National Geographic Stock / Scott Warren / WWF
24 oktober 2022

Wat de Veluwe en een Braziliaans natuurgebied met elkaar gemeen hebben

Wat hebben de Veluwe en het Braziliaanse natuurgebied Cerrado met elkaar gemeen? Niet alleen zijn het allebei natuurgebieden, ze worden ook ernstig bedreigd. Soja bestemd voor veevoer speelt een enorme rol.

Maar gelukkig is het natuurverlies te stoppen. Namelijk door minder vlees en zuivel te produceren en te consumeren: de twee grootste aanjagers van ontbossing en natuurverwoesting.

Ruim 100 miljoen kippen, varkens en koeien leven in Nederland

Samen met Greenpeace gingen wij op maandag 17 oktober het gesprek aan met minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal over de link tussen het stikstofprobleem hier en ontbossing op andere plekken in de wereld. In Nederland importeren we ontzettend veel veevoer, geteeld op plekken waar bossen zijn gekapt. Met meer dan 100 miljoen kippen, varkens en koeien is Nederland daardoor uitgegroeid tot het meest veedichte land ter wereld. Met alle gezondheidsrisico’s en milieuproblemen van dien.

Natuurvernietiging in Brazilië voor veevoer van ónze landbouwdieren

Maar de impact van onze veehouderij gaat tot ver over onze landsgrenzen. Het grootste deel van de soja die in Nederland wordt gebruikt als veevoer komt uit de Cerrado, een belangrijk natuurgebied in Brazilië. Daar gaat jaarlijks een miljoen hectare natuur verloren om plaats te maken voor sojaplantages.

werkbezoek-wwf-greenpeace-minister-van-der-wal.jpg

 

Oproep van Braziliaanse inheemse leider aan de minister

Tijdens het werkbezoek met de minister maandag spraken we twee personen die elke dag te maken hebben met de gevolgen van de grootschalige sojateelt en die strijden voor de oplossing. Als eerste vroeg Alberto Terena, leider van het Terena-volk in Brazilië, steun aan de minister. Inheemse mensen leven in afhankelijkheid van natuur, zoals in de Cerrado, maar bijvoorbeeld ook in de Amazone. Zij zetten zich elke dag in voor bescherming van de natuur, maar kunnen het niet alleen. Sterke wetgeving vanuit Europa is nodig om te voorkomen dat nog meer kostbare natuur verloren gaat voor onze vlees- en zuivelproductie.

“De oproep die Alberto Tererna doet, laat duidelijk zien hoe belangrijk het is dat we de voetafdruk van ons voedselsysteem naar beneden brengen, niet alleen voor natuur en milieu in eigen land, maar ook in andere landen’, zei de minister na het bekijken van de video. ‘We willen klimaatneutraal worden en onze negatieve impact op biodiversiteit wereldwijd verminderen door met boeren en andere betrokkenen, zoals ketenpartijen, samen te werken aan een transitie naar natuurinclusieve landbouw.’

Daarna kwam onze gastheer en eigenaar van een natuurinclusieve melkveehouderij aan het woord. Jan vertelde over zijn passie om samen te werken met natuur. Volgens hem kun je natuur en landbouw simpelweg niet scheiden.

De boer vertelde enthousiast over zijn bedrijf; dat zijn koeien geen soja krijgen, maar restproducten van een groentenconservenfabriek in de buurt. Hoe weidevogels in groten getale voorkomen op zijn grond en hoe de natuur in de omgeving profiteert van zijn manier van boeren. Er was ook uitgebreid aandacht voor de uitdagingen die hij voor zijn bedrijf en toekomst heeft, zoals een goed verdienmodel.

Onze boodschap: ecologische landbouw heeft de toekomst

Wij geloven erin dat natuurverlies bij ons én elders in de wereld te voorkomen is door een omslag te maken naar ecologische landbouw met drastisch minder dieren. Daarmee gaan we zowel ontbossing tegen in natuurgebieden zoals de Cerrado en stoppen we tegelijk de Nederlandse stikstofcrisis, waar onze natuur sterk onder te lijden heeft.

Gerelateerde artikelen

Populatiegrootte wereldwijd neemt nog steeds af

Volgens het Living Planet Report (LPR) 2022 van het Wereld Natuur Fonds (WWF) is de populatiegrootte van in het wild levende dieren - zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen - sinds 1970 gemiddeld met 69% gedaald.
Meer info
Roger Leguen / WWF

Internationale bijeenkomst van levensbelang voor de volgende generatie

Tijdens de volgende Convention on Biological Diversity (CBD) komen regeringsleiders van over de hele wereld bij elkaar om te spreken over biodiversiteit. Het eerste deel van deze belangrijke conferentie vindt deze week plaats.
Meer info

Natuurbeleid kabinet heeft een januskop

“Natuur is voor tevredenen of legen” - zo luidt de eerste dichtregel van wat misschien het
bekendste gedicht uit de Nederlandse literatuur is. Wat JC Bloem ermee bedoelde was mij nooit zo duidelijk. Maar nu weet ik het: leeg en tevreden met zichzelf is een treffende samenvatting van het kabinet en haar natuurbeleid.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).