13 oktober 2020

 

Albanese premier Rama: de Vjosa-rivier blijft vrij van dammen in Albanië

 
 
 
 
 
 
 

Goed nieuws! De premier en president van Albanië zijn voorstander van de oprichting van het Vjosa National Park. De rivier en de natuur in het gebied zouden niet vernietigd moeten worden, daarom heeft het ministerie van milieu officieel geweigerd een vergunning te verlenen voor waterkrachtprojecten in de benedenloop van de Vjosa-rivier.

Het nieuws is goed ontvangen door maatschappelijke organisaties, internationaal en nationaal, die actief betrokken zijn geweest bij de Vjosa-zaak,. Het schept een precedent in het land, waar besluiten om een ​​waterkrachtproject stop te zetten op basis van een negatieve milieueffectrapportage niet zo vaak voorkomen.

"Dit is een prachtig resultaat van onze jarenlange campagne voor het behoud van deze prachtige rivier. Maar we moeten alert blijven en controleren of deze afspraak wordt nageleefd. We zien vaker dat mooie woorden worden uitgesproken, maar dat bedrijven toch vrij spel krijgen." Zei Oskar van WWF-NL.

Dat waakzaamheid geboden is, is al eens eerder bewezen. De rechtbank in Albanië besloot twee jaar geleden om alle bouwwerkzaamheden aan een waterkrachtcentrale in Valbona stop te zetten. Maar het werk ging toch door, zonder rekening te houden met het besluit. De situatie ligt gevoelig en WWF en andere natuur- en maatschappelijk organisaties blijven de uitvoering van deze  rechterlijke en regeringsbeslissingen eisen. De volgende stap: een permanent verbod op de bouw van waterkrachtcentrales, in zowel Vjosa- als Valbona. 

Gerelateerde artikelen

Brent Stirton / Getty Images

Meer dan 260.000 kilometer vrij stromende rivieren in gevaar door waterkrachtcentrales

Een nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Global Sustainability stelt voor het eerst vast dat meer dan 260.000 kilometer vrij stromende rivieren gevaar lopen door de plannen voor nieuwe waterkrachtcentrales. Iconische rivieren zoals de Amazone, Congo en Salween worden opgeknipt door deze ontwikkelingen.
Meer info
Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Maak véél meer ruimte voor het water met natuurontwikkeling, dat verdient zich dubbel en dwars terug!

Klimaatverandering met hevigere regenbuien, hogere afvoeren in de rivieren en stijgende zeespiegel. We zagen vorige week de gevolgen hiervan in Nederland, Duitsland en België. Nederland wapent zich ook wel tegen deze toenemende dreigingen. Maar doen we dat wel genoeg?
Meer info
Maico van Barneveld - DeFotoblogger.nl

Maak natuur bondgenoot

Deze week schreef demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer dat wat haar betreft ‘ruimtelijke kwaliteit’ en de ‘wateropgave’ meer met elkaar verbonden moeten worden. Dit signaal komt wat mij betreft geen dag te vroeg.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.