Andre Dib / WWF-Brazil
08 maart 2022

Europeaan eet ruim 60 kilo soja

Sojaproductie is één van de belangrijkste oorzaken van natuurvernietiging in Latijns-Amerika en wordt in Europa voornamelijk gebruikt voor veevoer. Europeanen dragen onbewust bij aan de vernietiging van bossen over de hele wereld. Volgens nieuw onderzoek van het Wereld Natuur Fonds (WWF) consumeert de gemiddelde Europeaan 60,6 kilo soja per jaar, waarvan het merendeel gelinkt kan worden aan ontboste gebieden en omgebouwde savannes en graslanden in Zuid-Amerika. Stiekem zit er veel meer soja in je dagelijks eten dan je denkt. Kijk in de virtuele 'verborgen koelkast' en ontdek hoeveel. 

Het nieuwe onderzoek met de titel 'Mapping the European Soy Supply Chain' toont aan dat 90% van de soja die Europeanen eten niet als ingrediënt wordt vermeld. In plaats daarvan wordt het indirect gegeten in de vorm van dierlijke producten, aangezien soja één van de belangrijkste ingrediënten is van veevoer en stiekem dus zit in je zuivel, je eieren en je vlees. 

Zoveel eet je

In 2020 consumeerde de gemiddelde Europeaan maar liefst 237 eieren, 117 kilo verschillende zuivelproducten, 58 kilo varkensvlees, gevogelte, rundvlees en ander vlees en 2 kilo gekweekte vis. In sommige gevallen, zoals bij kip en zalm, is de hoeveelheid soja gebruikt in veevoer bijna gelijk aan die van het geproduceerde voedsel. Zo is voor 100 gram gekweekte zalm 95 gram soja nodig en voor 100 gram kipfilet 96 gram soja. Meer voorbeelden vind je in de virtuele ‘verborgen soja’-koelkast. 

Sterke wetgeving nodig

Het Wereld Natuur Fonds pleit al lang voor EU-wetgeving om natuurvernietiging tegen te gaan. Via de #Together4Forests-campagne hebben we samen met 160 andere milieu-organisaties in 1,2 miljoen mensen gemobiliseerd om een ​​krachtige nieuwe EU-wet te eisen. De Commissie heeft voorgesteld om door de EU veroorzaakte ontbossing tot een minimum te beperken. Maar de strijd is nog niet gewonnen, want belangrijke natuurgebieden zoals savannes, graslanden en veengebieden blijven onbeschermd door in het huidige voorstel van de Europese Commissie. Dat baart ons grote zorgen. Want soja productie vindt al grotendeels plaats ten koste van andere natuurgebieden, zoals de savannes van de Cerrado in Brazilië, en nu ontstaat het risico dat de sojaproductie in deze gebieden ongestoord door kan gaan. Om ervoor te zorgen dat ons dagelijkse voedsel niet stiekem bijdraagt aan natuurvernietiging moet de wet vanaf het begin ook andere natuurlijke ecosystemen dekken. 

Seline Meijer, voedselexpert van WWF Nederland: "Als consument in Europa moet je erop kunnen vertrouwen dat er geen natuurvernietiging heeft plaatsgevonden voor de producten die hier op je bord belanden. Die verantwoordelijkheid ligt bij de overheid, door sterke wetgeving tegen ontbossing en vernietiging van andere natuur te realiseren, en bij bedrijven, om de wetgeving uit te voeren en te garanderen dat zij geen producten meer kopen die verband houden met natuurvernietiging."

Sojaproductie blijft groeien

We hebben de afgelopen 50 jaar 68% van de dieren in het wild verloren, grotendeels door de manier waarop we ons voedsel produceren. Wereldwijd is de sojaproductie de afgelopen twee decennia meer dan verdubbeld en de groei blijft. Het merendeel van de soja die in Europa wordt gebruikt, komt uit Zuid-Amerika, met hotspots van biodiversiteit als de Amazone, de Pantanal en de Cerrado. Alleen al in de Cerrado zijn 1600 soorten zoogdieren, vogels en reptielen geïdentificeerd. Hiertoe behoren bekende dieren zoals ara's, miereneters, gordeldieren en jaguars, die allemaal met uitsterven worden bedreigd. 

Lees meer over wat je zelf kunt doen om wat vaker 'planeetaardig' te eten

 

Gerelateerde artikelen

Shutterstock

Boontje komt om zijn loontje

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: boontje komt om zijn loontje
Meer info

Ook in de Emiraten zijn voedselbossen een hot topic

Voor het eerst staan landbouw en voedsel hoog op de agenda op de VN-Klimaattop in Dubai. Daarom is WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans er dit keer ook bij. Op de enige vrije dag van de top nam ze een kijkje bij een landbouwproject van de collega's van Emirates Nature-WWF. Ze doet verslag van haar bezoek in dit blog.
Meer info
Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK

Voedsel en landbouw eindelijk onderdeel van de klimaatafspraken?

In dit blog vertelt WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans over de kansen van voedsel en landbouw. 
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).