Ola Jennersten / WWF
toekomstkunde

Olifant in je achtertuin

Les 8: Toekomstkunde over olifanten en mensen die in hetzelfde gebied leven.

Muggen die ziektes overbrengen, tijgers die vee opeten en olifanten die akkers verwoesten. Dieren kunnen mensen soms flink tot last zijn. In India is een olifant gered nadat hij vast was komen te zitten in een moeras, na verjaagd te zijn uit een stad. Met deze les ontdekken kinderen hoe zulke mens-dier-conflicten ontstaan en wat mogelijke oplossingen zijn.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen leren dat mensen en dieren elkaar soms in de weg zitten. Ze tekenen een stripverhaal waarmee de problemen tussen mensen en olifanten opgelost kunnen worden.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen ontdekken dat mensen en dieren soms last van elkaar hebben. Door een onderzoekje uit te voeren trekken ze hun eigen conclusies over conflicten tussen mensen en olifanten.

Extra Video

Welke records breekt de olifant met zijn giga-lichaam? En waarom wordt de olifant bedreigd? Verrijk je les met deze korte video!

Achtergrondinformatie van WWF

Reddingsplan grootste grensoverschrijdend natuurgebied in Afrika

Door klimaatverandering en menselijk handelen dreigt het unieke natuurgebied Kavango Zambezi in zuidelijk Afrika voorgoed verloren te gaan. African Parks, Peace Parks Foundation en het Wereld Natuur Fonds komen daarom met een reddingsplan om te voorkomen dat dit prachtige gebied verdwijnt.
Meer info

Legale ivoorhandel discussiepunt tijdens CITES

Moet de handel in ivoor weer worden toegestaan? Deze vraag werd de afgelopen dagen behandeld tijdens de bijeenkomst van CITES, het internationale verdrag dat de handel in bedreigde plant- en diersoorten reguleert.
Meer info

Singapore verbiedt ivoorhandel vanaf september 2021

WWF juicht de aankondiging van Singapore om de binnenlandse markt voor ivoor te sluiten toe. Dit is een nieuw hoogtepunt in de reeks maatregelen die het land neemt ten aanzien van illegale handel in wilde dieren. Het verbod biedt geen ruimte voor uitzondering, waarmee het een van ’s werelds strengste maatregelen kan worden.
Meer info

Geplande dam in Zambiaanse Luangwa-rivier gaat niet door

Hoopvol nieuws uit Zambia: de regering heeft de plannen voor een enorme waterkrachtdam in de Luangwa-rivier stopgezet. Dat is goed voor de natuur én voor de mensen die er leven!
Meer info

Hervatting olifantenjacht in Botswana geen goed plan

In Botswana heeft een overheidscommissie het advies gegeven om de jacht op olifanten weer te hervatten. WWF vindt dit geen goed idee, en denkt dat er andere oplossingen zijn voor de overlast die de olifanten veroorzaken.
Meer info

Olifanten krijgen zender in strijd tegen stropers

60 olifanten in Selous, Tanzania, krijgen zenders in de strijd tegen stroperij.
Meer info

Andere Toekomstkunde-lessen

Iedere week verschijnt er een nieuwe les, bekijk het overzicht!