Stikstofplan Kabinet: onvoldoende stikstofreductie voor noodzakelijk natuurherstel
24 april 2020 - Vandaag presenteerde het Kabinet maatregelen om stikstof terug te dringen en de natuur te herstellen. In de komende 10 jaar investeert het Kabinet substantieel en laat hiermee zien het belang van natuurherstel serieus te nemen.
En dat is hard nodig. Insectensterfte en het verlies van bloemen en vogels dringen de natuur ieder jaar verder in de verdrukking. Tegelijkertijd zijn natuur- en milieuorganisaties teleurgesteld over de aanpak van de stikstofuitstoot. De voorgestelde stikstofreductie is te laag. Daardoor blijft de natuur ook in de toekomst fors onder druk staan. Zo raken we niet uit de stikstofimpasse. Het voorstel biedt slechts de helft van de reductie die nodig is om natuur te herstellen. Bovendien wordt uitgegaan van streefwaarden, terwijl in de wet vastgelegde doelen nodig zijn. Alleen dan ontstaat zekerheid voor een gezonde leefomgeving en economische ontwikkeling.
Kirsten Schuijt: “Het is goed dat het kabinet inzet op natuurherstel, maar dit heeft alleen kans van slagen als de stikstofkraan echt verder wordt dichtgedraaid. Anders blijft het dweilen met de kraan open. De Nederlandse natuur staat er namelijk slechter voor dan ooit. We hebben de biodiversiteit inmiddels zo diep uitgehold dat ons welzijn en onze welvaart in het geding komen. Terwijl onze natuur juist nu zo belangrijk voor ons is. Het is van cruciaal belang dat het stikstofprobleem wordt opgelost en dan met name in de landbouw. Dat kan door het drastisch verminderen van import van veevoer, zoals soja, en door de omslag door te zetten naar een natuurvriendelijke kringlooplandbouw.“
Een van de belangrijkste oorzaken van de slechte staat van natuur in Nederland teveel aan stikstof in kwetsbare natuurgebieden zoals heide. In gebieden met een zeer hoge stikstofbelasting zijn de populaties van wilde dieren zoals vlinders en vogels in de afgelopen 27 jaar met 70% afgenomen. De grootste veroorzaker van een teveel aan stikstof is de veehouderij. Onderzoekers geven aan dat natuurherstel alleen kan plaatsvinden als de hoeveelheid stikstofuitstoot drastisch wordt verminderd, namelijk met minimaal 50% in 2030. Het huidige maatregelenpakket van het kabinet gaat echter uit van een reductie van 26% in 2030 en daarbij wordt uitgegaan van een veel te optimistische inschatting van de effecten van al ingezet beleid en van de bijdrage die investeringen in technische maatregelen zoals het aanpassen van stallen kunnen opleveren. Ook kan het bijmengen van water bij mest in tijden van droogte tot grote problemen voor natuur leiden. Zonder substantiële reductie van stikstofuitstoot zullen investeringen voor natuurherstel niet effectief ingezet kunnen worden en is de kans groot dat de situatie voor wilde dieren verder verslechtert.
Gerelateerde artikelen
Wat de Veluwe en een Braziliaans natuurgebied met elkaar gemeen hebben
Maar gelukkig is het natuurverlies te stoppen. Namelijk door minder vlees en zuivel te produceren en te consumeren: de twee grootste aanjagers van ontbossing en natuurverwoesting.
Gezamenlijke inbreng natuur- & milieuorganisaties voor gesprek stikstofdossier
Stop de afleiding, aan de slag met oplossingen voor natuur én boeren
Natuurorganisaties steunen stevige keuzes stikstof
Uit de stikstofimpasse: hét moment om het anders te doen
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).