03 juni 2020

Even lekker Nest-flixen? Neem een kijkje in het nest van deze zwartsnavelooievaars.

Begin mei verschenen de eerste babyooievaars in één van de nesten van zwartsnavelooievaars in de provincie Amurskaya in Rusland. De nesten werden bovenop palen gebouwd die door WWF zijn neergezet om deze bedreigde diersoort te helpen. Het prachtige moment is vastgelegd door de online camera’s van WWF.

Hiermee is de belangrijkste periode voor ooievaars bij de Amoerrivier begonnen: het grootbrengen en voeden van hun jongen.

De zwartsnavelooievaars in actie

De ooievaars hebben al veel te verduren gehad. Ze hebben branden in maart meegemaakt en hevige sneeuwval in april. Met behulp van camera’s kunnen we nagaan of en wanneer er kuikentjes zijn geboren en hoe ze opgroeien.

Recordaantal eieren

Observaties laten zien dat er dit jaar een recordaantal eieren is gevonden in het Amoergebied. Volgens WWF-experts betekent dit dat de ooievaars zich in een gunstig gebied bevinden. Anna Serdyuk (WWF Rusland): "Waarnemingen tonen aan dat de vogels begrijpen hoeveel kuikens ze kunnen grootbrengen en kunnen voorzien van voedsel. Afhankelijk van de hoeveelheid voedsel regelen ze het aantal eieren dat ze leggen. In rijke en vochtige jaren, wanneer er dus genoeg voedsel te vinden is, zijn er ook meer eieren te vinden. Dit is een goed jaar."

De babyboom van dit jaar zorgt er volgens Anna voor dat er speciale aandacht is voor de bescherming van de voedselbasis van de zwartsnavelooievaars. Die moet worden beschermd tegen visserij en de impact van landbouw. Ook is het van belang om zowel de bestaande nesten te beschermen tegen branden als het gebied waar de ooievaars zich nestelen uit te breiden.

Benieuwd hoe het nu gaat met de zwartsnavelooievaars? Kijk live in het nest!

Gerelateerde artikelen

Fredrik Myhre/WWF Noorwegen

Verloren vistuig dodelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren

Wereldwijd is meer dan de helft (66%) van de zeezoogdieren, de helft (50%) van de zeevogels en ook alle zeven soorten zeeschildpadden zijn slachtoffer van plastic afval in zee. Uit een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) Stop Ghost Gear: The most deadly form of marine plastic debris blijkt ‘spookvistuig’ de schadelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren. Verloren vistuig is een relatief onbekende vorm van plastic afval. De natuurorganisatie roept overheden op om snel te komen tot een bindend VN-verdrag om plasticvervuiling op zee te stoppen.
Meer info
Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK

Wereld Natuur Fonds geeft wereldwijde SOS af voor natuur

WWF Living Planet Report 2020: gemiddelde populatieomvang diersoorten neemt verder af, maar herstel is mogelijk
Meer info

70 procent minder koalas in verbrande gebieden

Het bosbrandenseizoen 2019-2020 in Australië was het ergste sinds mensenheugenis. 12 miljoen hectare natuur ging in vlammen op en bijna 3 miljard dieren - zoogdieren, reptielen, vogels en kikkers - werden gedood of verdreven.
Een nieuw rapport van WWF-Australia laat zien wat de impact van de bosbranden was op koalapopulaties. Uit het rapport bleek dat de bosbranden van 2019-2020 resulteerden in het verlies van ongeveer 71 procent van de koalapopulaties op zes brandlocaties aan de noordkust van New South Wales.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).