Klein & Hubert / WWF
12 maart 2020

Verhaal uit het veld: rangers op zoek naar een verdwenen tijger

Het werk van de parkrangers in het Jilin Huangnihe Natuurreservaat in Noordoost-China is best zwaar werk. Ze ploeteren de hele winter door de dikke sneeuw, om te zoeken naar sporen en uitwerpselen van wilde dieren én om de hoefdieren in het gebied (die soms ook prooidieren voor de tijger zijn) de winter door te helpen door ze bij te voeren. En dan lijkt de hoofdrolspeler van het reservaat opeens spoorloos verdwenen te zijn…

Begin februari woedde de Coronacrisis hevig in China. Desondanks waren de rangers van het Jilin Huangnihe reservaat trouw op hun post voor hun natuurbeschermingswerk. Corona of niet: de natuurbescherming kan niet worden gestopt en het patrouillewerk moet gewoon doorgaan.

Een tijger naast je auto

Op de avond van 5 februari kwam er een alarmerend bericht binnen: een bosarbeider had vanuit zijn auto een wilde amoertijger naast de weg zien liggen. De man was na een lange werkdag in het schemerdonker alleen onderweg en merkte meteen dat het bos stil was. Stiller dan normaal. Bij het horen van een vreemd geluid vertraagde hij zijn snelheid en ontdekte hij tot zijn schrik de tijger op slechts 10 meter afstand van zijn auto…

Telefoonfilmpje

Amoertijgers laten zich normaalgesproken niet snel zien en komen in dit reservaat zelden voor. Zich bewust van het gevaar waarin hij zich bevond, pakte de man voorzichtig zijn telefoon om een video van de tijger te maken. Hij meldde zijn ontdekking meteen aan de rangers van het reservaat.

Sporen van Hu Wa

Shi Xiaojun, hoofd van de natuurbeschermingsafdeling van het reservaat was bezorgd: waarom liet deze tijger zich zo dicht bij de weg zien? Was hij wel in orde? Na een slapeloze nacht trokken Xiaojun en de rangers bij zonsopgang meteen naar de plek waar de tijger gespot was, om de situatie te onderzoeken.

Een filmpje van Hu Wa gemaakt door een cameraval van vorig jaar

Pootafdrukken in de sneeuw

De rangers ontdekten verse tijgerpootafdrukkenin de sneeuw, die ze herkenden aan de grootte en de vorm. Het waren de pootafdrukken van Hu Wa; de enige ‘vaste’ amoertijger in het reservaat. Hu Wa woont sinds zijn tweede levensjaar in het reservaat en wordt er al 5 jaar beschermd door de rangers van Jilin Huangnihe. Aan zijn abnormale looproute te zien had de tijger inderdaad in de buurt van de weg rondgezworven en was hij waarschijnlijk bang geweest, al werd er geen bloed gevonden. Toen de rangers het spoor kwijtraakten vreesden ze het ergste. Ze moesten weten of de tijger veilig was en of hij het reservaat niet had verlaten.

Tien uur zoeken, maar geen tijger

Het team controleerde de favoriete plekken en looproutes van Hu Wa. Op geen van de paden, rotsen en andere gebieden vonden ze nieuwe sporen. Na meer dan tien uur ploeteren door de sneeuw werd het donker en zat er voor de rangers niets anders op dan terug te keren en de nacht af te wachten.


En toen…

De volgende dag ging de zoektocht naar Hu Wa door. Na een ochtend zonder resultaat veranderden de rangers hun tactiek en besloten ze de omgeving van enkele bosboerderijen te controleren. Bij de eerste boerderij vonden ze sporen en ontlasting van Hu Wa van vóór 5 februari. En eindelijk, aan het einde van de dag, vonden de rangers verse voetafdrukken van de tijger, met een normale looproute.

De opluchting onder de rangers was enorm. Hu Wa liep dus nog steeds rond en had voldoende voedsel: hij had het reservaat niet verlaten. Het uitlezen van de datakaart van een camera-val bevestigde dat nog eens, met heldere beelden van de krachtige tijger.

Op zoek naar de tijger

Gerelateerde artikelen

Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
Suyash Keshari / WWF-International

Terugblik op het Jaar van de Tijger 2022

Het Jaar van de Tijger is voorbij en het Jaar van het Konijn is alweer een paar weken oud. Als tijgerbeschermers kijken we terug op een drukke periode. Spannende vraag dit jaar was: hebben we het doel wat we in het vorige Tijgerjaar (2010) gesteld hebben, TX2, twee keer zoveel tijgers in 2022, behaald of niet?
Meer info

Populatie Mongoolse saiga’s neemt toe tot bijna 14.000

De Mongoolse saiga-antilope is een ernstig bedreigde diersoort, die alleen in Mongolië voorkomt. Bij de laatste telling in november 2022 was het aantal fors gegroeid, tot bijna 14.000.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).