Fredrik Myhre - WWF-Norway
20 oktober 2020

Verloren vistuig dodelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren

Wereldwijd is meer dan de helft (66%) van de zeezoogdieren en ook de helft (50%) van de zeevogels slachtoffer van plastic afval in zee. Uit een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) Stop Ghost Gear: The most deadly form of marine plastic debris blijkt ‘spookvistuig’ de schadelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren. Verloren vistuig is een relatief onbekende vorm van plastic afval. WWF roept overheden op om snel te komen tot een bindend VN-verdrag om plasticvervuiling op zee te stoppen.

Plastic expert Vincent Kneefel van WWF: “Spookvistuig is als een dodelijk, onzichtbaar roofdier dat decennialang zorgt voor een gruwelijke dood van zeldzame zeedieren zoals de Californische bruinvis (vaquita) die in netten blijft hangen. Ook de schade aan leefgebieden voor andere soorten zoals koraal is enorm. We wijzen niet met het vingertje naar vissers, want geen enkele visser wil zijn vistuig kwijt. Het is hun middel van bestaan, maar zelfs in de best beheerde visserijen ter wereld wordt vistuig achtergelaten of verloren als gevolg van weersomstandigheden, mechanische problemen of menselijke fouten. Maar het is wel een levensgroot probleem wat snel aangepakt moet worden.”

Uit het rapport blijkt dat gemiddeld elk jaar tussen de half en 1 miljard kilo vistuig (lijnen, netten en ander vismateriaal) in de oceanen belandt. Wereldwijd raken bijna 30 procent van de vislijnen, zo’n  zes procent van visnetten en bijna negen procent van de visvallen en -potten verloren. Inmiddels bestaat bijna de helft (46%) van de Great Pacific Garbage Patch in de Grote Oceaan al uit vistuig.

Spookvistuig in de Noordzee

Volgens Pascal van Erp, initiatiefnemer van Ghost Diving, een Nederlandse organisatie die zich specialiseert in het opruimen van achtergelaten vistuig, is het ook dichtbij huis een groot probleem: “Elke keer als we in de Noordzee een wrakduik doen dan is het raak. Je ziet nu vooral restanten van vistuig van de staand wantvisserij, maar ook lijnen en lood van sportvissers. Het haakt allemaal in elkaar als een kluwen wol en je kunt je voorstellen dat veel zeedieren hierdoor een gruwelijke dood sterven.” Volgend jaar gaat Ghost Diving samen met Wageningen Marine Research onderzoek doen naar de herkomst van ‘spookvistuig’

VN-milieu-autoriteit

WWF wil 2 miljoen handtekeningen aanbieden aan de VN voor een verdrag tegen plasticvervuiling. Teken de petitie!

Ghost Gear

Gerelateerde artikelen

Jürgen Freund / WWF

Geen groen licht voor diepzeemijnbouw

Natuurbeschermers, bedrijven en landenvertegenwoordigers die zich inzetten voor de oceanen of die zich zorgen maken over mijnbouw in de diepzee, zijn hoopvol na de wereldwijde bijeenkomst over diepzeemijnbouw. Er kwam geen groen licht voor diepzeemijnbouw. Nu is het hopen dat van uitstel ook daadwerkelijk afstel komt.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).