naturepl.com / Doc White / WWF
Daphne Willems
Oud-WWF expert Rivierdolfijnen
19 oktober 2023

Wat te doen als je hart breekt?

Dit is nog nooit eerder vertoond. Wat een nachtmerrie. In de eerste rapporten staat ‘veel’; daarna lees ik ‘meer dan 100’; vandaag bedraagt het officiële aantal 153 dode rivierdolfijnen. Gekookt in het Tefe-meer in het Braziliaanse Amazonegebied. Dit is de thuisbasis van een grote populatie Amazone-rivierdolfijnen en Tucuxidolfijnen en het gebied bereikte temperaturen van 40 graden Celsius. 

In één week tijd verloor het meer 10% van zijn inwoners. Niet alleen rivierdolfijnen; ook de vispopulatie werd zwaar getroffen – met als gevolg dierenleed en het verlies van een essentiële voedselbron voor de mensen die rond het meer wonen, en voor de dolfijnen.

Ben ik verrast? Dat zou ik niet moeten zijn. In dezelfde weken dat New York, Montreal, Glasgow, Hong Kong en delen van Libië, India en Griekenland onder water staan, worden de Amazonelanden geconfronteerd met ongekende droogte. Dit is niet nieuw, de trend is glashelder. Toch ben ik niet voorbereid op de vreselijke foto’s die mijn inbox en sociale mediakanalen vullen. Het breekt mijn hart.

Emergência Botos (23-09) - Miguel Monteiro (6).jpg
© Miguel Monteiro/ Instituto Mamirauá

Overlevende dolfijnen snel helpen

Ter plaatse werken collega's van verschillende ngo's en kennisinstellingen samen, om de aangespoelde dolfijnenlichamen te bergen en de situatie te onderzoeken. Het grote dilemma: wat te doen met de overlevende dieren? De verwachting is dat de watertemperatuur de komende week nog verder zal stijgen, waardoor het probleem alleen maar groter zal worden.

Maar voordat we de overlevende dolfijnen naar veiliger plaatsen (stromende rivierdelen die koeler blijven) kunnen begeleiden, moeten we weten wat precies de dood van de 153 dolfijnen heeft veroorzaakt. Was het ‘gewoon’ oververhitting, of zijn er meer oorzaken, zoals een onderliggende ziekte? Zodra de resultaten van de gezondheidstests binnen zijn, zal een reddingsplan worden opgesteld. Ik ben de tientallen mensen die zich onvermoeibaar inzetten om deze ramp zo snel mogelijk te boven te komen zeer dankbaar.

Wat staat ons nog te wachten

Van nature ben ik een ras-optimist, maar ik weet dat dit niet zal verdwijnen. Klimaatverandering is blijvend en heeft een impact op zoetwaterecosystemen als op geen ander systeem ter wereld. Op de schaal van het Tefe-meer, op de schaal van het Amazonegebied, en op wereldwijde schaal. Dit soort rampen zullen vaker voorkomen, en we moeten ons daarop voorbereiden. Het beschermen en herstellen van zoetwaterecosystemen is geen luxe hobby voor weldoeners – het is een dringende noodzaak om te helpen ons aan te passen aan de steeds groter wordende gevolgen: zowel voor mensen als voor andere dieren.

Daarom komen volgende week vertegenwoordigers uit 14 landen bijeen in Bogotá, Colombia. Op 24 oktober zullen de Zuid-Amerikaanse en Aziatische regeringen een Mondiale Verklaring voor Rivierdolfijnen ondertekenen, met als doel de soorten en hun rivieren beter te beschermen. Zij zullen daarbij worden ondersteund door vele samenwerkende organisaties en instellingen met kennis, ervaring, geld en invloed.

Dit zal de dode dieren uit het Tefe-meer niet terugbrengen, daar ben ik me pijnlijk van bewust. Maar het zal helpen onze acties op te voeren om herhaling te voorkomen. In deze donkere tijden moeten we elkaar steunen, en samenwerken. Zoals nog nooit eerder vertoond is.

Daphne Willems
Oud-WWF expert Rivierdolfijnen
Bekijk meer artikelen

Gerelateerde artikelen

naturepl.com / Kevin Schafer / WWF

Droom vervuld: de wereld komt samen voor rivierdolfijnen en hun rivieren

Expert rivierdolfijnen Daphne over een belangrijke verklaring voor de bescherming van rivierdolfijnen, één waar WWF een erg belangrijke rol in heeft gespeeld. Door samenwerking van 11 landen kunnen we de dieren beter beschermen!
Meer info
naturepl.com / Michel Roggo / WWF

Historische verklaring biedt hoop voor bedreigde rivierdolfijnen in de wereld

11 Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen ondertekenden een historische overeenkomst om de zes overlevende soorten rivierdolfijnen voor uitsterven te behoeden.
Meer info
Justin Jin / WWF-US

De ‘glimlach van de bruinvis’ herleeft – en doet mijn hart gloeien

Expert rivierdolfijnen Daphne vertelt in haar blog over de Yangtze bruinvis, de enige zoetwaterbruinvis ter wereld.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).