Shutterstock
06 mei 2019

Verontrustend rapport over natuurverlies

 
 
 

 

Een zeer verontrustend rapport over het wereldwijde natuurverlies werd vandaag gepresenteerd door de VN-commissie IPBES (het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten). Duizenden wetenschappers hebben in het rapport de laatste stand van de biodiversiteit in kaart gebracht en adviseren welke keuzes de mens moet maken om het tij te keren.

 

Wake-up call

Directeur van het Wereld Natuur Fonds, Kirsten Schuijt: "Dit rapport is een ongekende wake up-call van wetenschappers: we verliezen natuur op een schaal en met een snelheid die we niet eerder hebben meegemaakt. Er worden meer plant- en diersoorten met uitsterven bedreigd dan ooit in de menselijke geschiedenis.

Dit heeft direct invloed op ons welzijn. Wij zijn afhankelijk van wat de natuur ons levert: voedsel, schoon water, schone lucht en een ongelooflijk verscheidenheid aan leven die onmisbaar is voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van medicijnen. Hoe lang kunnen we de natuur blijven verzwakken, voordat ecosystemen instorten?"

Gezamelijke actie

"Het is nu tijd om wereldwijd in actie te komen en gezamenlijk een vuist maken. Het Wereld Natuur Fonds roept op tot een wereldwijde deal voor biodiversiteit, vergelijkbaar met het klimaatakkoord. Een internationaal akkoord en concrete acties zijn nodig om het biodiversiteitsverlies te stoppen en te werken aan herstel van natuur.

Volgend jaar is hét moment om dat voor elkaar te krijgen. In 2020 worden het klimaatakkoord van Parijs, de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties (SDG's) en internationale afspraken over biodiversiteit herzien. Een deal met concrete afspraken over biodiversiteit is begin van een duurzame toekomst."

Het rapport

De bevindingen van het IPBES-rapport komen overeen met het WWF Living Planet Report dat het Wereld Natuur Fonds (WWF) in oktober 2018 publiceerde. Daarin staat dat de gemeten populaties gewervelde dieren sinds 1970 wereldwijd gemiddeld 60 procent kleiner zijn geworden. Dit verlies wordt vooral veroorzaakt door vernietiging van leefgebied als gevolg van onder meer niet-duurzame landbouw en overexploitatie, zoals overbevissing. Het ombuigen van de trend is nog mogelijk als natuur uitgangspunt wordt voor ons handelen.

Lees hier meer over het rapport (Engelstalig).

Gerelateerde artikelen

Mangrove Adoption Program

Meer natuur in strijd tegen klimaatverandering

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP29 in Azerbeidzjan en vertelt over haar ervaringen.
Meer info

Living Planet Report WWF 2024: populatiegrootte wilde dieren wereldwijd daalt in 50 jaar gemiddeld met 73%

populatiegrootte wilde dieren wereldwijd daalt in 50 jaar gemiddeld met 73%.
Meer info
naturepl.com / Doug Allan / WWF

Op zoek naar ijswalvissen in het Noordpoolgebied

WWF-medewerker Gert vertelt over het Arctic Blue Corridors rapport: een mijlpaal voor een goed beheer van het Noordpoolgebied.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).