03 juni 2020

Even lekker Nest-flixen? Neem een kijkje in het nest van deze zwartsnavelooievaars.

Begin mei verschenen de eerste babyooievaars in één van de nesten van zwartsnavelooievaars in de provincie Amurskaya in Rusland. De nesten werden bovenop palen gebouwd die door WWF zijn neergezet om deze bedreigde diersoort te helpen. Het prachtige moment is vastgelegd door de online camera’s van WWF.

Hiermee is de belangrijkste periode voor ooievaars bij de Amoerrivier begonnen: het grootbrengen en voeden van hun jongen.

De zwartsnavelooievaars in actie

De ooievaars hebben al veel te verduren gehad. Ze hebben branden in maart meegemaakt en hevige sneeuwval in april. Met behulp van camera’s kunnen we nagaan of en wanneer er kuikentjes zijn geboren en hoe ze opgroeien.

Recordaantal eieren

Observaties laten zien dat er dit jaar een recordaantal eieren is gevonden in het Amoergebied. Volgens WWF-experts betekent dit dat de ooievaars zich in een gunstig gebied bevinden. Anna Serdyuk (WWF Rusland): "Waarnemingen tonen aan dat de vogels begrijpen hoeveel kuikens ze kunnen grootbrengen en kunnen voorzien van voedsel. Afhankelijk van de hoeveelheid voedsel regelen ze het aantal eieren dat ze leggen. In rijke en vochtige jaren, wanneer er dus genoeg voedsel te vinden is, zijn er ook meer eieren te vinden. Dit is een goed jaar."

De babyboom van dit jaar zorgt er volgens Anna voor dat er speciale aandacht is voor de bescherming van de voedselbasis van de zwartsnavelooievaars. Die moet worden beschermd tegen visserij en de impact van landbouw. Ook is het van belang om zowel de bestaande nesten te beschermen tegen branden als het gebied waar de ooievaars zich nestelen uit te breiden.

Benieuwd hoe het nu gaat met de zwartsnavelooievaars? Kijk live in het nest!

Gerelateerde artikelen

Nederlandse artiesten geven natuur een stem

Samen met het Wereld Natuur Fonds lanceren zanger Martijn Fischer, zangeres Nynke Laverman en de band Friday vandaag hun muzikale stem aan de petitie Voice for the Planet, waarmee richting politiek de oproep wordt gedaan voor meer natuur.
Meer info

Zoetwatervissen hebben het zwaar

Een derde van de zoetwatervissen wordt met uitsterven bedreigd blijkt uit het 'vergeten vissen' rapport dat vandaag is gepubliceerd door verschillende natuurorganisaties waaronder WWF.
Meer info
Sabine Bos / WWF-NL

Texel wordt als eerste Nederlandse eiland Plastic Smart

Toeristische gebieden dragen enorm bij aan de mondiale plasticvervuiling Maar zij kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de oplossing van dit wereldwijde probleem. Texel, inmiddels een internationale vakantiebestemming, wil korte metten maken met wegwerpplastic in de natuur. Daarom ondertekent burgemeester Michiel Uitdehaag vandaag de intentieverklaring ‘Plastic Smart Cities’, een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF) voor steden en vakantiebestemmingen in de strijd tegen plasticvervuiling. Samen met WWF en Stichting Texel Plastic Vrij gaat de gemeente Texel plasticvervuiling aanpakken. Burgemeester Uitdehaag: “Het zou fantastisch zijn als er straks in onze prachtige natuur geen plastic meer te vinden is, dat vind ik een mooi streven”.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).