WWF
10 februari 2017

Honderd schepen tonijnvissers Salomonseilanden krijgen controlesysteem

 

Honderd schepen van tonijnvissers op de Salomonseilanden worden uitgerust met een elektronisch controlesysteem. Dit werd besloten tijdens een workshop die WWF organiseerde om de belangrijkste betrokkenen bij de tonijnvisserij in dit gebied samen om de tafel te krijgen. Doel van de bijeenkomst was om tot een gezamenlijke aanpak van de problemen met de tonijnvisserij te komen. Er waren mensen aanwezig van het ministerie van Visserij & Mariene Hulpbronnen, de tonijnindustrie en natuurbeschermingsorganisaties.

 

Meer toezicht en duurzame visserij

Met de controlesystemen zullen gegevens worden verzameld over vangst, bijvangst en dumping van vis. Daarnaast zal de capaciteit van de toezichthoudende autoriteiten worden uitgebreid. Zo moet het toezicht op de tonijnvisserij verbeteren en illegale vangst worden tegengegaan. Duurzame visserij zal worden beloond en innovatie zal worden aangemoedigd.

Voor het eerst

Het is voor het eerst dat een eilandstaat in de Grote Oceaan een dergelijk initiatief neemt. Het plan laat zien dat de regering van de Salomonseilanden zich echt wil inzetten voor betere controle van de tonijnvisserij en naleving van de regels. De workshop was onderdeel van het tonijnprogramma van WWF Papoea-Nieuw-Guinea en Salomonseilanden, dat gefinancierd wordt door WWF-NL.

Overbevissing heeft desastreuze gevolgen

De wereldwijde vraag naar tonijn is zo groot dat de zeeën in Zuidoost-Azië overbevist worden. De gevolgen zijn desastreus: de blauwvintonijn is lokaal uitgestorven en populaties van overige tonijnsoorten lopen zorgwekkend terug. Ook sterven jaarlijks duizenden zeeschildpadden, walvissen, haaien en andere vissen als bijvangst in vistuig. Die dieren worden als ‘afval’ teruggegooid in zee – gewond of dood.

Lees meer over het werk van WWF ter bescherming van de Koraaldriehoek

Gerelateerde artikelen

Bonaire zet mangroves in het zonnetje op Wereld Wetland Dag

Op 2 februari is het World Wetland Day. Wereldwijd besteden we op die dag extra aandacht aan het belang van wetlands, zo ook op Bonaire. Het Caribisch Nederlandse eiland Bonaire is rijk aan wetlands: niet alleen de bekende koraalriffen, maar ook zeegrasvelden en mangroves. Marine bioloog Sabine Engel zet zich vol passie in voor het behoud van de mangroves op Bonaire. Dat doet zij samen met een groep van dertig lokale vrijwilligers, die zich de ‘Mangrove Maniacs’ noemen.
Meer info

Beroemde baby-doejong overlijdt door plastic in maag

Een geliefde baby-doejong (Indische zeekoe) in Thailand is overleden na het eten van plastic. Het trieste nieuws werd veelvuldig gedeeld op internet, nadat bekend werd dat er plastic in haar maag gevonden was. Met de dood van het weesje wordt de noodzaak van het beschermen van het leefgebied van deze zeekoe-soort, én het gevaar van plastic in zee, nog eens extra benadrukt.
Meer info

'Een plastic tasje kan een walvishaai al doden'

Het verhaal kwam hij tegen op een Maleisische website. Een walvishaai overlijdt door één plastic tasje te hebben gegeten. Auke-Florian Hiemstra, bioloog en columnist, had een paar jaar geleden nog met deze gigantische dieren gesnorkeld. De haai was verhongerd nadat hij een plastic tasje gegeten had. “Elk stuk plastic dat niet in de natuur terecht komt, kan dus het verschil maken.”
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).