12 april 2021

Neushoorns in Nepal in de lift: +16%

De populatie neushoorns in Nepal laat een veelbelovende toename zien. Sinds 2015 is het aantal neushoorns gestegen van 650 naar maar liefst 752, een toename van 16 procent. Dit blijkt uit de resultaten van de National Rhino Count 2021 die liep van 22 maart tot 10 april.

Hoofdelijke telling

350 rangers en speciaal getrainde mensen telden de neushoorns in de nationale parken van Chitwan, Parsa, Bardia en Shuklaphanta, inclusief de bufferzones rondom deze gebieden. 
De schattingen zijn gebaseerd op een systematische hoofdelijke telling van de individuele neushoorns en gecategoriseerd op basis van geslacht, leeftijdsgroep en unieke identificerende kenmerken. Tijdens het proces werden ook gegevens verzameld over de conditie van het gebied, invasieve soorten en menselijke activiteiten in de regio.

Nieuwe mijlpaal

"De groei van de populatie is de uitkomst van de voortdurende inspanningen van rangers om neushoorns te beschermen en het effectieve gebiedsbeheer van de parkmanagers - ondanks alle uitdagingen van de afgelopen jaren", zegt Ghana Gurung van WWF-Nepal die betrokken was bij de telling. "Deze prestatie is een nieuwe mijlpaal voor natuurbescherming in Nepal die bereikt is door een gecoördineerde manier van samenwerken van alle belanghebbenden, inclusief de lokale gemeenschappen.” 

Terug van bijna uitgestorven 

De Indische neushoorn die leeft in Nepal en India staat als ‘kwetsbaar’ op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Aan het begin van de 20e eeuw stond de soort op de rand van uitsterven en waren er nog maar ongeveer 200. Door goede bescherming en gebiedsbeheer van de Indiase en Nepalese autoriteiten zijn er nu ongeveer 3500 exemplaren in het wild.

Om de vijf jaar onderneemt Nepal de enorme klus om zijn neushoorns te tellen om de status van de neushoorns in het wild vast te stellen. Het land heeft een reputatie opgebouwd op het gebied van natuurbescherming. De stroperij van neushoorns is er tot een minimum teruggebracht en Nepal heeft het aantal tijgers sinds 2009 bijna verdubbeld tot  235.

 

Lees ook over andere dieren die van de rand van uitsterven zijn gehaald in ons magazine Be One With Nature

Gerelateerde artikelen

Shutterstock

Boontje komt om zijn loontje

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: boontje komt om zijn loontje
Meer info
Sam Hobson / WWF-UK

Het COP-mechanisme: succes vieren en verlies nemen

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP28 in Dubai en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
Wild Wonders of Europe  / Igor Shpilenok / WWF

Hoopvol nieuws over saiga-antilopen

Op de VN-Klimaattop in Dubai heeft IUCN (International Union of Conservation of Nature) vandaag de nieuwste Rode Lijst van bedreigde soorten bekendgemaakt. Een toepasselijke plek want de klimaatcrisis heeft enorme negatieve gevolgen voor diersoorten, van de Atlantische zalm tot groene zeeschildpadden. Er zijn ook lichtpuntjes, want met de saiga, de antilope van de steppen in Centraal-Azië, gaat het ondanks de druk van klimaatverandering juist beter.
Meer info

Ook in de Emiraten zijn voedselbossen een hot topic

Voor het eerst staan landbouw en voedsel hoog op de agenda op de VN-Klimaattop in Dubai. Daarom is WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans er dit keer ook bij. Op de enige vrije dag van de top nam ze een kijkje bij een landbouwproject van de collega's van Emirates Nature-WWF. Ze doet verslag van haar bezoek in dit blog.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).