Adriano Gambarini / WWF Living Amazon Initiative / WWF-Brazil
22 juli 2022

Versterking voor de beste beschermers van het bos

Inheemse gebieden spelen een belangrijke rol in het behoud van de Amazone. De inheemse gemeenschappen – de beste beschermers van het bos die vaak al eeuwen verbonden zijn met hun land – bewaken deze gebieden goed. De afgelopen 35 jaar vond slechts 1,6 procent van alle ontbossing in Brazilië plaats in deze beschermde regio’s.

De laatste jaren neemt de druk in hoog tempo toe door illegale houtkappers, landrovers, mijnwerkers en andere criminele groepen. De toename van deze druk maakt bescherming nóg noodzakelijker, maar ook veel gevaarlijker. De Braziliaanse deelstaat Rondônia – qua oppervlakte ruim 5 keer Nederland – is een van de staten die het zwaarst onder druk staan door illegale ontbossing.

“De beschermers van het bos lopen veel risico”, vertelt Neidinha, projectcoördinator van de Kanindé Ethnoenvironmental Defense Association. “De hele wereld heeft gezien wat er gebeurde in Vale do Javari. In de deelstaat Rondônia is het niet anders”, zegt ze verwijzend naar de recente moorden op de inheemse onderzoeker Bruno Pereira en de Britse journalist Dom Philips.

Beschermen op afstand

Met de inzet van technologie als drones, apps en satellietbeelden én samenwerkingen met inheemse gemeenschappen en organisaties als Kanindé werkt WWF Brazilië aan het opsporen van milieucriminaliteit en het versterken van de bescherming van inheemse gebieden. Ruim 5.000 mensen uit vijf inheemse gemeenschappen in Rondônia hebben al baat bij de training en het project.

Neidinha: “De beschermers voelen zich sterker wanneer ze de technologie goed onder de knie hebben. Door de inzet van drones verkleinen we het risico op aanvallen, omdat we niet vlakbij de indringers hoeven te komen. Naast de training zijn er monitoringsposten opgezet in verschillende dorpen, en is een controlecentrum gerealiseerd in het hoofdkantoor van Kanindé. Zo wordt de monitoring van het gebied aangevuld met permanent toezicht via satellietbeelden.”


© Marizilda Cruppe / WWF

Bitaté (21) van de Uru-eu-wau-wau-gemeenschap was in 2019 één van de eerste deelnemers aan het project. Hij werkt actief aan de bescherming van het inheemse gebied Uru-eu-wau-wau en traint andere beschermers in het gebruik van drones. “De drones en andere technieken zijn van groot belang voor de bescherming van ons gebied”, vertelt hij. “Vorige week ontdekten we een aangestoken brand. Dankzij de drones hoeven we niet dichtbij te komen om de exacte locatie van de indringers te bepalen. We voelen ons veel veiliger! Ook is de informatie die we doorgeven aan de autoriteiten betrouwbaarder en worden onze klachten serieus genomen.”

Beweging voor bescherming

Het project wordt – dankzij 3FM Serious Request 2021 - uitgebreid naar de deelstaat Acre. “De situaties in deze twee deelstaten zijn heel verschillend”, legt Rodrigo Balbueno, natuurbeschermer bij WWF Brazilië, uit. “In Acre hebben sommige gemeenschappen verminderde toegang tot mobiele telefoons en andere technologie, en is er een minder goede beheersing van de Portugese taal. De opleiding moet hierop worden aangepast.”

De komende twee maanden starten de trainingen in Acre, onder leiding van inheemse instructeurs uit Rondônia. “Deze samenwerking is ontzettend belangrijk. Er ontstaat een beweging van inheemse gemeenschappen die zich samen inzetten en zich versterken om de Amazone te beschermen.” Meer bescherming is hard nodig. De afgelopen drie jaar nam de ontbossing in de Amazone hard toe, en dat terwijl dit grootste regenwoud ter wereld onmisbaar is voor miljoenen dieren, mensen én in onze strijd tegen klimaatverandering.

Gerelateerde artikelen

naturepl.com / Andy Rouse / WWF

Het zal je maar gebeuren... een jaguar in je achtertuin

In de Braziliaanse Amazone ontstaan steeds vaker conflicten tussen grote roofdieren als de jaguar en de lokale bevolking. WWF geeft daarom workshops om mens en dier vredig te laten samenleven.
Meer info

Journalist en natuurbeschermer vermoord in Amazone

Onze angst is bewaarheid: op 15 juni zijn de lichamen gevonden van de Braziliaanse onderzoeker Bruno Araújo Pereira (41) en de Britse journalist Dom Phillips (57). De twee raakten eerder deze maand vermist in het Amazonegebied. Phillips, werkzaam voor The Guardian, en Pereira, werkzaam voor een organisatie gericht op het beschermen van inheemse gemeenschappen in Brazilië, waren in een afgelegen deel van de Amazone bezig met research voor een boek. Het gebied wordt geteisterd door illegale visserij, houtkap, mijnbouw en drugshandel.

WWF betuigt haar solidariteit en steun aan de families, vrienden en collega’s van Bruno en Dom.
Meer info
naturepl.com / Staffan-Widstrand / WWF

Ssssssst…. Geluid verdwijnt uit Amazone door branden

Wie wel eens in een regenwoud geweest is, weet het: overal hoor je geluid. Vogels die zingen, insecten die tjirpen, een miereneter die over de grond scharrelt, een luiaard die op zijn gemak door de boom beweegt. Onderzoekers ontdekten pasgeleden dat het in de Amazone juist steeds stiller wordt.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).