13 oktober 2020

 

Albanese premier Rama: de Vjosa-rivier blijft vrij van dammen in Albanië

 
 
 
 
 
 
 

Goed nieuws! De premier en president van Albanië zijn voorstander van de oprichting van het Vjosa National Park. De rivier en de natuur in het gebied zouden niet vernietigd moeten worden, daarom heeft het ministerie van milieu officieel geweigerd een vergunning te verlenen voor waterkrachtprojecten in de benedenloop van de Vjosa-rivier.

Het nieuws is goed ontvangen door maatschappelijke organisaties, internationaal en nationaal, die actief betrokken zijn geweest bij de Vjosa-zaak,. Het schept een precedent in het land, waar besluiten om een ​​waterkrachtproject stop te zetten op basis van een negatieve milieueffectrapportage niet zo vaak voorkomen.

"Dit is een prachtig resultaat van onze jarenlange campagne voor het behoud van deze prachtige rivier. Maar we moeten alert blijven en controleren of deze afspraak wordt nageleefd. We zien vaker dat mooie woorden worden uitgesproken, maar dat bedrijven toch vrij spel krijgen." Zei Oskar van WWF-NL.

Dat waakzaamheid geboden is, is al eens eerder bewezen. De rechtbank in Albanië besloot twee jaar geleden om alle bouwwerkzaamheden aan een waterkrachtcentrale in Valbona stop te zetten. Maar het werk ging toch door, zonder rekening te houden met het besluit. De situatie ligt gevoelig en WWF en andere natuur- en maatschappelijk organisaties blijven de uitvoering van deze  rechterlijke en regeringsbeslissingen eisen. De volgende stap: een permanent verbod op de bouw van waterkrachtcentrales, in zowel Vjosa- als Valbona. 

Gerelateerde artikelen

Gaat het snel genoeg?

We zijn al te laat om klimaatverandering helemaal te voorkomen. We moeten ons en ons landschap er op aanpassen. Een complexe zaak die nu om keuzes vraagt.
Meer info

Rotterdamse onderwaternatuur gedijt bij meer aandacht

In Rotterdam kan nog veel meer worden gedaan om de natuur onder water een boost te geven, zo blijkt uit een nieuwe studie in opdracht van de gemeente Rotterdam, Rijkswaterstaat, WWF en ARK Natuurontwikkeling. Doordat de Nieuwe Maas en de zee elkaar ontmoeten in deze havenstad, is Rotterdam een essentieel gebied voor trekvissen zoals de zalm, schelpdieren en bijzondere waterplanten. Met een keur aan soms kleine maatregelen kunnen we deze soorten nog meer de ruimte geven.
Meer info

Schone bagger beter benutten

Veel zand en slib verdwijnt na baggeren uit de Rijn-Maasmonding in zee of in depots. Om het gebaggerde zand en slib zo lang mogelijk in het natuurlijke systeem van de Rijn-Maasmonding vast te houden, heeft een aantal belangrijke spelers op dit gebied de krachten gebundeld in het initiatief Proeftuin Sediment Rijnmond. Een efficiëntere toepassing van gebaggerd zand of slib komt het milieu en de veiligheid van de delta ten goede.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).