03 juni 2020

Even lekker Nest-flixen? Neem een kijkje in het nest van deze zwartsnavelooievaars.

Begin mei verschenen de eerste babyooievaars in één van de nesten van zwartsnavelooievaars in de provincie Amurskaya in Rusland. De nesten werden bovenop palen gebouwd die door WWF zijn neergezet om deze bedreigde diersoort te helpen. Het prachtige moment is vastgelegd door de online camera’s van WWF.

Hiermee is de belangrijkste periode voor ooievaars bij de Amoerrivier begonnen: het grootbrengen en voeden van hun jongen.

De zwartsnavelooievaars in actie

De ooievaars hebben al veel te verduren gehad. Ze hebben branden in maart meegemaakt en hevige sneeuwval in april. Met behulp van camera’s kunnen we nagaan of en wanneer er kuikentjes zijn geboren en hoe ze opgroeien.

Recordaantal eieren

Observaties laten zien dat er dit jaar een recordaantal eieren is gevonden in het Amoergebied. Volgens WWF-experts betekent dit dat de ooievaars zich in een gunstig gebied bevinden. Anna Serdyuk (WWF Rusland): "Waarnemingen tonen aan dat de vogels begrijpen hoeveel kuikens ze kunnen grootbrengen en kunnen voorzien van voedsel. Afhankelijk van de hoeveelheid voedsel regelen ze het aantal eieren dat ze leggen. In rijke en vochtige jaren, wanneer er dus genoeg voedsel te vinden is, zijn er ook meer eieren te vinden. Dit is een goed jaar."

De babyboom van dit jaar zorgt er volgens Anna voor dat er speciale aandacht is voor de bescherming van de voedselbasis van de zwartsnavelooievaars. Die moet worden beschermd tegen visserij en de impact van landbouw. Ook is het van belang om zowel de bestaande nesten te beschermen tegen branden als het gebied waar de ooievaars zich nestelen uit te breiden.

Benieuwd hoe het nu gaat met de zwartsnavelooievaars? Kijk live in het nest!

Gerelateerde artikelen

Ploggen langs de Nederlandse kust levert ruim 1500 kilo afval op

Daan en Steef hebben met hun Beach Clean-up 'The Wave' in 11 dagen de hele Nederlandse kust afgeplogd, oftewel tijdens het joggen en flink doorstappen, zwerfafval opgeruimd. En dat heeft, naast veel mooie verhalen en bijzondere vondsten, ook ruim 1500 kilo afval opgeleverd, dat nu niet meer in zee kan komen.
Meer info
WWF-Australia / patchworks

Een koala-tag op zonne-energie: innovatie beschermt Australische natuur

Anderhalf jaar na de verwoestende branden in Australië wordt er hard gewerkt aan het herstellen van verbrande stukken natuur en het beter beschermen van de dieren die er leven. Dankzij de vele donaties vanuit Nederland en andere landen wereldwijd, kon WWF Australië het project Regenerate Australia lanceren. Dit is het grootste natuurherstelprogramma in de geschiedenis van Australië! Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan het verdubbelen van het aantal koala’s in het oosten van het land voor 2050, het herstellen van 12,6 miljoen hectare natuur, en de overstap naar duurzame energie.
Meer info
Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Maak véél meer ruimte voor het water met natuurontwikkeling, dat verdient zich dubbel en dwars terug!

Klimaatverandering met hevigere regenbuien, hogere afvoeren in de rivieren en stijgende zeespiegel. We zagen vorige week de gevolgen hiervan in Nederland, Duitsland en België. Nederland wapent zich ook wel tegen deze toenemende dreigingen. Maar doen we dat wel genoeg?
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.