Pauliina Heinänen / WWF
Corné van Dooren
Adviseur Duurzaam Eten
01 augustus 2022

Ook voor biodiversiteit maakt het veel uit wat je eet

Dat wat je eet invloed heeft op het klimaat is inmiddels welbekend. Daar is al veel over gepubliceerd. Wie keek er bijvoorbeeld niet naar één van de vele Netflix-documentaires over de gevolgen van de vlees- en zuivelindustrie. Maar wist je dat ons voedingspatroon ook veel impact heeft op de biodiversiteit? Door te letten op wat je eet, help je het biodiversiteitsverlies te stoppen!

Biodiversiteit is de totale variatie van natuur op aarde, alle leefgebieden, dieren en planten. De natuur geeft ons eten en drinken, levert belangrijke grondstoffen en beschermt ons ook tegen de schadelijke effecten van klimaatverandering. Maar diezelfde natuur die ons voedt, verdwijnt sneller dan ooit, met als nummer één oorzaak: ons voedselsysteem.

De impact van wat we eten op biodiversiteit

Als adviseur duurzaam eten bij WWF-NL buig ik me dan ook over de vraag: wat is de impact van alles wat we eten en drinken op de biodiversiteit? Want als we dat goed weten, kunnen we ons voedingspatroon hier op aanpassen en duurzame keuzes maken voor de natuur. Onlangs lieten we bij WWF-NL onderzoeken welke producten in het Nederlandse voedingspatroon de hoogste impact hebben op het verlies aan biodiversiteit. De uitkomsten laten zien: ook voor biodiversiteit maakt het veel uit wat je eet (bekijk de uitgebreide uitkomsten in een factsheet).

Opvallend: Dranken, kweekvis en plantaardige oliën

Het zal je misschien niet verbazen dat rood vlees (met 29%) en zuivelproducten (met 17%) in het Nederlandse voedingspatroon het meeste bijdragen aan biodiversiteitsverlies. Die producten staan ook bovenaan de lijst als je kijkt naar impact op het klimaat. Opvallender is (met 9%) de derde plaats voor niet-alcoholische dranken, zoals koffie, thee en vruchtensap. En ook voor de productie van kweekvis en (producten met) plantaardige oliën zoals olijfolie en pesto gaat per kilo product relatief veel natuur verloren.

Waar zit hem dat in? Landgebruik is met 46 procent aandeel verreweg de grootste veroorzaker van biodiversiteitsverlies, gevolgd door klimaatverandering. Daarnaast speelt verzuring en vermesting van de natuur door bijvoorbeeld nitraat- en amoniakuitstoot door veeteelt een rol.

Je kunt dus zeggen dat vooral producten die niet-duurzame manier geteeld worden en veel land nodig hebben, biodiversiteitsverlies veroorzaken. Zo moeten voor kweekvisvijvers in Zuidoost-Azië vaak mangrovebossen wijken en de grote olijfbomenplantages in Spanje nemen veel ruimte in, met nauwelijks plek voor verschillende soorten planten en dieren.

Vlinder op bloem WW244855

Samen naar een nieuw voedselsysteem

Om biodiversiteitsverlies tegen te gaan, is het allereerst belangrijk dat bedrijven grondstoffen inkopen die ontbossingsvrij zijn en dat boeren methodes gebruiken die insecten, vogels en planten op hun land in stand houden.

En zelf kun je ook iedere dag bijdragen met de voedselkeuzes die je maakt. Eet bijvoorbeeld minder dierlijk en meer plantaardig eten, dat scheelt een hoop voor biodiversiteit en klimaat. Of kies eens sojadrank in plaats van halfvolle melk, tofu of vegetarische gehakt in plaats van rundgehakt, drink water in plaats van frisdrank of bak in margarine in plaats van olijfolie. Samen kunnen we het voedselsysteem veranderen, en het mooie is: dat is gezond voor jezelf en voor de planeet!

Lees er meer over in ons Eetplan voor de planeet.

Corné van Dooren
Adviseur Duurzaam Eten
Bekijk meer artikelen

Gerelateerde artikelen

Jacomijn Pluimers

Stop de afleiding, aan de slag met oplossingen voor natuur én boeren

Natasja Oerlemans, voedsel- en landbouwexpert van WWF-NL, vertelt over hoe we samen kunnen werken om zo de natuur én de boeren een oplossing te bieden.
Meer info
Frans Lemmens / Hollandse Hoogte

Open brief aan de Rabobank

We staan in Nederland voor grote uitdagingen om biodiversiteit te herstellen, ons aan te passen aan klimaatverandering, de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen en een aantrekkelijke leefomgeving te realiseren waarbij een gezonde lucht, voldoende en schoon water, en een levende bodem een vanzelfsprekendheid wordt. Een transitie naar een natuurvriendelijke kringlooplandbouw is hiervoor van cruciaal belang.
Meer info
Shutterstock

WWF tekent Green Deal: meer plantaardig voedsel van eigen bodem

Vandaag ondertekent het Wereld Natuur Fonds de nationale Green Deal Eiwitrijke Gewassen. Meer peulvruchten van Nederlandse bodem zijn nodig om te kunnen voorzien in de groeiende vraag naar plantaardig voedsel en draagt bij aan minder stikstof in de lucht en meer natuur. Met de deal werken overheid, telers, verwerkers en cateraars samen om de teelt van peulvruchten in ons land weer economisch aantrekkelijk te maken.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).