Ri4daagse
25 augustus 2018

Rivierhout verrijkt leven in Nijmeegse Spiegelwaal

Rijkswaterstaat, ARK Natuurontwikkeling, Wereld Natuur Fonds (WWF) en gemeente Nijmegen hebben vandaag acht dode eikenbomen in de nevengeul bij Nijmegen geplaatst. Dood hout hoort van nature thuis in de Nederlandse rivieren. Op en rond dit hout vinden diverse soorten insecten en vissen hun leefgebied. Het plaatsen van dit zogenaamde ‘rivierhout’ is een belangrijke schakel in de voedselketen en verbetert de waterkwaliteit.

 

 

Bomen horen in een rivier thuis

“Bij het graven van de Spiegelwaal is een aantal duizenden jaren oude bomen gevonden. Die illustreren mooi dat bomen in een rivier thuishoren. Één van die oude bomen wordt verankerd op het eilandje en is bij gemiddelde waterstanden zichtbaar. In de oeverzone verankeren we 15 gerooide bomen, maar die liggen wat dieper, zodat ze een mooi leefgebied vormen voor vissen en kleine waterbeestjes. Daarmee versterken we de ecologische kwaliteit van de Spiegelwaal. Verankeren is belangrijk want we willen niet dat er bij hoogwater bomen op drift gaan en de scheepvaart hinderen”, zegt directeur Netwerkontwikkeling Jos van Hees van Rijkswaterstaat.

Biodiversiteit

Wethouder Tiemens van de gemeente Nijmegen vult aan dat de gemeente het idee van rivierhout met enthousiasme ondersteunt. “De afgelopen jaren is met de dijkteruglegging veel geïnvesteerd in waterveiligheid. Het rivierhout draagt bij aan de biodiversiteit. De nevengeul vormt ook de verbindende schakel tussen de Natura 2000 gebieden langs de Waal, die tot op Nijmeegs grondgebied reiken.”

Herstel naar een rijker landschap

Voor ARK Natuurontwikkeling en WWF is de plaatsing van rivierhout een essentiële stap in het herstel van riviernatuur, waarmee bovendien de natuur dichterbij de stad wordt gebracht. De Spiegelwaal gaat nu nog meer leven. “Dit is een fraaie stap naar een meer natuurlijke riviersysteem, waarin natuurlijke processen zoals het omvallen van dode bomen in nevengeulen een plek krijgen. Zo krijgen we een rijker landschap voor mens en natuur”, zegt zoetwateradviseur Michiel van den Bergh van WWF.

Dode bomen als verbindende schakel

Het rivierhout staat aan de basis van de voedselketen van het leven in de rivier. Een dode boom in het water is het leefgebied van kokerjuffers, sponzen en insectenlarven. Vissen zetten hun eitjes af op het hout. Wortels en kroon bieden volop schuilmogelijkheden én voedsel voor jonge vis en door afbuiging van de stroming bij de stam, ontstaat er variatie in de bodem waar bodemlevende algen kunnen leven. Takken die boven water uitsteken vormen bovendien een rust- en uitkijkplek voor vogels en insecten. De terugkeer van rivierhout vormt een essentiële schakel voor herstel van leven in de rivier en draagt bij aan de natuurbeleving van sportvisser, duiker, snorkelaar en vogelaar.

Jeroen Helmer

Gerelateerde artikelen

SEPA

Nieuw recordaantal verouderde dammen verwijderd in Europa

Hier plaats je een kort introductietekstje. Dit wordt getoond in de interne zoekmachine en in het verzamelmenu (waar alle nieuwsberichten verzameld staan).
Meer info
Interholco

Meer gorilla's, luipaarden en olifanten in tropische bossen met FSC-certificering

Hier plaats je een kort introductietekstje. Dit wordt getoond in de interne zoekmachine en in het verzamelmenu (waar alle nieuwsberichten verzameld staan).
Meer info
©Vincent Kneefel / WWF Nederland

5e massale koraalverbleking op het Great Barrier Reef in 8 jaar

WWF-Australië is zeer bezorgd over de nieuwe massale koraalverbleking op het Groot Barrièrerif. Het is al de 5e sinds 2016.Er is sprake van massale koraalverbleking als door hittestress koralen in een groot gebied verbleken.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).