Oproep tot nationaal onderzoeksprogramma en pilots klimaatbestendige kustlandschappen
Oproep tot nationaal onderzoeksprogramma en pilots klimaatbestendige kustlandschappen
Het klimaat verandert en daar moet Nederland op anticiperen. De zeespiegel stijgt en de bodem daalt. Natuur, economie (zoals landbouw en toerisme) en veiligheid staan daarmee alle drie onder druk. Kunnen we met een nieuw kustbeschermingsplan die drie in samenhang aanpakken door het creëren van klimaatbestendige landschappen waarbij we bijvoorbeeld gebruik maken van dubbele dijken? Op basis van onderzoek en eerste ervaringen uit pilots is het antwoord op die vraag positief. Dubbele dijken en waterkerende landschappen kunnen tegelijk baten genereren voor de leefomgeving, landbouw, natuur en de regionale toeristische economie. Deze aanpak kan al op korte termijn worden ingezet als eerste stap in de limaatadaptatiestrategie zonder daarbij andere mogelijke, toekomstige adaptatiepaden uit te sluiten. Twintig partijen waaronder o.a. WWF, kennisinstellingen, waterschappen en andere natuurorganisaties roepen daarom op tot het instellen van een nationaal onderzoeksprogramma, het starten van twee pilot en vragen de partijen aan het Ministerie van IenW om in 2021 capaciteit en middelen voor in te zetten.
Eerste stappen gezet
De Gebiedsagenda Zuidwestelijke Delta zet dynamische dijkenzones neer als een handelingsperspectief voor de toekomst wat onderzocht moet worden. Het NIOZ heeft recent in beeld gebracht in hoeverre wisselpolders tussen dubbele dijken toegepast kunnen worden. In het Waddengebied zijn langs de Eems-Dollard verschillende pilots in uitvoering zoals de Dubbele Dijk, de Kleirijperij en de Brede Groene Dijk. Ook wordt concreet nagedacht over het grootschalige ophogen van laaggelegen landbouwgrond. Bij Holwerd aan Zee wordt een half open verbinding met de Waddenzee nagestreefd, in het Lauwersmeergebied wordt ingezet op versterking van de kustidentiteit én het creëren van een toekomstbestendig Lauwerskustgebied met een robuust karakter en in polder Wassenaar op Texel wordt gewerkt aan nieuwe vormen van aquacultuur. En in 2021 start het project waterkerende landschappen waarmee een eerst stap wordt gezet in het organiseren van kennisuitwisseling tussen alle lopende initiatieven.
Oproep tot een nationaal onderzoeksprogramma met pilots
Lees de gehele oproep hier.
Hoe werken dubbele dijken?
Op kwetsbare plekken langs de kust parallel aan de zeedijk wordt een extra dijk gebouwd. Vervolgens laat je het water via een opening in de dijk gecontroleerd binnen. Het sediment zorgt vervolgens voor een natuurlijke ophoging van het achterland. In het begin is zo’n polder alleen geschikt voor de teelt van bijvoorbeeld mosselen en oesters. In de loop der jaren wordt het een schor die aantrekkelijk is voor vogels. En zodra de polder is opgeslibd, wordt hij weer geschikt voor landbouw. Door gebruik te maken van natuurlijke processen ontstaat zo een hooggelegen veilig en gemêleerd landschap met meer natuur, meer toerisme en kansen voor landbouw.
SpraakWater webinar: dubbele dijken
Hoe werken deze dubbele dijken? Hoe veilig zijn ze eigenlijk? En dragen ze echt bij aan een leefbaarder Nederland? Deze en meer vragen worden beantwoordt tijdens het WWF-SpraakWater webinar op 28 januari van 11:30-12:15 uur. Aan het woord komen Bas Roels (programmamanager Rivieren en Delta WWF-NL), Marjolijn Haasnoot (Senior onderzoeker klimaat en water Deltares) en Jeroen Aerts (Afdelingshoofd klimaat en water risico VU IVM Amsterdam). Registreer hier voor het webinar.
Gerelateerde artikelen
Stop met sober en doelmatig waterbeheer en geef ruimte aan de rivieren
Geuldal-studie
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).