naturepl.com / Franco Banfi / WWF
20 februari 2021

Het dodelijkste roofdier in de zee: plastic

Het is Wereld Walvis Dag, de dag om een van de meest iconische diersoorten ter wereld te vieren. Het zijn niet alleen indrukwekkende dieren, ze zijn ook nog eens belangrijk voor ons. Ze zorgen voor een gezonde zee, helpen in de strijd tegen klimaatverandering en alleen al door naar ze te kijken wordt er flink geld met walvissen verdiend. Laten wij nu iets voor de walvis terugdoen: de plasticvervuiling stoppen. Want ook deze grote vriendelijke reuzen kunnen doodgaan door al dat plastic in zee.

Geheim wapen tegen klimaatverandering

Walvissen helpen ons de klimaatcrisis te bestrijden. De gemiddelde walvis neemt namelijk tijdens zijn leven dezelfde hoeveelheid koolstof op als wel 1000 bomen. Daarnaast zorgen hun uitwerpselen voor een snellere groei van plankton. En dat plankton geeft zuurstof af en neemt CO2 op. Naar schatting veertig procent van al het uitgestoten CO2 wordt door plankton opgenomen.

 

Grootverdieners

Walvissen dragen financieel flink bij. Mensen reizen graag naar goede walvislocaties om de dieren te bewonderen en te fotograferen. Zo wordt er in de toeristische sector met het spotten van walvissen wereldwijd 2 miljard dollar omgezet.

 

 

Meer dan 11 miljoen ton

Walvissen zijn bijzonder en worden gewaardeerd, maar wij brengen in de problemen met onze plasticvervuiling. Plastic afval vervuilt alle uithoeken van de oceaan, bedreigt het zeeleven en komt zelfs terecht in ons voedsel. Van onze plaatselijke stranden tot afgelegen tropische eilanden en de poolgebieden, plastic verstikt onze oceanen en doodt dieren. Het is het meest zichtbare voorbeeld van menselijke impact op onze zeeën. Momenteel stroomt elk jaar meer dan 11 miljoen ton plastic de oceaan in.

Help jij mee voor een plasticvrije zee? Teken de petitie!

 

Plastic inslikken

Wereldwijd is bekend dat meer dan 240 diersoorten, waaronder walvissen, plastic hebben ingeslikt, dat kan leiden tot inwendig letsel en de dood. Een recente studie heeft uitgewezen dat flexibele plastics, zoals plastic zakken en verpakkingen, verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de sterfgevallen bij zeedieren. En walvissen zijn niet de enige diersoorten die schade ondervinden van plastic afval. Ook dolfijnen, zeeschildpadden, zeevogels en vissen ontkomen er niet aan.

 

Verstrikt in plastic

Eén van de meest schadelijke soorten plasticvervuiling op zee is achtergelaten, verloren of weggegooid vistuig, ook wel 'Ghost Gear' genoemd. Ongeveer 10 procent van de wereldwijde plasticvervuiling in de oceaan bestaat uit deze spooknetten: visnetten en touw op basis van plastic. Elk jaar raken 300.000 walvissen, dolfijnen en bruinvissen verstrikt in (verloren of afgedankte) netten en lijnen en sterven een langzame en pijnlijke dood door verstikking, verhongering of uitputting.

 

Wereldwijde oplossingen

Met een wereldwijd plasticverdrag kunnen we het lekken van plastic in onze oceanen in 2030 stoppen. Elk land maakt deel uit van deze plasticcrisis en elk land moet deel uitmaken van de oplossing. En als overheden zich aansluiten bij het Global Ghost Gear Initiative (GGGI) kunnen de beste manieren om verlies van vistuig te voorkomen worden geïmplementeerd.  GGGI is een wereldwijde sector overschrijdende alliantie van 100 organisaties, waaronder WWF.

 

Meer dan 2 miljoen mensen in actie

Het goede nieuws is dat wereldwijd inmiddels meer dan twee miljoen mensen de petitie van WWF hebben getekend voor een internationaal plasticverdrag. Om walvissen nu te helpen en te behouden voor toekomstige generaties, moeten we voorkomen dat plastic in de oceaan terechtkomt.

Help jij de walvis met een plasticvrije zee? Teken vandaag de petitie!

Walvissen en plasticvervuiling

Gerelateerde artikelen

Onze kleine dushi walvissen en dolfijnen

WWF-medewerker Stacey neemt je mee op walvisexpeditie op de ABC-eilanden.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

Geen groen licht voor diepzeemijnbouw

Natuurbeschermers, bedrijven en landenvertegenwoordigers die zich inzetten voor de oceanen of die zich zorgen maken over mijnbouw in de diepzee, zijn hoopvol na de wereldwijde bijeenkomst over diepzeemijnbouw. Er kwam geen groen licht voor diepzeemijnbouw. Nu is het hopen dat van uitstel ook daadwerkelijk afstel komt.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).