Gerry Ryan / WWF-Greater Mekong
Daphne Willems
Expert Rivierdolfijnen
16 februari 2022

Dag, eenzame George

Deze blog heb ik geschreven samen met Chris Johnson, hoofd van WWF’s Protecting Whales & Dolphins Initative.

Hij was de laatste. En nu is ook hij dood. 

Vanochtend werd ik wakker met het verdrietige nieuws dat de laatste rivierdolfijn van Laos is gestorven. Hij had een visnet om zijn staart, wat hem waarschijnlijk hinderde bij het zoeken naar voedsel. De foto die bij het nieuws zat, is vaag, maar je kunt zien dat hij mager is, en ik kan me levendig voorstellen hoe gefrustreerd hij moet zijn geweest: slap van de honger, maar niet in staat om achter de vis aan te gaan.

Aftellen tot de laatste dolfijn

Ik noemde hem Lone George, eenzame George. Hoewel ik aanvankelijk niet eens wist dat het een mannetje was, deed hij me denken aan de laatste Galapagos schildpad met dezelfde naam. Al die tijd dat hij daar alleen rondzwom, had ik enorm met hem te doen.

In 2016 verklaarden experts de groep waarin hij leefde ‘functioneel uitgestorven’: met 6 individuen te klein om voort te kunnen bestaan. Ze waren afgesneden van de rest van de populatie benedenstrooms in de Mekong, doordat er niet voldoende water meer in de rivier stond door de dammen en door droogte vanwege klimaatverandering. En ze zaten ‘opgesloten’ achter de dammen bovenstrooms, ze konden dus geen kant meer op. Ieder jaar stierf er één van deze groep dolfijnen. Totdat hij als laatste over was. En toen ging ook hij dood.

Mekong dolphin group hug (c) WWF Cambodia.jpg

Niet het hoofd laten hangen

Mensen die mij kennen, weten dat ik positief ingesteld ben, vol energie, en altijd oplossingen zie in plaats van problemen. Maar dit nieuws kan ik niet mooier maken, Het is zó verdrietig, en zo voel ik mij nu ook.
Maar dat is vandaag. Morgen zal ik weer vechten, en er dubbel zo hard tegenaan gaan. Ik zal weer van de daken schreeuwen: red onze rivierdolfijnen! Want ze zijn een indicator voor de gezondheid van de rivieren, en daarmee van onze eigen gezondheid.

De bedreigingen die Lone George en zijn groep hebben genekt, gelden voor alle rivierdolfijnen wereldwijd. In Zuid-Amerika en Azië, van Bolivia tot Borneo: slecht doordachte dammen blokkeren de rivier, de verbindingen en alles wat er leeft. De illegale visserij doet daar vaak nog een schepje bovenop.

Medium_WW194160.jpg

Dammen weg

Maar we hebben oplossingen! We hebben een website vol oplossingen, vol inspirerende voorbeelden en hoop. We hebben een actieve groep die dammen overal ter wereld weghaalt, zodat rivieren opleven en het leven erin kan herstellen.

We kunnen dit. We kunnen alle 6 soorten rivierdolfijnen in de wereld redden, in de 15 landen waar ze nu nog leven. Samen maken we het verschil!

Lees hier het lokale nieuwsbericht (Engelstalig)

Daphne Willems
Expert Rivierdolfijnen
Bekijk meer artikelen

Gerelateerde artikelen

naturepl.com / Roland Seitre / WWF

Hoop en een glimlach – een abnormale werkweek

Expert rivierdolfijnen Daphne vertelt in haar blog over haar reis naar Pakistan en hoe we samen met andere organisaties de toekomst van rivierdolfijnen in Azië veilig proberen te stellen.
Meer info
WWF-Brazil / Adriano Gambarini

Mijn eerste ontmoeting met een Amazone rivierdolfijn

Jaaa, daar! Mariana wijst. Ik zie een schaduw onder water bewegen op zo’n tien meter van de boot, en dan verschijnt er een lange, smalle, grijze snuit boven water. Wauw! Niet lang daarna wijst Marcelo, naar een roze rug met vin, een beetje gebocheld. Direct daarop een kleinere; een jong!
Meer info
Day's Edge Productions

Colombia beschermt 32 miljoen hectare natuur

Van bergen met gletsjers tot kleurige koraalriffen, en van dichte regenwouden tot golvende zandduinen aan de kust. Rivierdolfijnen, jaguars, een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen en diverse inheemse gemeenschappen. Colombia is een land van uitersten, met prachtige én onmisbare natuur: deze zorgt voor schone lucht, schoon water, voedsel, medicijnen en de opslag van CO2. Het beschermen en behouden van die natuur is dan ook ontzettend belangrijk. Heritage Colombia kondigt aan 32 miljoen hectare natuur te beschermen, waarvan 15 miljoen hectare mariene gebied en 3 miljoen hectare land de komende tien jaar toegevoegd worden aan de al bestaande beschermde gebieden. Ter vergelijking: de totale oppervlakte van Nederland is 4,2 miljoen hectare!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).