Michel Gunther / WWF
15 juni 2022

Nieuwe app helpt ernstig bedreigde karetschildpadden te beschermen 

Een nieuwe app – genaamd SEE Shell – moet de illegale handel in schildpadproducten tegengaan en zo de ernstig bedreigde karetschildpad beter beschermen. De app kan met artificial intelligence en beeldherkenning bepalen of een product gemaakt is van het schild van een karetschildpad, en met succes: de applicatie is voor maar liefst 94 procent nauwkeurig.

Het prachtige schild van de met uitsterven bedreigde karetschildpad wordt al eeuwenlang gebruikt voor het maken van sieraden en souvenirs. In honderd jaar tijd werden miljoenen karetschildpadden gedood voor hun schild, nu leven er nog zo’n 15.000 tot 25.000 vrouwelijke karetschildpadden in het wild. De app SEE Shell kan een grote rol spelen in het beschermen van deze bijzondere dieren. 
 

Souvenir kopen? Gebruik de app

De app is voor iedereen te gebruiken. Toeristen kunnen checken of hun souvenirs gemaakt zijn van echte schildpadden, wetshandhavers en rangers zullen de app gebruiken om illegale handel te identificeren en bestrijden. “Dat de app echt van namaak kan onderscheiden is een belangrijke innovatie”, vertelt Nathalie Houtman, oceanenexpert bij WWF. “Het is ontzettend moeilijk om deze producten uit elkaar te houden, waardoor winkeliers en toeristen onbewust bijdragen aan de illegale handel.” 

Door een foto van het product te uploaden, kan de SEE Shell-app met 94 procent zekerheid aangeven of het gemaakt is van echte karetschildpad of ander materiaal zoals bot, zeeschelp of kokosnootschaal. SEE Shell maakt gebruik van deep learning-technologie die foto’s van gebruikers vergelijkt met een databank met ruim 4.000 echte en namaak-schildpadproducten. Hoe meer beelden worden gemaakt, hoe duidelijker de omvang en locaties van de illegale handel worden. Aan de hand van de gegevens uit de app – ontwikkeld door SEE Turtles en ondersteund door WWF - kan worden bepaald waar handhaving en bescherming het hardst nodig zijn. Zo draagt de app bij aan de bescherming van karetschildpadden. Download de app hier.

Gerelateerde artikelen

Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic

De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigd. Dat is de alarmerende conclusie van het nieuwe rapport: 'Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems' van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).