Pauliina Heinänen / WWF
Corné van Dooren
Adviseur Duurzaam Eten
01 augustus 2022

Ook voor biodiversiteit maakt het veel uit wat je eet

Dat wat je eet invloed heeft op het klimaat is inmiddels welbekend. Daar is al veel over gepubliceerd. Wie keek er bijvoorbeeld niet naar één van de vele Netflix-documentaires over de gevolgen van de vlees- en zuivelindustrie. Maar wist je dat ons voedingspatroon ook veel impact heeft op de biodiversiteit? Door te letten op wat je eet, help je het biodiversiteitsverlies te stoppen!

Biodiversiteit is de totale variatie van natuur op aarde, alle leefgebieden, dieren en planten. De natuur geeft ons eten en drinken, levert belangrijke grondstoffen en beschermt ons ook tegen de schadelijke effecten van klimaatverandering. Maar diezelfde natuur die ons voedt, verdwijnt sneller dan ooit, met als nummer één oorzaak: ons voedselsysteem.

De impact van wat we eten op biodiversiteit

Als adviseur duurzaam eten bij WWF-NL buig ik me dan ook over de vraag: wat is de impact van alles wat we eten en drinken op de biodiversiteit? Want als we dat goed weten, kunnen we ons voedingspatroon hier op aanpassen en duurzame keuzes maken voor de natuur. Onlangs lieten we bij WWF-NL onderzoeken welke producten in het Nederlandse voedingspatroon de hoogste impact hebben op het verlies aan biodiversiteit. De uitkomsten laten zien: ook voor biodiversiteit maakt het veel uit wat je eet (bekijk de uitgebreide uitkomsten in een factsheet).

Opvallend: Dranken, kweekvis en plantaardige oliën

Het zal je misschien niet verbazen dat rood vlees (met 29%) en zuivelproducten (met 17%) in het Nederlandse voedingspatroon het meeste bijdragen aan biodiversiteitsverlies. Die producten staan ook bovenaan de lijst als je kijkt naar impact op het klimaat. Opvallender is (met 9%) de derde plaats voor niet-alcoholische dranken, zoals koffie, thee en vruchtensap. En ook voor de productie van kweekvis en (producten met) plantaardige oliën zoals olijfolie en pesto gaat per kilo product relatief veel natuur verloren.

Waar zit hem dat in? Landgebruik is met 46 procent aandeel verreweg de grootste veroorzaker van biodiversiteitsverlies, gevolgd door klimaatverandering. Daarnaast speelt verzuring en vermesting van de natuur door bijvoorbeeld nitraat- en amoniakuitstoot door veeteelt een rol.

Je kunt dus zeggen dat vooral producten die niet-duurzame manier geteeld worden en veel land nodig hebben, biodiversiteitsverlies veroorzaken. Zo moeten voor kweekvisvijvers in Zuidoost-Azië vaak mangrovebossen wijken en de grote olijfbomenplantages in Spanje nemen veel ruimte in, met nauwelijks plek voor verschillende soorten planten en dieren.

Vlinder op bloem WW244855

Samen naar een nieuw voedselsysteem

Om biodiversiteitsverlies tegen te gaan, is het allereerst belangrijk dat bedrijven grondstoffen inkopen die ontbossingsvrij zijn en dat boeren methodes gebruiken die insecten, vogels en planten op hun land in stand houden.

En zelf kun je ook iedere dag bijdragen met de voedselkeuzes die je maakt. Eet bijvoorbeeld minder dierlijk en meer plantaardig eten, dat scheelt een hoop voor biodiversiteit en klimaat. Of kies eens sojadrank in plaats van halfvolle melk, tofu of vegetarische gehakt in plaats van rundgehakt, drink water in plaats van frisdrank of bak in margarine in plaats van olijfolie. Samen kunnen we het voedselsysteem veranderen, en het mooie is: dat is gezond voor jezelf en voor de planeet!

Lees er meer over in ons Eetplan voor de planeet.

Corné van Dooren
Adviseur Duurzaam Eten
Bekijk meer artikelen

Gerelateerde artikelen

Bas Meelker / WWF

De Biodiversiteitsmonitor – goed voor natuur en boeren!

Natasja Oerlemans, voedsel- en landbouwexpert van WWF-NL vertelt over de Biodiversiteitsmonitor.
Meer info
Elizabeth Dalziel / WWF-UK

Week zonder vlees en zuivel: plantaardig in de lift

Deze eerste week van maart is het weer de Nationale week zonder vlees & zuivel. Een week met als doel: een versnelling naar meer plantaardig eten in Nederland. WWF is dit jaar ook partner, net als 60 andere organisaties, bedrijven en supermarkten. Want om natuur te kunnen beschermen, is het belangrijk dat we meer plantaardig eten.
Meer info

Colombiaanse boeren en natuur plukken vruchten van voedselbos

Natasja Oerlemans, voedsel- en landbouwexpert van WWF-NL, neemt je mee op haar veldreis naar de Colombiaanse Amazone. Ze ging hier op bezoek bij boeren die voedsel produceren in voedselbossen, een vorm van natuurpositieve landbouw waarbij een natuurlijk bos wordt nagebootst.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).