Wat is het RTRS keurmerk?
Het WWF heeft tien jaar geleden geholpen bij het opzetten van RTRS. De organisatie heeft wereldwijde normen ontwikkeld en geïmplementeerd voor de verantwoorde productie, verwerking en handel in soja. Het heeft een certificeringssysteem ontwikkeld en werkt aan de opbouw van een markt voor gecertificeerd verantwoorde soja. Inmiddels zijn er bijna 200 leden toegetreden, waaronder veel grote producenten, handelaren en kopers van soja.
- Verbiedt de omzetting van inheemse bossen en niet-bosgebonden habitats zoals graslanden en wetlands met een hoge beschermingswaarde.
- Eist naleving van de wetgeving, instandhouding en, waar nodig, herstel van de oevervegetatiegebieden.
- Vereist respect voor de eigendomsclaims van de grond.
- Bevordert betere managementpraktijken.
- Zorgt voor eerlijke werkomstandigheden.
Gerelateerde artikelen
Andre Dib / WWF-Brazil
In Brazilië vindt van 4 tot en met 9 augustus een bijzondere Top plaats. Alle acht Amazonelanden schuiven aan voor overleg over het stoppen van ontbossing van het grootste regenwoud ter wereld. De verwachtingen zijn hooggespannen, want het is voor het eerst sinds 2008 dat de Amazonelanden bijeen komen. Directe actie is hard nodig, want op dit moment is al 17% van het woud vernietigd. Volgens WWF is het essentieel dat houtkap en illegale goudwinning zo snel mogelijk (uiterlijk per 2030) worden gestopt en dat 80% beschermd wordt, om een kantelpunt te voorkomen.
Meer info
Day's Edge Productions / WWF-US
Ondanks daling blijft de ontbossing in de Amazone groot
In de eerste vier maanden van 2023 is in het Braziliaanse Amazonegebied 38 procent minder ontbost dan in dezelfde periode vorig jaar. In de savannes van de Cerrado is in dezelfde periode echter 17 procent méér natuur verwoest door ontbossing dan in het jaar daarvoor. Dit blijkt uit gegevens van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). Als je alle ontbossing in Brazilië vanaf augustus 2022 bij elkaar optelt is het de hoogste mate van ontbossing die ooit is geregistreerd.
Meer info
Peter Caton / WWF-UK
Voedselproductie Zuid-Amerika daalt door ontbossing
Helaas weten we inmiddels allemaal dat grootschalige ontbossing een van de belangrijkste oorzaken is van klimaatverandering. Maar wist je dat deze verandering ook aanzienlijke gevolgen heeft voor de voedselproductie? Brazilië is een van de landen die kampt met productiviteitsverlies.
Meer info
Days Edge Productions / WWF-US
Vrijwillige brigades onmisbaar in brandbestrijding
Ieder jaar worden natuurgebieden in Zuid-Amerika getroffen door grootschalige en verwoestende bosbranden. Samen met partnerorganisaties trainde WWF-Brazilië ruim 450 vrijwilligers en werden er 70 brandbrigades opgezet.
Meer info
Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK
Historisch akkoord: EU neemt wet aan tegen ontbossing
Producten die verband houden met ontbossing worden niet meer toegelaten op de Europese markt. Enkele uren geleden werden de onderhandelingen over de wet over ontbossing afgerond en werd een historisch akkoord bereikt! Deze verordening is de eerste ter wereld die wereldwijde ontbossing aanpakt en de Europese voetafdruk op de natuur aanzienlijk zal verminderen. Dit resultaat is een belangrijke overwinning van de campagne #Together4Forests die WWF en ruim 200 andere organisaties twee jaar geleden lanceerden.
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK
Bosgebied groter dan Nederland verwoest onder regering Bolsonaro
De afgelopen vier jaar steeg de ontbossing in de Amazone tot recordhoogte. Tussen augustus 2021 en juli 2022 werd zo’n 11.568 km2 regenwoud verwoest. Ter vergelijking: dat zijn de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht bij elkaar. In totaal ging tijdens de regering Bolsonaro een gebied ter grootte van heel Nederland verloren.
Meer info