01 april 2020

Betere bescherming voor natuur in Suriname

Het is officieel: Suriname heeft een nieuwe milieuwetgeving. Op 27 maart werd deze wetgeving unaniem aangenomen. Deze ‘Milieu Raamwet’ zet een historisch belangrijke stap in de bescherming van natuurlijke ecosystemen van Suriname en de Guianas.

Suriname is een van de groenste landen ter wereld: ongeveer 93% van het land is bedekt met bossen, en het herbergt een overvloed aan wilde dieren, bomen en planten. Door het zoeken naar een balans tussen economische ontwikkeling en bescherming van het milieu, maakt de wet de weg vrij voor wettelijk bindende milieudoelstellingen en verbeterd beleid. Een instrument voor de overheid om maatregelen waar nodig af te dwingen.

“Dit is de juiste stap voor Suriname. De Milieu Raamwet helpt de Surinaamse bevolking om hun natuurlijke omgeving beter te behouden en duurzaam te beheren”, zei Dr. David Singh, directeur van WWF-Guianas.

Alle betrokken stakeholders

De nieuwe wet voor milieubescherming is tot stand gekomen na intensieve lobby- en overleginspanningen, ondersteund door WWF Guianas via het SRJS-programma. Alle relevante stakeholders waren hierbij betrokken, inclusief inheemse volkeren uit het binnenland, overheden, bedrijven en natuurorganisaties. Zij hebben gezamenlijk vastgesteld wat er in de Milieu Raamwet moet staan. Aangezien het parlement nu stil ligt voor de komende verkiezingen, was timing cruciaal. Het resultaat is een breed gedragen wet die als solide basis zal dienen voor een duurzame en groene toekomst van Suriname.

Gerelateerde artikelen

Christiaan van der Hoeven / WWF-Netherlands

Interview Thomas Breuer

Lees het persoonlijke verhaal van Thomas Breuer, die dagelijks met en voor deze indrukwekkende dieren werkt.
Meer info

Zorgwekkend recordaantal branden in de Pantanal

WWF-medewerker Moniek Wulms verteld over het recordaantal branden in de Pantanal in 2023.
Meer info
Wild Wonders of Europe  / Igor Shpilenok / WWF

Hoopvol nieuws over saiga-antilopen

Op de VN-Klimaattop in Dubai heeft IUCN (International Union of Conservation of Nature) vandaag de nieuwste Rode Lijst van bedreigde soorten bekendgemaakt. Een toepasselijke plek want de klimaatcrisis heeft enorme negatieve gevolgen voor diersoorten, van de Atlantische zalm tot groene zeeschildpadden. Er zijn ook lichtpuntjes, want met de saiga, de antilope van de steppen in Centraal-Azië, gaat het ondanks de druk van klimaatverandering juist beter.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).