Global Warming Images / WWF
03 maart 2017

Nieuw winters dieptepunt voor zeeijs op de Noordpool

 
 
 
 

Het oppervlakte zeeijs op de Noordpool heeft voor de derde achtereenvolgende winter een recordminimum bereikt. Dat heeft het National Snow and Ice Data Centre in de Verenigde Staten vandaag bekend gemaakt.

Het zeeijs op de Noordpool bereikt aan het begin van de lente de grootste oppervlakte, voordat het weer begint te smelten. Door de snelle opwarming van het gebied neemt die winteromvang echter sterk af. Het jaarlijkse zeeijsmaximum op de Noordpool slinkt met gemiddeld 3 procent per decennium, sinds 38 jaar geleden met satellietmetingen is begonnen. Vorige negatieve ‘lenterecords’ dateren van 2016, 2015, 2011 en 2006.

Triest record

“Dit is opnieuw een triest record op de Noordpool’’, zegt Noordpooldeskundige Gert Polet van het Wereld Natuur Fonds. ,,Het is zeer zorgelijk dat het zeeijs niet alleen in de zomer, maar ook in de winter sterk verminderd. Afgelopen winter was het een paar keer uitzonderlijk warm. De ijsaangroei is daardoor sterk achtergebleven. We maken ons grote zorgen over de toekomst van unieke Arctische natuur. IJsberen moeten aan het begin van de lente via zeeijs land kunnen bereiken om hun jongen te baren. En ook zeehonden, walrussen en de narwal zijn afhankelijk van zeeijs voor hun voedsel en het grootbrengen van hun jongen.”


Recent onderzoek wijst uit dat de helft tot 70 procent van het zeeijs dat smelt op de Noordpool wordt veroorzaakt door de opwarming van de aarde, en dus door menselijk handelen. Polet: ,,Het verdwijnen van zeeijs heeft niet alleen gevolgen voor de unieke natuur en de lokale bevolking. Door het smelten van poolijs verzwakt ook de air conditioner op aarde. De wereldwijde opwarming dreigt daardoor in een nog hogere versnelling te raken. Klimaatverandering is een feit. We kunnen nog ingrijpen om de schade te beperken. Maar dan moeten de internationale klimaatafspraken versneld en op grotere schaal worden uitgevoerd.”

Gerelateerde artikelen

naturepl.com / Doug Allan / WWF

Op zoek naar ijswalvissen in het Noordpoolgebied

WWF-medewerker Gert vertelt over het Arctic Blue Corridors rapport: een mijlpaal voor een goed beheer van het Noordpoolgebied.
Meer info
James Morgan / WWF-UK

Werk aan de winkel in Groenland

WWF-medewerker Gert vertelt over de samenwerking met collega's in Groenland.
Meer info
Global Warming Images / WWF

De Noordpool: een nieuwe zonbestemming?

Een blauwe lucht, een stralende zon, en een thermometer die 35 graden aangeeft. Iedereen in Nederland zoekt verkoeling en zucht onder de hitte. En dan is het pas maart! Het klinkt surrealistisch, maar dit is precies wat er in het Noordpoolgebied gebeurt. Het gebied zou langzaam moeten ontwaken uit de winterperiode nu de dagen langer worden. In plaats daarvan kampt deze koude, witte wereld met een hittegolf waardoor de temperaturen 30 graden hoger liggen dan normaal. Wat is er aan de hand?
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).