03 juni 2020

Even lekker Nest-flixen? Neem een kijkje in het nest van deze zwartsnavelooievaars.

Begin mei verschenen de eerste babyooievaars in één van de nesten van zwartsnavelooievaars in de provincie Amurskaya in Rusland. De nesten werden bovenop palen gebouwd die door WWF zijn neergezet om deze bedreigde diersoort te helpen. Het prachtige moment is vastgelegd door de online camera’s van WWF.

Hiermee is de belangrijkste periode voor ooievaars bij de Amoerrivier begonnen: het grootbrengen en voeden van hun jongen.

De zwartsnavelooievaars in actie

De ooievaars hebben al veel te verduren gehad. Ze hebben branden in maart meegemaakt en hevige sneeuwval in april. Met behulp van camera’s kunnen we nagaan of en wanneer er kuikentjes zijn geboren en hoe ze opgroeien.

Recordaantal eieren

Observaties laten zien dat er dit jaar een recordaantal eieren is gevonden in het Amoergebied. Volgens WWF-experts betekent dit dat de ooievaars zich in een gunstig gebied bevinden. Anna Serdyuk (WWF Rusland): "Waarnemingen tonen aan dat de vogels begrijpen hoeveel kuikens ze kunnen grootbrengen en kunnen voorzien van voedsel. Afhankelijk van de hoeveelheid voedsel regelen ze het aantal eieren dat ze leggen. In rijke en vochtige jaren, wanneer er dus genoeg voedsel te vinden is, zijn er ook meer eieren te vinden. Dit is een goed jaar."

De babyboom van dit jaar zorgt er volgens Anna voor dat er speciale aandacht is voor de bescherming van de voedselbasis van de zwartsnavelooievaars. Die moet worden beschermd tegen visserij en de impact van landbouw. Ook is het van belang om zowel de bestaande nesten te beschermen tegen branden als het gebied waar de ooievaars zich nestelen uit te breiden.

Benieuwd hoe het nu gaat met de zwartsnavelooievaars? Kijk live in het nest!

Gerelateerde artikelen

Recordlading soja in haven Amsterdam toont noodzaak Europese bossenwet

In de haven van Amsterdam is een schip uit Brazilië aangekomen met aan boord een van de grootste soja-ladingen ooit. Het megaschip de Pacific South vervoerde 100 duizend ton soja; de inhoud staat gelijk aan ruim 3.000 vrachtwagens. De exacte herkomst van de soja is onbekend. Dit is volgens WWF juist het probleem omdat veel van de Braziliaanse soja is gerelateerd aan ontbossing. Samen met andere natuur- en milieuorganisaties roept WWF de Europese Unie op om snel met sterke wetgeving te komen die natuur wereldwijd beschermt.
Meer info

Wat als de toeristen wegblijven

Het wegvallen van toeristische inkomsten door de lockdowns is voor mensen in lokale gemeenschappen die afhankelijk zijn van ecotoerisme een enorme dreun. De op wildlife gebaseerde toerismesector levert een zeer grote bijdrage aan de verlichting van armoede en aan het behoud van biodiversiteit. Door de coronacrisis is het risico groot dat veel van wat in de afgelopen tientallen jaren voor de natuur en mensen is bereikt, verloren gaat door toename van de armoede en illegale activiteiten.
Meer info

Natuurbescherming in Azië tijdens de lockdown

De corona-crisis raakt ons allemaal. Ook in het natuurbeschermingswerk is veel veranderd. Mijn collega’s in de Koraaldriehoek vertelden mij over hun nieuwe uitdagingen. Ze beschermen kwetsbare dieren in het wild en de lokale bevolking tegen de gevolgen van COVID-19.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).