kong wordt geïmporteerd is gedaald van 10,210 ton in 2007 tot 4,979 ton in 2017, een daling van meer dan 50 procent!

 

Dino's van de zee

Haaien zwemmen al honderden miljoenen jaren in de wereldzeeën rond. Van kleintjes (de dwerghaai van 25 centimeter) tot de heel grote (de walvishaai, met zo’n 14 meter de grootste vis op aarde).


100 miljoen haaien per jaar gedood

Van de ruim 500 haaiensoorten wordt ruim 33 procent ernstig bedreigd. Veruit de grootste bedreiging voor haaien is consumptie. Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks naar schatting 100 miljoen haaien worden gedood om hun vlees, vinnen en kraakbeen.




Waarom haaien zo belangrijk zijn

Dit terwijl haaien erg belangrijk zijn voor de gezondheid van de oceaan. Ze zorgen voor een natuurlijke balans. Zo eten ze dieren die het koraal en zeegrasvelden aantasten en houden ze vissenpopulaties gezond. Zonder haaien raakt het ecosysteem van de zee ernstig verstoord.


Campagnes succesvol

De wereldwijde acties van WWF om de consumptie van haaienvinnen te stoppen, lijken nu impact te hebben. Naast oproepen aan het publiek, zijn er ook herhaaldelijk oproepen aan luchtvaartmaatschappijen en rederijen gedaan om te stoppen met het transport van haaienvinnen. En daar vinden we gelukkig ook meer en meer gehoor. Daarnaast nemen steeds meer hotels en restaurants stelling tegen haaienvinnensoep.

Lees hier meer (Engelstalig)

Gerelateerde artikelen

Plastic soep

naturepl.com / Luis Quinta / WWF

Walvisjacht IJsland is enorme stap terug

IJsland gaf op 5 december toestemming aan twee walvisvaartbedrijven om tot 2029 elk jaar meer dan 400 vinvissen te doden.
Meer info

Krachtige Caribische koraalriffen onder druk

De opeenstapeling van onder andere opwarming van het zeewater door de klimaatcrisis, ziektes, overbevissing en toerisme eisen hun tol. En de gevolgen zijn zichtbaar.
Meer info
Casper Douma / WWF

Op pad met de zeeschildpad!

Ik was nodig in het veld bij het Nederlandse Cariben programma van WWF-NL vanuit Bonaire.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).