Gerry Ryan / WWF-Greater Mekong
Daphne Willems
Oud-WWF expert Rivierdolfijnen
16 februari 2022

Dag, eenzame George

Deze blog heb ik geschreven samen met Chris Johnson, hoofd van WWF’s Protecting Whales & Dolphins Initative.

Hij was de laatste. En nu is ook hij dood. 

Vanochtend werd ik wakker met het verdrietige nieuws dat de laatste rivierdolfijn van Laos is gestorven. Hij had een visnet om zijn staart, wat hem waarschijnlijk hinderde bij het zoeken naar voedsel. De foto die bij het nieuws zat, is vaag, maar je kunt zien dat hij mager is, en ik kan me levendig voorstellen hoe gefrustreerd hij moet zijn geweest: slap van de honger, maar niet in staat om achter de vis aan te gaan.

Aftellen tot de laatste dolfijn

Ik noemde hem Lone George, eenzame George. Hoewel ik aanvankelijk niet eens wist dat het een mannetje was, deed hij me denken aan de laatste Galapagos schildpad met dezelfde naam. Al die tijd dat hij daar alleen rondzwom, had ik enorm met hem te doen.

In 2016 verklaarden experts de groep waarin hij leefde ‘functioneel uitgestorven’: met 6 individuen te klein om voort te kunnen bestaan. Ze waren afgesneden van de rest van de populatie benedenstrooms in de Mekong, doordat er niet voldoende water meer in de rivier stond door de dammen en door droogte vanwege klimaatverandering. En ze zaten ‘opgesloten’ achter de dammen bovenstrooms, ze konden dus geen kant meer op. Ieder jaar stierf er één van deze groep dolfijnen. Totdat hij als laatste over was. En toen ging ook hij dood.

Mekong dolphin group hug (c) WWF Cambodia.jpg

Niet het hoofd laten hangen

Mensen die mij kennen, weten dat ik positief ingesteld ben, vol energie, en altijd oplossingen zie in plaats van problemen. Maar dit nieuws kan ik niet mooier maken, Het is zó verdrietig, en zo voel ik mij nu ook.
Maar dat is vandaag. Morgen zal ik weer vechten, en er dubbel zo hard tegenaan gaan. Ik zal weer van de daken schreeuwen: red onze rivierdolfijnen! Want ze zijn een indicator voor de gezondheid van de rivieren, en daarmee van onze eigen gezondheid.

De bedreigingen die Lone George en zijn groep hebben genekt, gelden voor alle rivierdolfijnen wereldwijd. In Zuid-Amerika en Azië, van Bolivia tot Borneo: slecht doordachte dammen blokkeren de rivier, de verbindingen en alles wat er leeft. De illegale visserij doet daar vaak nog een schepje bovenop.

Medium_WW194160.jpg

Dammen weg

Maar we hebben oplossingen! We hebben een website vol oplossingen, vol inspirerende voorbeelden en hoop. We hebben een actieve groep die dammen overal ter wereld weghaalt, zodat rivieren opleven en het leven erin kan herstellen.

We kunnen dit. We kunnen alle 6 soorten rivierdolfijnen in de wereld redden, in de 15 landen waar ze nu nog leven. Samen maken we het verschil!

Lees hier het lokale nieuwsbericht (Engelstalig)

Daphne Willems
Oud-WWF expert Rivierdolfijnen
Bekijk meer artikelen

Gerelateerde artikelen

naturepl.com / Kevin Schafer / WWF

Droom vervuld: de wereld komt samen voor rivierdolfijnen en hun rivieren

Expert rivierdolfijnen Daphne over een belangrijke verklaring voor de bescherming van rivierdolfijnen, één waar WWF een erg belangrijke rol in heeft gespeeld. Door samenwerking van 11 landen kunnen we de dieren beter beschermen!
Meer info
naturepl.com / Michel Roggo / WWF

Historische verklaring biedt hoop voor bedreigde rivierdolfijnen in de wereld

11 Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen ondertekenden een historische overeenkomst om de zes overlevende soorten rivierdolfijnen voor uitsterven te behoeden.
Meer info
naturepl.com / Doc White / WWF

Wat te doen als je hart breekt?

Expert rivierdolfijnen Daphne vertelt over de verschrikkelijke ramp voor 153 rivierdolfijnen in de Amazone.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).