03 juni 2020

Even lekker Nest-flixen? Neem een kijkje in het nest van deze zwartsnavelooievaars.

Begin mei verschenen de eerste babyooievaars in één van de nesten van zwartsnavelooievaars in de provincie Amurskaya in Rusland. De nesten werden bovenop palen gebouwd die door WWF zijn neergezet om deze bedreigde diersoort te helpen. Het prachtige moment is vastgelegd door de online camera’s van WWF.

Hiermee is de belangrijkste periode voor ooievaars bij de Amoerrivier begonnen: het grootbrengen en voeden van hun jongen.

De zwartsnavelooievaars in actie

De ooievaars hebben al veel te verduren gehad. Ze hebben branden in maart meegemaakt en hevige sneeuwval in april. Met behulp van camera’s kunnen we nagaan of en wanneer er kuikentjes zijn geboren en hoe ze opgroeien.

Recordaantal eieren

Observaties laten zien dat er dit jaar een recordaantal eieren is gevonden in het Amoergebied. Volgens WWF-experts betekent dit dat de ooievaars zich in een gunstig gebied bevinden. Anna Serdyuk (WWF Rusland): "Waarnemingen tonen aan dat de vogels begrijpen hoeveel kuikens ze kunnen grootbrengen en kunnen voorzien van voedsel. Afhankelijk van de hoeveelheid voedsel regelen ze het aantal eieren dat ze leggen. In rijke en vochtige jaren, wanneer er dus genoeg voedsel te vinden is, zijn er ook meer eieren te vinden. Dit is een goed jaar."

De babyboom van dit jaar zorgt er volgens Anna voor dat er speciale aandacht is voor de bescherming van de voedselbasis van de zwartsnavelooievaars. Die moet worden beschermd tegen visserij en de impact van landbouw. Ook is het van belang om zowel de bestaande nesten te beschermen tegen branden als het gebied waar de ooievaars zich nestelen uit te breiden.

Benieuwd hoe het nu gaat met de zwartsnavelooievaars? Kijk live in het nest!

Gerelateerde artikelen

Maico van Barneveld - DeFotoblogger.nl

Maak natuur bondgenoot

Deze week schreef demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer dat wat haar betreft ‘ruimtelijke kwaliteit’ en de ‘wateropgave’ meer met elkaar verbonden moeten worden. Dit signaal komt wat mij betreft geen dag te vroeg.
Meer info
RMW / Richard Mouw

De Amsterdam Plastic Smart City-sloep kan van start

Vanaf nu vaart een speciale sloep van Plastic Whale door de grachten van Amsterdam. De sloep is één van de initiatieven van het programma ‘Amsterdam Plastic Smart City’. Dit programma heeft als doel om van Amsterdam een stad te maken waar geen plastic op straat ligt..
Meer info
Maico van Barneveld - DeFotoblogger.nl

Meer dan 100.000 Europeanen roepen EU op: zorg voor ambitieuze natuurherstelwet

104.188 Europeanen, waaronder veel Nederlanders, roepen de EU op om te zorgen voor een ambitieuze Natuurherstelwet. Dit vormt een belangrijk signaal dat de Europese Commissie aanspoort om een ambitieuze natuurherstelwet op te stellen die helpt om bedreigde natuurgebieden, dieren en planten te beschermen. De afgelopen weken hebben veel mensen gehoor gegeven aan de oproep van het Wereld Natuur Fonds, de Vogelbescherming en Natuurmonumenten om zich uit te spreken. Wij zullen dit belangrijke signaal overbrengen op de Europese Commissie.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.