Bas Meelker / WWF
12 april 2018

Meer gras, minder soja: grondgebonden melkveehouderij helpt natuurbescherming

Nederlandse koeien eten over zeven jaar vrijwel geen veevoer met soja en palmpit meer, maar eitwitrijk gras van eigen bodem. Dat is het ambitieuze plan waar het Wereld Natuur Fonds samen met de melkveesector aan heeft gewerkt. Het keert de intensivering van de melkveehouderij in Nederland en helpt direct tegen ontbossing in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië, waar grote stukken regenwoud worden gekapt voor soja- en palmolieplantages. Het plan is een bindend advies voor melkveehouderij.

Het advies is vandaag aangeboden aan de opdrachtgevers: de boerenorganisatie LTO en de koepel van zuivelfabrieken NZO. Zij gaan het advies uitvoeren zodat in 2025 een belangrijke basis voor dat de basis moet leggen voor een toekomstbestendige en duurzame melkveehouderij is geregeld: grondgebondenheid.

Ambitieus én haalbaar

Natasja Oerlemans, hoofd Unit Food bij WWF: “We hebben een spannende tijd achter de rug, want enerzijds moeten er grote stappen worden gezet om echt een positief effect voor natuur te realiseren. Maar anderzijds wil je ook dat een grote groep melkveehouders deze positieve beweging in 2025 kán maken. Daarom hebben we veel tijd besteed aan het analyseren van alle mogelijkheden en de gevolgen daarvan voor de natuur en voor melkveehouders. Uiteindelijk zijn we gekomen tot een ambitieus en haalbaar advies waar we als hele commissie achter staan.”

Winst voor de natuur

Grondgebondenheid betekent dat melkveebedrijven zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn door vooral gras op het eigen bedrijf te produceren of door samenwerking met boeren in de buurt in een straal van 20 kilometer. Alle mest van de koeien wordt zo ook in de buurt gebruikt, waardoor er geen mestoverschot meer is. Doordat koeien meer gras eten, kan de import van eiwitrijk voer van buiten Europa drastisch afnemen.


Afspraken

De afspraak is dat in 2025 twee derde minder soja en palmpitten worden geïmporteerd ten opzichte van 2017 en dat het resterende voer van buiten Nederland wordt gecertificeerd om verdere ontbossing te voorkomen. Het is de bedoeling dat uiterlijk vanaf 2040 helemaal geen voer van buiten Europa wordt geïmporteerd.

Meer gras

Doordat koeien meer gras gaan eten, komt er volgens berekeningen meer dan 100.000 hectare weideland in Nederland bij en wordt er minder snijmais verbouwd. Naast soja en palmpit is maïs namelijk dé grondstof voor veevoer dat veel koeien nu nog krijgen. Gras is goed voor de bodemvruchtbaarheid en de opslag van koolstof. Meer gras biedt ook een goede basis voor weidevogelbeheer en agrarisch natuurbeheer. En op gras worden minder bestrijdingsmiddelen gebruikt dan in maisteelt.

Lees meer over hoe natuur en landbouw samen kunnen gaan en hoe WWF daar aan werkt.

Gerelateerde artikelen

Shutterstock

Boontje komt om zijn loontje

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: boontje komt om zijn loontje
Meer info

Ook in de Emiraten zijn voedselbossen een hot topic

Voor het eerst staan landbouw en voedsel hoog op de agenda op de VN-Klimaattop in Dubai. Daarom is WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans er dit keer ook bij. Op de enige vrije dag van de top nam ze een kijkje bij een landbouwproject van de collega's van Emirates Nature-WWF. Ze doet verslag van haar bezoek in dit blog.
Meer info
Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK

Voedsel en landbouw eindelijk onderdeel van de klimaatafspraken?

In dit blog vertelt WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans over de kansen van voedsel en landbouw. 
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).