WWF / Brian J. Skerry
21 november 2018

Illegale visserij blauwvintonijn niet voorbij

 

De dagenlange onderhandelingen tussen de EU en de 50 landen die samen de ICCAT (Internationale Commissie voor het behoud van Atlantische tonijn) vormen, zijn helaas op niets uitgelopen. Geen van de belangrijke maatregelen om de illegale handel in blauwvintonijn en de overbevissing op tropische tonijn te stoppen, zijn aangenomen. Maatregelen die juist zo hard nodig zijn om deze veelal bedreigde vissoort te beschermen.

 

Naast de teleurstellende uitkomst waarin de nodige maatregelen om tonijn te beschermen niet zijn genomen, is ook een strenger verbod op het ontvinnen van haaien geblokkeerd. WWF is zwaar teleurgesteld en veroordeelt de onverantwoordelijke beslissingen gemaakt door ICCAT. De vangsten van tonijn gaan gewoon door, ten koste van de tonijnpopulaties met alleen maar voordelen voor particulieren en zelfs ook voor criminelen. Een heel verkeerd signaal!

Vrijheid voor criminele netwerken

Allesandro Buzzi, tonijnexpert bij het Mediterrane kantoor van WWF: ‘’Het falen van de ICCAT-partijen om een eensgezinde en krachtige reactie te geven op de criminele en niet-duurzame tonijnvisserij is betreurenswaardig. Dit resultaat zal visserijbedrijven de vrijheid geven grote hoeveelheden tonijn te blijven smokkelen en criminele netwerken te blijven voeden.”
 

Urgentie aanpak overbevissing

Vorige maand werd nog bekend dat de illegale handel in blauwvintonijn 12 miljoen euro waard is en de inkomsten van de legale vissers bedreigt . Het ging hier om de handel van blauwvintonijn gevangen in Italië en Malta. Deze illegale handel vormt een enorme bedreiging voor de tonijn en voor de duurzame visserij. WWF dringt er bij ICCAT op aan om op de volgende bijeenkomst, in november 2019, overeenstemming te bereiken over wetenschappelijk onderbouwde maatregelen om de bedreigde vissen te behouden. Tot die tijd moedigen we de EU en andere visserijlanden aan om vrijwillig maatregelen te nemen om de overbevissing met spoed aan te pakken.

Gerelateerde artikelen

Jürgen Freund / WWF

Geen groen licht voor diepzeemijnbouw

Natuurbeschermers, bedrijven en landenvertegenwoordigers die zich inzetten voor de oceanen of die zich zorgen maken over mijnbouw in de diepzee, zijn hoopvol na de wereldwijde bijeenkomst over diepzeemijnbouw. Er kwam geen groen licht voor diepzeemijnbouw. Nu is het hopen dat van uitstel ook daadwerkelijk afstel komt.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info
Quentin Bates / WWF

Nederlandse cateraars serveren geen RODE vis in meer dan 1500 restaurants

Drie van de grootste Nederlandse cateraars Albron, Vermaat en Sodexo hebben vandaag een World Oceans Deal met Wereld Natuur Fonds Nederland en Good Fish gesloten, dat betekent dat meer dan 50% van de Nederlandse cateraars in 2023 een volledig 'roodvrij' assortiment aanbieden in hun restaurants. Daarmee serveren zij in meer dan 1500 restaurant géén vis meer die op rood staat op de VISwijzer.
Meer info