WWF
10 februari 2017

Honderd schepen tonijnvissers Salomonseilanden krijgen controlesysteem

 

Honderd schepen van tonijnvissers op de Salomonseilanden worden uitgerust met een elektronisch controlesysteem. Dit werd besloten tijdens een workshop die WWF organiseerde om de belangrijkste betrokkenen bij de tonijnvisserij in dit gebied samen om de tafel te krijgen. Doel van de bijeenkomst was om tot een gezamenlijke aanpak van de problemen met de tonijnvisserij te komen. Er waren mensen aanwezig van het ministerie van Visserij & Mariene Hulpbronnen, de tonijnindustrie en natuurbeschermingsorganisaties.

 

Meer toezicht en duurzame visserij

Met de controlesystemen zullen gegevens worden verzameld over vangst, bijvangst en dumping van vis. Daarnaast zal de capaciteit van de toezichthoudende autoriteiten worden uitgebreid. Zo moet het toezicht op de tonijnvisserij verbeteren en illegale vangst worden tegengegaan. Duurzame visserij zal worden beloond en innovatie zal worden aangemoedigd.

Voor het eerst

Het is voor het eerst dat een eilandstaat in de Grote Oceaan een dergelijk initiatief neemt. Het plan laat zien dat de regering van de Salomonseilanden zich echt wil inzetten voor betere controle van de tonijnvisserij en naleving van de regels. De workshop was onderdeel van het tonijnprogramma van WWF Papoea-Nieuw-Guinea en Salomonseilanden, dat gefinancierd wordt door WWF-NL.

Overbevissing heeft desastreuze gevolgen

De wereldwijde vraag naar tonijn is zo groot dat de zeeën in Zuidoost-Azië overbevist worden. De gevolgen zijn desastreus: de blauwvintonijn is lokaal uitgestorven en populaties van overige tonijnsoorten lopen zorgwekkend terug. Ook sterven jaarlijks duizenden zeeschildpadden, walvissen, haaien en andere vissen als bijvangst in vistuig. Die dieren worden als ‘afval’ teruggegooid in zee – gewond of dood.

Lees meer over het werk van WWF ter bescherming van de Koraaldriehoek

Gerelateerde artikelen

Pakistaanse vissers redden walvishaaien

Sinds de start in 2012 van de samenwerking tussen Pakistaanse vissers en WWF-Pakistan zijn in totaal 110 walvishaaien veilig vrijgelaten door getrainde vissers. En dat is best een hele prestatie als je weet dat dit de grootste vissoort op aarde is. De dieren worden wel 12 meter lang! De vissers weten hoe ze kunnen voorkomen dat de dieren in de netten komen, maar ook hoe ze de dieren veilig kunnen redden en ook waarom zij deze dieren zouden moeten willen redden. Inmiddels zijn er in 2019 en 2020 geen gevallen meer van walvishaai-sterfte gemeld.
Meer info

Plastic Navigator

Nieuwe interactieve kaart laat de wijdverspreide plasticvervuiling in onze oceanen zien
Meer info

Op zoek naar de bron van het plastic afval

Medewerker Vincent gaat op zoek naar de bron van het plastic afval op Java.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).