10 februari 2017

Honderd schepen tonijnvissers Salomonseilanden krijgen controlesysteem

 

Honderd schepen van tonijnvissers op de Salomonseilanden worden uitgerust met een elektronisch controlesysteem. Dit werd besloten tijdens een workshop die WWF organiseerde om de belangrijkste betrokkenen bij de tonijnvisserij in dit gebied samen om de tafel te krijgen. Doel van de bijeenkomst was om tot een gezamenlijke aanpak van de problemen met de tonijnvisserij te komen. Er waren mensen aanwezig van het ministerie van Visserij & Mariene Hulpbronnen, de tonijnindustrie en natuurbeschermingsorganisaties.

 

Meer toezicht en duurzame visserij

Met de controlesystemen zullen gegevens worden verzameld over vangst, bijvangst en dumping van vis. Daarnaast zal de capaciteit van de toezichthoudende autoriteiten worden uitgebreid. Zo moet het toezicht op de tonijnvisserij verbeteren en illegale vangst worden tegengegaan. Duurzame visserij zal worden beloond en innovatie zal worden aangemoedigd.

Voor het eerst

Het is voor het eerst dat een eilandstaat in de Grote Oceaan een dergelijk initiatief neemt. Het plan laat zien dat de regering van de Salomonseilanden zich echt wil inzetten voor betere controle van de tonijnvisserij en naleving van de regels. De workshop was onderdeel van het tonijnprogramma van WNF Papoea-Nieuw-Guinea en Salomonseilanden, dat gefinancierd wordt door WNF Nederland.

Overbevissing heeft desastreuze gevolgen

De wereldwijde vraag naar tonijn is zo groot dat de zeeën in Zuidoost-Azië overbevist worden. De gevolgen zijn desastreus: de blauwvintonijn is lokaal uitgestorven en populaties van overige tonijnsoorten lopen zorgwekkend terug. Ook sterven jaarlijks duizenden zeeschildpadden, walvissen, haaien en andere vissen als bijvangst in vistuig. Die dieren worden als ‘afval’ teruggegooid in zee – gewond of dood.

Lees meer over het werk van WWF ter bescherming van de Koraaldriehoek

Gerelateerde artikelen

Drie nieuwe beschermde zeegebieden in Indonesië

De overheid van Indonesië beschermt 226 nieuwe vierkante kilometers aan zeegebied in de Koraaldriehoek. Deze regio is erg belangrijk voor de natuur, want er is veel biodiversiteit. Er leven de meeste verschillende soorten koraal en vissen van de hele wereld!
Meer info

Nieuwe studie over microplastics bewijst noodzaak VN-verdrag

Opnieuw toont onderzoek aan dat microplastics overal ter wereld verspreid zijn. In rivieren, oceanen en grondwater zit het in het water. Het is ook doorgedrongen tot onze voedselketen.
Meer info

Noordzee, druk, drukker, drukst

Er is te weinig ruimte voor natuur in de Noordzee. Door industrialisatie van deze zee staat het leven onder de zeespiegel enorm onder druk. De containerramp is slechts een voorbeeld van hoe de natuur te lijden heeft onder scheepvaart, vervuiling, olie- en gasboringen en niet duurzame visserij.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF (ca. 2 mails per maand)