WWF Maleisië / Eric Madeja
12 april 2019

Drie nieuwe beschermde zeegebieden in Indonesië

De overheid van Indonesië beschermt nu 226 nieuwe vierkante kilometers aan zeegebied. Dit is verdeeld over drie zeegebieden, bij de eilanden Sula, Rao en Makian. Indonesië ligt in de regio die ook wel de Koraaldriehoek wordt genoemd. Deze regio is erg belangrijk voor de natuur, want er is veel biodiversiteit. Er leven de meeste verschillende soorten koraal en vissen van de hele wereld!

Minder visserij

Dat de zee hier nu een beschermd gebied is, is erg goed nieuws! Dit betekent namelijk dat grote schepen nu niet meer in de regio mogen komen, want die verstoren het rijke zeeleven. Alleen de kleinere, traditionele vissersboten zijn er nog welkom. Er mag ook niet meer intensief gevist worden, maar alleen met vastgestelde quota en met duurzame vismethoden. Zo kunnen de populaties vis die het zwaar te verduren hebben gehad, mogelijk weer herstellen. De Indonesische overheid heeft een doel gesteld om in het jaar 2020 minimaal 200.000 vierkante kilometer aan beschermde zee te hebben. Met de nieuwe gebieden erbij is dat doel al voor 96% bereikt.

De waarde van beschermende gebieden

WWF’s oceaan-expert Vincent Kneefel is blij met het nieuws: “Beschermde zeegebieden zijn de meest effectieve manier om het leven in zee te beschermen. De riffen in de Koraaldriehoek zijn de meest diverse riffen op aarde en deze moeten we voor onszelf en toekomstige generaties behouden. Gelukkig erkent de Indonesische overheid het belang van deze gebieden en komen er steeds meer beschermde zee gebieden bij. WWF zet zich al tientallen jaren in voor de bescherming van de natuurgebieden in de Koraaldriehoek en de diersoorten die er leven.”

Andere bedreigingen

Jammer genoeg wordt het onderwaterleven door meer dan alleen de niet-duurzame visserij bedreigd. Een andere grote boosdoener is al het plastic afval, dat in de zee terecht komt. Plastic dat naar de bodem zakt landt op het koraal, waardoor het wordt verstikt. Ander plastic wordt opgegeten door vissen, en komt zo via de voedselketen uiteindelijk ook in ons eten terecht.

Wat kan jij doen?

Jij kunt ook helpen om plasticvervuiling tegen te gaan. Vervang plastic voorwerpen voor duurzame alternatieven en kijk waar jij nog kunt minderen met plastics.

WWF wil snel bindende internationale afspraken om de plasticvervuiling te stoppen. Wil jij helpen? Teken dan nu de petitie en deel hem met vrienden en familie. Dank je wel!

TEKEN DE PETITIE

 

Gerelateerde artikelen

Casper Douma

In beeld: Caribische koraalriffen toen en nu

WWF lanceert een online tentoonstelling over de geschiedenis van koralen in het Nederlands Caribisch gebied.
Meer info
©Vincent Kneefel / WWF Nederland

5e massale koraalverbleking op het Great Barrier Reef in 8 jaar

WWF-Australië is zeer bezorgd over de nieuwe massale koraalverbleking op het Groot Barrièrerif. Het is al de 5e sinds 2016.Er is sprake van massale koraalverbleking als door hittestress koralen in een groot gebied verbleken.
Meer info
© Dos Winkel / WWF

Gevaar olieramp Bonaire geweken

Op en rond Bonaire is men opgelucht dat de olieramp die vorige week de kust van Bonaire bereikte, minimale schade heeft veroorzaakt.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).