12 april 2021

Neushoorns in Nepal in de lift: +16%

De populatie neushoorns in Nepal laat een veelbelovende toename zien. Sinds 2015 is het aantal neushoorns gestegen van 650 naar maar liefst 752, een toename van 16 procent. Dit blijkt uit de resultaten van de National Rhino Count 2021 die liep van 22 maart tot 10 april.

Hoofdelijke telling

350 rangers en speciaal getrainde mensen telden de neushoorns in de nationale parken van Chitwan, Parsa, Bardia en Shuklaphanta, inclusief de bufferzones rondom deze gebieden. 
De schattingen zijn gebaseerd op een systematische hoofdelijke telling van de individuele neushoorns en gecategoriseerd op basis van geslacht, leeftijdsgroep en unieke identificerende kenmerken. Tijdens het proces werden ook gegevens verzameld over de conditie van het gebied, invasieve soorten en menselijke activiteiten in de regio.

Nieuwe mijlpaal

"De groei van de populatie is de uitkomst van de voortdurende inspanningen van rangers om neushoorns te beschermen en het effectieve gebiedsbeheer van de parkmanagers - ondanks alle uitdagingen van de afgelopen jaren", zegt Ghana Gurung van WWF-Nepal die betrokken was bij de telling. "Deze prestatie is een nieuwe mijlpaal voor natuurbescherming in Nepal die bereikt is door een gecoördineerde manier van samenwerken van alle belanghebbenden, inclusief de lokale gemeenschappen.” 

Terug van bijna uitgestorven 

De Indische neushoorn die leeft in Nepal en India staat als ‘kwetsbaar’ op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Aan het begin van de 20e eeuw stond de soort op de rand van uitsterven en waren er nog maar ongeveer 200. Door goede bescherming en gebiedsbeheer van de Indiase en Nepalese autoriteiten zijn er nu ongeveer 3500 exemplaren in het wild.

Om de vijf jaar onderneemt Nepal de enorme klus om zijn neushoorns te tellen om de status van de neushoorns in het wild vast te stellen. Het land heeft een reputatie opgebouwd op het gebied van natuurbescherming. De stroperij van neushoorns is er tot een minimum teruggebracht en Nepal heeft het aantal tijgers sinds 2009 bijna verdubbeld tot  235.

 

Lees ook over andere dieren die van de rand van uitsterven zijn gehaald in ons magazine Be One With Nature

Gerelateerde artikelen

Karsten Reiniers / ARK Rewilding Nederland

De rivieren zijn van ons allemaal

Ruim 30 jaar natuurontwikkeling langs de rivieren laat zien dat de natuur ons goed kan helpen bij uitdagingen met teveel, of juist te weinig water. Toch is de natuur voor velen van ons nog geen vanzelfsprekende bondgenoot. Langs onze rivieren is voldoende ruimte voor meer natuur, maar de huidige ruimte die natuur en mensen in het rivierengebied nu krijgen, is te beperkt.
Meer info
Justin Jin / WWF-US

De ‘glimlach van de bruinvis’ herleeft – en doet mijn hart gloeien

Expert rivierdolfijnen Daphne vertelt in haar blog over de Yangtze bruinvis, de enige zoetwaterbruinvis ter wereld.
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Elizabeth Dalziel / WWF-UK

Week zonder vlees en zuivel: plantaardig in de lift

Deze eerste week van maart is het weer de Nationale week zonder vlees & zuivel. Een week met als doel: een versnelling naar meer plantaardig eten in Nederland. WWF is dit jaar ook partner, net als 60 andere organisaties, bedrijven en supermarkten. Want om natuur te kunnen beschermen, is het belangrijk dat we meer plantaardig eten.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).