Alamy
Daphne Willems
Oud-WWF expert Rivierdolfijnen
01 december 2022

Eén van de oudste internationale natuurconventies

Heb je ooit van Ramsar gehoord? Het is een stad in Iran, aan de Kaspische zee, maar het is ook de naam van één van de oudste internationale natuurconventies, de Ramsar Conventie voor wetlands, opgericht in deze stad in 1971.

172 landen zijn hierbij aangesloten en zij komen eens in de drie jaar samen om nieuwe ‘wetland gebieden van internationaal belang’ aan te wijzen, te rapporteren over de bestaande Ramsar-gebieden en te discussiëren hoe hun beheer en bescherming verbeterd kunnen worden.

Vorige week was de 14e Ramsar bijeenkomst in China en ik was deel van het Observatieteam namens WWF. Dit team van ngo’s en andere deskundigen draagt bij met tijd, kennis en financiering, omdat we geloven dat het erg belangrijk is om wereldwijd rivieren, meren, kustzones, koraalriffen, mangrovebossen, moerassen en veengebieden te beschermen. Voor de natuur én voor de mensen die er wonen en werken.

Wetlands en rivierdolfijnen

Als Nederlander voel ik me onderdeel van deze ‘wetland people’. Mijn voorouders leefden in de moerassen, aangepast aan rivieroverstromingen en kustdynamiek. En er is uiteraard een belangrijke verbinding door mijn werk, aangezien ik voor WWF de leider van ons wereldwijde rivierdolfijnen-programma ben. Alle landen waar deze dieren leven, hebben zich aangesloten bij de Ramsar Conventie.

Vanwege het zero-Covid beleid kunnen we China niet inreizen, dus ontmoeten alle niet-Chinezen elkaar in Zwitserland, waar het hoofdkantoor van het Ramsar-Secretariaat staat. Voor mij betekent dat negen dagen joggen in de vroege ochtend langs het meer van Genève, volop politieke onderhandelingen gedurende de dag en tijdens lunch- en dinertijd volgen de inhoudelijke sessies. Het zijn drukke, volle dagen!

Irrawaddydolfijnen (in gevangenschap) WW22729

Resultaten om te vieren

Mijn hoogtepunt is een inhoudelijke sessie over rivierdolfijnen. Door deze te organiseren, herinneren we de 14 rivierdolfijn-landen eraan dat zij (onder de Ramsar Conventie) toegezegd hebben hun rivieren goed te beheren. We verkennen ook wat ze al doen om die belofte waar te maken, inclusief het beschermen van de rivierdolfijn, de tijger van de rivieren. De overheidsvertegenwoordigers van tien landen zijn aanwezig.

We bespreken twee regionale samenwerkingsverbanden, één in Zuid-Amerika en één in Azië, gefocust op rivierdolfijnenbescherming tussen meerdere landen. En we vieren de resultaten van ieder land afzonderlijk, van hun nationale rivierdolfijn-beschermingsprogramma’s tot nieuwe innovaties en concrete resultaten. Bijvoorbeeld in Pakistan, waar het aantal rivierdolfijnen in 20 jaar bijna verdubbeld is!

Door te vieren wat er al gebeurt op landelijke en regionale schaal, zetten we de volgende stap: we willen een wereldwijde politieke afspraak voor rivierdolfijnen. We sluiten de sessie af met een gezamenlijke oproep tot actie: 'the world must come together to conserve river dolphins and their rivers, recognizing Ramsar as an important platform in this challenge'. Hoe dit er concreet uit gaat zien, werken we de komende maanden samen uit.

Compilation Ramsar river dolphin side event 091122_2(2).png

Heeft het zin?

Mijn vrienden vragen me soms: is dit nou de moeite waard? Twee weekenden en een volle werkweek rondlopen in een conferentiecentrum, pratend met overheden, politieke beloften volgend, en nieuwe afspreken? Wat levert dit concreet op voor de natuur?

Eerlijk gezegd, weet ik het niet. Maar ik moet het proberen. Ik probeer elke strategie om de wereld een beetje mooier te maken, of dit nou is via concrete natuurbeschermingsprojecten in het veld, onderzoek, onderwijs of lobbyen: ik denk dat we al deze elementen nodig hebben om echte verandering voor elkaar te krijgen. Samen met de overheden, de veldmedewerkers, de onderzoekers en de mensen die langs de rivieren wonen en werken. En samen met jou. Nu heb je in ieder geval gehoord over Ramsar – bedankt voor het lezen van deze blog!

Daphne Willems
Oud-WWF expert Rivierdolfijnen
Bekijk meer artikelen

Gerelateerde artikelen

naturepl.com / Kevin Schafer / WWF

Droom vervuld: de wereld komt samen voor rivierdolfijnen en hun rivieren

Expert rivierdolfijnen Daphne over een belangrijke verklaring voor de bescherming van rivierdolfijnen, één waar WWF een erg belangrijke rol in heeft gespeeld. Door samenwerking van 11 landen kunnen we de dieren beter beschermen!
Meer info
naturepl.com / Michel Roggo / WWF

Historische verklaring biedt hoop voor bedreigde rivierdolfijnen in de wereld

11 Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen ondertekenden een historische overeenkomst om de zes overlevende soorten rivierdolfijnen voor uitsterven te behoeden.
Meer info
naturepl.com / Doc White / WWF

Wat te doen als je hart breekt?

Expert rivierdolfijnen Daphne vertelt over de verschrikkelijke ramp voor 153 rivierdolfijnen in de Amazone.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).