Shutterstock
14 oktober 2019

Stikstofplannen Kabinet niet toereikend voor natuurherstel

Nieuwe studie toont aan dat naast een gerichte aanpak bij natuurgebieden, ook landelijke maatregelen nodig zijn. Alleen een gebiedsgerichte, lokale aanpak, zoals voorgesteld in de Kabinetsbrief Stikstof, is onvoldoende om stikstofdepositie in natuurgebieden zodanig terug te dringen dat natuur in Nederland kan herstellen. Een groot deel van de stikstofdepositie op stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden wordt veroorzaakt door bronnen waar lokaal geen invloed op uit te oefenen is. Er zijn daarom ook landelijke maatregelen nodig om stikstofemissies van de landbouw en andere sectoren, zoals verkeer en industrie, te verminderen.

Dit blijkt uit een studie van Wageningen Environmental Research, in opdracht van het Wereld Natuur Fonds. De stikstofemissies uit de landbouw leveren gemiddeld genomen de grootste bijdrage (ruim 40%) aan de stikstofdepositie op de stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. Het volledig sluiten van de Nederlandse markt voor zowel import van veevoer als export van mest kan leiden tot een forse reductie in de ammoniakemissie uit de veehouderij.

Sluiten kringloop

Dit draagt bij aan kringlooplandbouw die minister Schouten van Landbouw nastreeft, waarbij vee wordt gevoerd met nationaal geteeld veevoer en reststromen uit bijvoorbeeld de levensmiddelenindustrie. Het zoveel mogelijk sluiten van kringlopen heeft naast reductie in ammoniak ook andere positieve effecten, zoals reductie van broeikasgassen, verbetering waterkwaliteit, vermindering van geuroverlast en fijnstof en daardoor verkleining van de gezondheidsrisico’s. Het kan ook mogelijkheden bieden voor meer natuur, waterberging, klimaatbossen en duurzame energie opwekking, schrijven de onderzoekers.

De onderzoekers hebben ook berekend of technische maatregelen, zoals aanpassingen aan stallen een bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van de stikstofuitstoot. Zij concluderen dat milieutechnische verbeteringen kunnen leiden tot 50% reductie van de ammoniakuitstoot uit stallen. Maar ook dat hiervoor bij driekwart van de melkveehouders forse investeringen nodig zijn, terwijl de effectiviteit van de maatregelen niet altijd duidelijk is. Technische maatregelen leveren bovendien geen meerwaarde op voor biodiversiteit en het is onduidelijk of er positieve effecten zijn op andere opgaven zoals waterkwaliteit, landschap en klimaat.

Overheid aan zet

“Dit onderzoek geeft een duidelijke invulling aan wat er in de landbouw nodig is om substantieel bij te dragen aan de vermindering van de stikstofuitstoot en voor herstel van natuur. Dit vergt enorme inspanningen van de sector. Bijvoorbeeld om invulling te geven aan kringlooplandbouw door te stoppen met de import van veevoer zoals soja. De overheid moet nu de benodigde middelen beschikbaar stellen, zodat boeren deze omslag naar kringlooplandbouw kunnen maken en daar ook een goede boterham aan kunnen verdienen”, aldus Natasja Oerlemans, Hoofd Voedsel & Landbouw bij het Wereld Natuur Fonds.

Lees hier het rapport.

Gerelateerde artikelen

Sam Hobson / WWF-UK

Het COP-mechanisme: succes vieren en verlies nemen

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP28 in Dubai en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
Bildagentur Zoonar GmbH / WWF-Netherlands

Europese wet voor natuurherstel dichterbij

Na intensieve onderhandelingen tussen het Europees Parlement, de Commissie en de Raad is er een definitieve wettekst voor de Natuurherstelwet. Het resultaat is een politiek akkoord tussen de drie instellingen over de Europese wet die het verlies aan natuur en biodiversiteit een halt toe moet roepen.
Meer info
Karsten Reiniers / ARK Rewilding Nederland

Oproep: "Zet natuur centraal voor een veiliger en toekomstbestendiger Nederland"

Een coalitie van 13 partijen waaronder de ANWB, het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL), De Jonge Klimaatbeweging, Scouting Nederland en Natuurmonumenten doet vandaag een dringende oproep aan de politiek om meer natuur en ruimte voor recreatie leidend te laten zijn bij de langetermijnplanning van het gebied van Rijn, IJssel, Waal en Maas. Op een symbolische plek, in Nijmegen aan de Waal, presenteert de coalitie het 'Manifest Ruimte voor Levende Rivieren'.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).