Jaren 80

De geschiedenis van WWF: wat hebben we gedaan in de periode van 1980 t/m 1989?

Man zit voor een kast vol opgezette dieren

1983 TRAFFIC Nederland

Het internationale onderzoeksbureau TRAFFIC, een organisatie die de ontwikkelingen in de internationale handel van planten en dieren en producten daarvan volgt en analyseert, krijgt een Nederlandse afdeling.

TRAFFIC Nederland betrekt met financiële steun van het Wereld Natuur Fonds een kantoor in Zeist.

Foto: Opslag op Schiphol van door de douane in beslag genomen spullen.

1984 Dian Fossey

Op veel plaatsen in de wereld worden apen ernstig bedreigd. Tien soorten lopen zelfs gevaar uit te sterven. Het Wereld Natuur Fonds start de actie ‘Red de apen wereldwijd’. Voor elke gift van f 50,- of meer ontvangt de gever het boek ‘Gorilla’s in de mist’ van Dian Fossey, een Amerikaanse antropologe die zich al jaren inzet voor het lot van de berggorilla’s in Afrika. Het eerste exemplaar van haar boek overhandigt zij op 7 november 1984 aan prins Bernhard. De actie brengt f 750.000,- op voor diverse apenprojecten.

Twee exemplaren van het boek Gorilla's in de Mist WWF / Marnix van de Veen
Bus WWF

1986 Panda Natuurbus

Vanaf september 1986 rijdt de Panda Natuurbus door Nederland. De bus, een mobiele belevingstentoonstelling met veel ‘doe-elementen’, bezoekt basisscholen in heel Nederland om kinderen op speelse wijze te laten zien hoe belangrijk natuur is en wat die natuur nodig heeft om voor de toekomst bewaard te blijven.

Enkele jaren later wordt de bus vervangen door een trekker met een oplegger, die tot 1998 in gebruik zal blijven.

De voorkant van de NCRV-gids over een kwart eeuw Wereld Natuur Fonds

1987 Kies voor de Natuur

In 1987 ervaart het Wereld Natuur Fonds de kracht van het medium televisie. In oktober besteedt Ivo Niehe in het programma ‘Kies voor de Natuur’ uitgebreid aandacht aan het natuurbeschermingswerk van de organisatie.

Bijna 100.000 mensen melden zich aan als donateur, waarmee het aantal donateurs groeit van 130.000 naar 225.000.

Een grote bijdrage aan dit resultaat levert André van Duin. Zijn (eerder in Burgers’ Dierenpark opgenomen) interview met prins Bernhard die de jonge orang-oetan Sabine de fles geeft, maakt veel los bij tv-kijkend Nederland.

Prins Bernard schut een man de hand

1989 Wereldwijd Ivoorverbod

Het aantal Afrikaanse olifanten vermindert in de jaren tachtig razendsnel door grootschalige stroperij. Na een dringende oproep van het internationale Wereld Natuur Fonds nemen in oktober de honderd landen die een verdrag hebben getekend waarin de internationale handel in bedreigde dieren en planten is geregeld, een historische beslissing: de handel in ivoor wordt wereldwijd verboden.

Prins Bernhard levert een grote bijdrage aan die beslissing door een reis te maken langs zes Afrikaanse landen waar het stroperijprobleem het grootst is. Op de leiders van de landen doet hij een dringend beroep vóór het verbod te stemmen. Een van de leiders die hij bezoekt, is Kenneth Kaunda van Zambia.

Lees verder

Jaren 70
Jaren 70
Jaren 90
Jaren 90
Santiago Cabral

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!