National Geographic Stock / Scott Warren / WWF
24 oktober 2022

Wat de Veluwe en een Braziliaans natuurgebied met elkaar gemeen hebben

Wat hebben de Veluwe en het Braziliaanse natuurgebied Cerrado met elkaar gemeen? Niet alleen zijn het allebei natuurgebieden, ze worden ook ernstig bedreigd. Soja bestemd voor veevoer speelt een enorme rol.

Maar gelukkig is het natuurverlies te stoppen. Namelijk door minder vlees en zuivel te produceren en te consumeren: de twee grootste aanjagers van ontbossing en natuurverwoesting.

Ruim 100 miljoen kippen, varkens en koeien leven in Nederland

Samen met Greenpeace gingen wij op maandag 17 oktober het gesprek aan met minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal over de link tussen het stikstofprobleem hier en ontbossing op andere plekken in de wereld. In Nederland importeren we ontzettend veel veevoer, geteeld op plekken waar bossen zijn gekapt. Met meer dan 100 miljoen kippen, varkens en koeien is Nederland daardoor uitgegroeid tot het meest veedichte land ter wereld. Met alle gezondheidsrisico’s en milieuproblemen van dien.

Natuurvernietiging in Brazilië voor veevoer van ónze landbouwdieren

Maar de impact van onze veehouderij gaat tot ver over onze landsgrenzen. Het grootste deel van de soja die in Nederland wordt gebruikt als veevoer komt uit de Cerrado, een belangrijk natuurgebied in Brazilië. Daar gaat jaarlijks een miljoen hectare natuur verloren om plaats te maken voor sojaplantages.

werkbezoek-wwf-greenpeace-minister-van-der-wal.jpg

 

Oproep van Braziliaanse inheemse leider aan de minister

Tijdens het werkbezoek met de minister maandag spraken we twee personen die elke dag te maken hebben met de gevolgen van de grootschalige sojateelt en die strijden voor de oplossing. Als eerste vroeg Alberto Terena, leider van het Terena-volk in Brazilië, steun aan de minister. Inheemse mensen leven in afhankelijkheid van natuur, zoals in de Cerrado, maar bijvoorbeeld ook in de Amazone. Zij zetten zich elke dag in voor bescherming van de natuur, maar kunnen het niet alleen. Sterke wetgeving vanuit Europa is nodig om te voorkomen dat nog meer kostbare natuur verloren gaat voor onze vlees- en zuivelproductie.

“De oproep die Alberto Tererna doet, laat duidelijk zien hoe belangrijk het is dat we de voetafdruk van ons voedselsysteem naar beneden brengen, niet alleen voor natuur en milieu in eigen land, maar ook in andere landen’, zei de minister na het bekijken van de video. ‘We willen klimaatneutraal worden en onze negatieve impact op biodiversiteit wereldwijd verminderen door met boeren en andere betrokkenen, zoals ketenpartijen, samen te werken aan een transitie naar natuurinclusieve landbouw.’

Daarna kwam onze gastheer en eigenaar van een natuurinclusieve melkveehouderij aan het woord. Jan vertelde over zijn passie om samen te werken met natuur. Volgens hem kun je natuur en landbouw simpelweg niet scheiden.

De boer vertelde enthousiast over zijn bedrijf; dat zijn koeien geen soja krijgen, maar restproducten van een groentenconservenfabriek in de buurt. Hoe weidevogels in groten getale voorkomen op zijn grond en hoe de natuur in de omgeving profiteert van zijn manier van boeren. Er was ook uitgebreid aandacht voor de uitdagingen die hij voor zijn bedrijf en toekomst heeft, zoals een goed verdienmodel.

Onze boodschap: ecologische landbouw heeft de toekomst

Wij geloven erin dat natuurverlies bij ons én elders in de wereld te voorkomen is door een omslag te maken naar ecologische landbouw met drastisch minder dieren. Daarmee gaan we zowel ontbossing tegen in natuurgebieden zoals de Cerrado en stoppen we tegelijk de Nederlandse stikstofcrisis, waar onze natuur sterk onder te lijden heeft.

Gerelateerde artikelen

Wet voor natuurherstel Europa gaat door: opluchting bij natuur- en milieuorganisaties

Een meerderheid van het Europees Parlement heeft zojuist ingestemd met het voorstel voor de Europese Natuurherstelwet. De Nederlandse natuur- en milieuorganisaties reageren opgelucht, want natuurherstel in Europa komt hiermee een stap dichterbij.
Meer info
Wild Wonders of Europe / Widstrand / WWF

Bijna 1 miljoen Europese burgers spreken zich uit voor de Natuurherstelwet!

Morgen, woensdag 12 juli, zullen de leden van het Europees Parlement hun beslissende stem uitbrengen over de Natuurherstelwet. Het is de laatste kans voor het Europees Parlement om de wetenschap niet langer te negeren en om de schrikbarende snelheid van natuurverlies in Europa niet langer in de wind te slaan.
Meer info
WWF-Sweden / Ola Jennersten

Europese milieuministers stemmen voor Natuurwet

Het Wereld Natuur Fonds is net als een aantal andere Nederlandse natuur- en milieuorganisaties tevreden over de instemming van de Europese Raad van Milieuministers met een Europese Natuurherstelwet.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).