19 februari 2020

Nieuwe leerstoel Rijksuniversiteit Groningen over veerkrachtige agrarische landschappen

Voor een toekomstbestendige landbouw voor natuur én boer is behoefte aan meer inzichten en meer kennis over hoe landbouw en natuur elkaar kunnen versterken. Om deze reden financiert het Wereld Natuur Fonds de nieuwe leerstoel ‘Veerkrachtige agrarische landschappen voor natuur en mens’, van Prof. dr. Pablo Tittonell aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Een belangrijk doel van deze leerstoel binnen het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences van de RUG is het onderzoeken hoe natuur en landbouw dichter bij elkaar gebracht kunnen worden. Bijvoorbeeld door onderzoek te doen naar de rol van landbouwgebieden als leefgebied voor wilde dieren. Deze kennis draagt bij aan de ontwikkeling van een landbouwsysteem dat winstgevend is voor boeren, voorziet in behoeften vanuit de samenleving én meerwaarde biedt voor natuur.

“In plaats van tegenover elkaar, staan landbouw en natuur juist naast elkaar”, aldus Pablo Tittonell. “Boeren mét natuur, ookwel Agro-ecologie genoemd, is een stroming die vanuit zowel de wetenschap als de praktijk opvallend positieve uitkomsten laat zien. En niet alleen voor kleinschalige landbouw: de principes zijn ook goed toepasbaar om een duurzame voedselvoorziening te waarborgen. Landbouw kan profiteren van natuur en natuur van landbouw, zonder nadelige compromissen.”

Ombuigen biodiversiteitsverlies naar herstel

Vanuit de agrarische sector is veel interesse voor natuurvriendelijke landbouw. Er is echter ook veel behoefte aan meer kennis over bijvoorbeeld de rol van bestuivende insecten, natuurlijke plaagbestrijding en het stimuleren van bodemleven. Daarom is het belangrijk om te investeren in onderzoek, het delen van kennis en het verbinden van kennis aan de praktijk.

“Natuurreservaten beslaan slechts zo’n 10% van ons landoppervlak. Als we de trend van verlies aan biodiversiteit willen ombuigen naar herstel, dan moeten we dus ook buiten natuurgebieden ecosystemen herstellen”, zegt Kirsten Schuijt, CEO van WWF-NL. “Het voedselsysteem is één van de belangrijkste oorzaken van verlies aan biodiversiteit wereldwijd. Er ligt dus een belangrijke oplossing in agrarische landschappen. Het huidige landbouwsysteem moet hiervoor echter drastische veranderingen ondergaan. Het Wereld Natuur Fonds ondersteunt deze noodzaak voor een urgente landbouwtransitie, ook in Nederland. Deze leerstoel helpt mee om te komen tot vernieuwende landbouwoplossingen om deze transitie, samen met boeren, bedrijfsleven en overheden, daadwerkelijk te realiseren.”

Gerelateerde artikelen

Shutterstock

Boontje komt om zijn loontje

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: boontje komt om zijn loontje
Meer info

Ook in de Emiraten zijn voedselbossen een hot topic

Voor het eerst staan landbouw en voedsel hoog op de agenda op de VN-Klimaattop in Dubai. Daarom is WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans er dit keer ook bij. Op de enige vrije dag van de top nam ze een kijkje bij een landbouwproject van de collega's van Emirates Nature-WWF. Ze doet verslag van haar bezoek in dit blog.
Meer info
Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK

Voedsel en landbouw eindelijk onderdeel van de klimaatafspraken?

In dit blog vertelt WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans over de kansen van voedsel en landbouw. 
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).