Henry Maillet & Jeffrey Wong/WWF-Paraguay
02 oktober 2020

Kanoën voor de rivier

De Paraguay-rivier. Een van de oudste en machtigste waterwegen van Zuid-Amerika. Met langs de oevers veel rijke natuur en cultuur. Ook is het een van de laatste rivieren van het continent die vrij kan stromen, dus zonder dammen of andere obstakels. Dat moet zo blijven!

Om daar aandacht voor te vragen zijn twee jonge avonturiers, Henry Millet en Jeffrey Wong, in oktober 2019 gestart met een kanotocht over de 1300 kilometer lange rivier. Tijdens hun project ‘Rostros del Río’ (gezichten van de rivier) meerden ze aan bij dorpjes langs de oevers, waar ze verhalen van lokale bewoners ophaalden. Van de Yshir inheemse bevolking in de Pantanal tot de metropool Asunción, overal waar ze langskwamen legden ze de rijke natuur en cultuur vast in tekst en beeld.

 

 

Weer voorspellen steeds moeilijker

En niet alleen dat. Met speciale interviews hebben de kanoërs in kaart gebracht wat de gevolgen zijn van klimaatverandering voor de bewoners langs de Paraguay-rivier. De belangrijkste conclusies zijn dat lokale gemeenschappen veel last hebben van oplopende temperaturen, seizoenen die verschuiven en de wisselende hoeveelheid regen die er valt. Een geïnterviewde student vertelde bijvoorbeeld dat het voor zijn dorpsgenoten steeds moeilijker wordt om het weer te voorspellen zoals hun voorouders dat altijd deden. Ook gaven de geïnterviewden aan dat er vanwege de toenemende hitte en bosbranden steeds meer gezondheidsproblemen zijn.

 

 

Jaarlijkse overstromingen

Henry en Jeffrey willen met hun verhalen de noodzaak van het beschermen van de Paraguay-rivier laten zien, voor alles en iedereen die daarvan afhankelijk is. Want dat is nodig. De afgelopen 50 jaar is het gebied rondom en het leven in de rivier behoorlijk veranderd en aangetast door onder andere ontbossing, erosie en watervervuiling. In de Pantanal bijvoorbeeld wordt nu maar liefst 25% van de toch al kwetsbare inheemse bevolking jaarlijks blootgesteld aan overstromingen van de rivier.

 

Impact van klimaatverandering

De opgehaalde informatie wordt gebruikt door het onderzoeksplatform Climate Crowd van WWF, dat samen met een netwerk van partners data verzamelt over hoe klimaatverandering impact heeft op mens en natuur. Ook steunt Climate Crowd projecten die lokale gemeenschappen helpen om met al die veranderingen om te gaan. Samen met WWF-Paraguay heeft het SRJS-programma bijgedragen aan de tocht van de kanoërs en de dataverzameling voor Climate Crowd.

Gerelateerde artikelen

Gustavo Ybarra / WWF

5 years of Shared Resources, Joint Solutions

When SRJS started more than 5 years ago, times were different. The Sustainable Development Goals were just being adopted. The Paris Climate Agreement had not yet been reached. When this came into force in 2016, it generated an enormous boost for climate change adaptation and mitigation by businesses and governments.
Meer info
Andy Isaacson / WWF-US

Securing rights in landscapes

Human rights and nature conservation are intertwined. People’s right to have an healthy environment and to breath clean air for example, cannot be secured without nature being protected.
Meer info
Bale Juroeng

Female leadership: stories of change

Sometimes life offers you the chance to meet individuals who push boundaries that have been stuck for ages - individuals who create a crack in those rigid walls.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.