Aantal wilde honden in Luangwa klimt naar 350
Aantal wilde honden in Luangwa klimt naar 350
De laatste jaren steeg het aantal Afrikaanse wilde honden in de Luangwa Vallei in Zambia al voorzichtig. Nu heeft het de 350 bereikt, en daarmee is de populatie wilde honden in Luangwa de grootste van heel Zambia geworden. Een klinkend succes voor de bescherming die de bedreigde honden krijgen van het Zambian Carnivore Programme (ZCP) dat ondersteund wordt door het Wereld Natuur Fonds.
Samen met het ministerie van National Parks and Wildlife (DNPW) en Conservation South Luangwa (CSL) stopte ZCP veel energie en tijd in het tegengaan van stroperij met strikken, het verlossen van dieren daaruit en het verzorgen van de gewonde dieren, die na herstel weer in de wilde natuur werden vrijgelaten.
Verstrikte dieren opsporen
De strikken van metaaldraad die zijn uitgezet door mensen om klein wild te vangen voor consumptie maken geen onderscheid, waardoor er ook andere dieren in lopen, zoals wilde honden. In het verleden heeft dat een verwoestende impact gehad op de populatie wilde honden. Door intensieve monitoring van 150-180 honden konden ZCP, DNPW en SLC verstrikte dieren opsporen en behandelen. Daardoor hebben veel roedels wilde honden in de Luangwa Vallei kunnen overleven.
Niet achterover leunen
Goed nieuws dus! “Maar we moeten wel blíjven opletten,” zegt Thandiwe Mweetwa, ecoloog bij ZCP, “vooral in de gebieden buiten de Luangwa Vallei waar de bescherming niet zo intensief is. Resultaten als deze zijn moeilijk te behalen, dus we kunnen niet achterover leunen. Het is zo weer ongedaan gemaakt als we niet uitkijken. Hoe dan ook is er reden voor een feestje voor Zambia en de wilde honden hier, zo op de drempel van het nieuwe jaar!”
Dierenartsen verzorgen een (verdoofde) wilde hond die uit een strik is verlost. De jodium op zijn nek laat zien dat hij met zijn kop in een strik terecht was gekomen.
Gerelateerde artikelen
Een gebied van 10 keer Nederland ontbost in Azië, Afrika en Zuid-Amerika voor landbouw
Door de mazen van de wet - de rol van EU en VK in de handel in tijgers
Dat is de conclusie van het rapport Falling Through the System: The role of the European Union captive tiger population in the trade in tigers van WWF en TRAFFIC.
Nieuwe serie: Europe`s New Wild
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).