naturepl.com / Konstantin Mikhailov / WWF
23 juli 2020

Hoe pijnboompitten en paddenstoelen de Siberische tijger helpen

In 2010 kreeg een lokale ngo in het uiterste oosten van Rusland een ‘natuurbeschermingsconcessie’, een vergunning om een Koreaanse-pijnboombos duurzaam te beheren. De ngo Sidatun organiseerde de oogst van niet-houtproducten uit het bos zo efficiënt dat het aantal tijgers in het gebied toenam van 4 toen naar 15 nu.

Zo’n ‘natuurbeschermingsconcessie’ was tien jaar geleden iets nieuws en werd bedacht door WWF. Het is een vergunning waarbij lokale gemeenschappen voor een lange tijd, tot wel 49 jaar, waardevolle bossen pachten en bosproducten zoals pijnboompitten, bessen, paddenstoelen, kruiden en andere niet-houtproducten mogen oogsten en verkopen.

Sociale onrust

WWF begon in 2010 het idee van dit soort langdurige vergunningen te onderzoeken op een moment dat het kappen van beschermde bossen in het Russische verre oosten hand over hand toenam en de tijger zijn leefgebied almaar kleiner zag worden. Het verlies van de bossen was slecht voor de natuur en veroorzaakte veel sociale onrust. De illegale houthakkers drongen diep de ongerepte Koreaanse-pijnboombossen binnen inclusief de zones waar lokale mensen kostbare pijnboompitten oogstten. Zij zagen hun inkomen en manier van leven in gevaar komen. Hun protesten leidden tot hevige rellen.

Oplossing voor de lange termijn

Evgeny Lepyoshkin, projectleider Bossen bij WWF in Rusland: “Als zelfs Koreaanse dennen in bossen die beschermd zijn niet meer veilig zijn voor houtkapbedrijven móet je wat bedenken. WWF zag het verpachten van bos voor niet-houtproducten als enige manier om de bossen te behouden. Een pachter zou zorgen voor de bescherming van de dennen die geld in het laatje brengen. En bosbranden en houtkap bestrijden.” Het idee vond weerklank en een aantal pilots ging van start.


Goed voor mens en natuur

Nu, tien jaar later zijn in twee oostelijke provincies 330.000 hectare Koreaanse pijnboombossen verpacht als natuurbeschermingsconcessie. Een van de eersten was die van Melnichnaya in Noord-Primorye.  Sidatun, een collectief van lokale ondernemers, jagers en vissers pacht het bos dat voor tijgers een belangrijke verbinding vormt met andere beschermde gebieden. Er zijn 20 vaste en 300 seizoensgebonden banen ontstaan, het collectief levert brandhout aan dorpelingen en betaalt mee aan het onderhoud van de lokale wegen en de scholen. Er zijn brandweer- en anti-stroperijbrigades gevormd en van materialen voorzien, er is 183 km aan brandgangen aangelegd, het aantal hoefdieren is verdubbeld tot 7000 met als resultaat dat het aantal tijgers is toegenomen van 4 naar 15. Een aansprekend resultaat, goed voor mens en natuur.

Succesvolle bescherming

Het totale aantal Siberische tijgers in Rusland is nu ongeveer 580. Tachtig jaar geleden waren dat er nog maar 40. Dat is gelukt met geprofessionaliseerde anti-stroperijpatrouilles en rangers die illegale houtkap tegengaan, door beschermde gebieden uit te breiden en met elkaar te verbinden en een goede aanpak van mens-tijgerconflicten. En door de vindingrijkheid, vooruitziende blik en liefde voor de natuur van lokale gemeenschappen en natuurbeschermers.

Gerelateerde artikelen

All Department of Forests and Park Services or DoFPS, MoENR Bhutan

Bhutan meldt forse toename van het aantal sneeuwluipaarden

Voor de tweede keer vond in Bhutan een nationale sneeuwluipaardentelling plaats. Uit de data blijkt dat er 134 sneeuwluipaarden leven in het land, tegen 96 bij de eerste telling in 2016. Een toename van bijna 40 procent! Het onderzoek werd in 2022 uitgevoerd door meer dan 70 rangers, besloeg 9000 km2 en maakte gebruik van 310 state-of-the-art wildcamera-sets.
Meer info
DoFPS

Tijgertelling in Bhutan: aantal tijgers met bijna dertig procent gegroeid tot 131

Sinds 2015 is het aantal tijgers in het wild in het koninkrijk Bhutan gestegen tot naar schatting 131. Sinds de eerste officiële tijgertelling in het Himalayaland is dat een stijging van maar liefst 27 procent. Het Wereld Natuur Fonds feliciteert Bhutan, op deze internationale Dag van de Tijger, met hun succesvolle aanpak om tijgers een toekomst te geven.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Rusland verklaart WWF tot ‘ongewenste organisatie’

WWF is diep teleurgesteld over het besluit van de Russische procureur-generaal om de activiteiten van WWF aan te merken als ‘ongewenst op het grondgebied van de Russische Federatie’. Als gevolg hiervan heeft WWF-Rusland (Vsemirnyi Fond Prirody) met onmiddellijke ingang de moeilijke beslissing genomen om niet langer deel uit te maken van het WWF-netwerk. Helaas komt hiermee een einde aan WWF-Rusland's trotse geschiedenis van meer dan 30 jaar natuurbehoud in Rusland.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).