WWF
10 februari 2017

Honderd schepen tonijnvissers Salomonseilanden krijgen controlesysteem

 

Honderd schepen van tonijnvissers op de Salomonseilanden worden uitgerust met een elektronisch controlesysteem. Dit werd besloten tijdens een workshop die WWF organiseerde om de belangrijkste betrokkenen bij de tonijnvisserij in dit gebied samen om de tafel te krijgen. Doel van de bijeenkomst was om tot een gezamenlijke aanpak van de problemen met de tonijnvisserij te komen. Er waren mensen aanwezig van het ministerie van Visserij & Mariene Hulpbronnen, de tonijnindustrie en natuurbeschermingsorganisaties.

 

Meer toezicht en duurzame visserij

Met de controlesystemen zullen gegevens worden verzameld over vangst, bijvangst en dumping van vis. Daarnaast zal de capaciteit van de toezichthoudende autoriteiten worden uitgebreid. Zo moet het toezicht op de tonijnvisserij verbeteren en illegale vangst worden tegengegaan. Duurzame visserij zal worden beloond en innovatie zal worden aangemoedigd.

Voor het eerst

Het is voor het eerst dat een eilandstaat in de Grote Oceaan een dergelijk initiatief neemt. Het plan laat zien dat de regering van de Salomonseilanden zich echt wil inzetten voor betere controle van de tonijnvisserij en naleving van de regels. De workshop was onderdeel van het tonijnprogramma van WWF Papoea-Nieuw-Guinea en Salomonseilanden, dat gefinancierd wordt door WWF-NL.

Overbevissing heeft desastreuze gevolgen

De wereldwijde vraag naar tonijn is zo groot dat de zeeën in Zuidoost-Azië overbevist worden. De gevolgen zijn desastreus: de blauwvintonijn is lokaal uitgestorven en populaties van overige tonijnsoorten lopen zorgwekkend terug. Ook sterven jaarlijks duizenden zeeschildpadden, walvissen, haaien en andere vissen als bijvangst in vistuig. Die dieren worden als ‘afval’ teruggegooid in zee – gewond of dood.

Lees meer over het werk van WWF ter bescherming van de Koraaldriehoek

Gerelateerde artikelen

Eric Madeja / WWF-Maleisië

2020 was een topjaar voor de karetschildpadden in Melaka, Maleisië

2020 was een topjaar voor de karetschildpadden in Melaka. Deze kustregio in Maleisië is de thuisbasis van één van de twee belangrijkste populaties karetschildpadden in Maleisië. Afgelopen jaar werd een historisch hoog aantal van 807 nesten met succes beschermd. Hiermee is het vorige record van 600 nesten in 2018 verbroken.
Meer info
Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF

Camera’s op vissersboten om zeedieren te beschermen

Vandaag (19 november) lanceert het Wereld Natuur Fonds (WWF) samen met Sky Ocean Rescue het rapport “What’s in the Net”. Het rapport laat zien dat wereldwijd jaarlijks 720.000 zeevogels, 300.000 walvisachtigen, 345.000 zeehonden en zeeleeuwen, meer dan 250.000 zeeschildpadden en tientallen miljoenen haaien sterven nadat ze als bijvangst in de commerciële visserij zijn gevangen. Veel van deze soorten zijn met uitsterven bedreigd of staan op de rand van uitsterven. Het rapport concludeert ook dat de onbedoelde vangst van zeedieren kan worden voorkomen door gebruik te maken van zogeheten Remote Electronic Monitoring (REM). WWF dringt er bij overheden op aan om invoering van het monitoringssysteem te ondersteunen en zo het urgente probleem van de bijvangst van honderdduizenden vaak al bedreigde soorten zeedieren in onze oceanen te stoppen.
Meer info
WWF / ARK / Onderwaterbeelden.nl

Belang van schelpdierriffen op de Europese kaart

Het besef dat schelpdierriffen van levensbelang zijn voor gezonde zeeën vindt steeds luidere weerklank. Vorige week organiseerde de Native Oyster Restoration Alliance (NORA) voor de derde keer een conferentie over het belang van schelpdierrifherstel. Telde de eerste editie in 2017 nog zo’n 65 deelnemers, dit jaar waren dat er 196. Inmiddels houden tientallen organisaties in Europa zich bezig met het herstel van de riffen van de Europese oester. WWF en ARK Natuurontwikkeling zijn in 2015 in Nederland begonnen met actief herstel van schelpdierriffen op de Noordzee.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.