Wereld Natuur Fonds: Plannen natuurherstel minister Schouten onvoldoende
Wereld Natuur Fonds: Plannen natuurherstel minister Schouten onvoldoende
Het Wereld Natuur Fonds is teleurgesteld in de plannen voor natuurherstel van minister Schouten van Landbouw en Natuur. Het is een sigaar uit eigen doos.
De minister had eerder al aangekondigd om eenmalig 250 miljoen euro beschikbaar te stellen voor natuurherstel op korte termijn, zodat er weer ruimte ontstaat voor infrastructurele projecten. Nu is duidelijk dat de helft van het bedrag wordt ingezet voor compensatie van natuurverlies door bijvoorbeeld wegenbouw.
De ‘natuurbank’ die hiervoor in het leven wordt geroepen levert geen extra natuur op. Natuur die verloren gaat door infrastructuur moet sowieso al worden gecompenseerd. De andere helft van het budget gaat naar projecten voor natuurherstel in Natura 2000-gebieden. Dat komt neer op symptoombestrijding, in plaats van het tegengaan van het probleem.
Investeren in onze natuur
De enige manier om ervoor te zorgen dat het weer goed gaat met de natuur in Nederland, is door te investeren in natuur, zoals het natuurnetwerk dat oorspronkelijk beoogd was: de Ecologische Hoofdstructuur. Natuurgebieden, die met elkaar zijn verbonden, en daaromheen bufferzones waarin natuur en natuurinclusieve landbouw samen kunnen gaan.
Kirsten Schuijt, directeur Wereld Natuur Fonds: "Er is behoefte aan structurele oplossingen, niet aan incidenteel natuurherstel. Daarmee redden de natuur in Nederland niet."
Het oorspronkelijk principe van de Ecologische Hoofdstructuur uit 1990 omvatte Natura 2000-gebieden, bufferzones, het natuurnetwerk en robuuste verbindingen. Dit netwerk is niet alleen belangrijk voor natuur, maar draagt ook bij aan voldoende schoon oppervlakte- en drinkwater, volksgezondheid, een gunstiger klimaat en een prettige leefomgeving. Door de jaren heen is deze ambitie met zo’n 50.000 hectare verkleind en dat pakt nu verkeerd uit. De netwerkfunctie is daardoor nu onvoldoende en het is onmogelijk om de noodzakelijke natuurresultaten te halen.
Gerelateerde artikelen
De Nederlandse Bonenatlas: Bonen bieden oplossingen voor natuur en landbouw
Living Planet Report WWF 2024: populatiegrootte wilde dieren wereldwijd daalt in 50 jaar gemiddeld met 73%
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).